Koningsdag 2019 - Dit zijn de meest memorabele koningen in games

  Koningsdag 2019 staat alweer voor de deur. Natuurlijk gaat het feest vooral over koning Willem-Alexander, maar als je koningsdag een keer alternatief wil vieren kun je ook een keer stilstaan bij een game koning of koningin. Voor wie de echte koning nu wel vaak genoeg heeft gevierd, zijn hier negen memorabele game koningen, én een koningin, voor een ronde tien.

  10. Honey Queen

  Er is een opvallend groot aantal kroondragende personages in Super Mario Galaxy. Peach, Rosalina, King Caliente, en ook Bowser is koning. Maar voor Koningdag 2019 kunnen ze geen van allen tippen aan veruit de beste royalty in de hele Mario serie: de bijenkoningin.

  Honey Queen is een opvallend hartelijke koningin. Mario is welkom in haar koninkrijk zonder lastige vragen als “waarom ben je drie keer zo groot als de andere bijen?” en “waarom heb je een snor?” Bovendien heeft ze meteen werk voor hem. Er valt over te twisten of het plezierig werk is, maar als je zo makkelijk een baan aan het hof krijgt mag je niet klagen.

  9. King Jingaling

  Banjo en Kazooie zij veel tijd kwijt zijn aan het redden van Jinjo’s, maar gelukkig staat er ook wat tegenover. Natuurlijk staat de Jinjonator ze bij tijdens het gevecht met Gruntilda in Banjo-Kazooie, maar ook in Banjo-Tooie krijgt het duo de nodige hulp van de Jinjo’s.

  King Jingaling lijkt blij met alle hulp van Banjo en Kazooie: wanneer het duo zijn paleis binnenwandelt aarzelt hij geen moment om ze hun eerste Jiggy te geven. Zelfs wanneer hij kort daarna in een zombie verandert blijft hij helpen door hints te geven over de bazen van het spel. Zelden was een ondode koning zo behulpzaam!

  8. King K. Rool

  King K. Rool is wreed, waarschijnlijk gestoord, en misschien niet eens echt koning. Maar we hebben nooit gezegd dat alle game koningen op de lijst een goede koning zouden zijn. De koning van de Kremlings mag dan een verschrikkelijke heerser zijn, hij is toch een van de meest memorabele videogame-schurken aller tijden.

  In de loop van zijn carrière als tiran (die begon in Donkey Kong Country) heeft K. Rool heel wat persoonlijkheden aangenomen. Zo is er Kaptain K. Rool, Doctor Baron K. Roolenstein, en natuurlijk King Krusha K. Rool. Mocht je Koningsdag 2019 dus in het teken van één van de andere game koningen op deze lijst willen zetten, dan kun je K. Rool altijd bewaren voor het weekend van de wetenschap, of als sportman van het jaar.

  Nintendo

  7. Bowser

  De koning van de Koopa’s mag op Koningsdag 2019 natuurlijk niet vergeten worden. Al sinds Super Mario Bros. heeft onze favoriete loodgieter het aan de stok met onze favoriete schildpad-dinosaurus-draak(?). Een onwaarschijnlijke rivaliteit, maar misschien juist daarom zo vermakelijk.

  De Koopa-koning mag dan schuldig zijn aan de nodige misdrijven (waaronder natuurlijk het zeer herhaaldelijk ontvoeren van Princess Peach), het lijkt er op dat hij geen slechte koning is. Of hij nu een bruiloft plant of het universum wil regeren, zijn onderdanen staan hem altijd bij. Behalve natuurlijk bij het karten: daarin zijn ze, ook op Koningsdag 2019 te fanatiek om loyaal te zijn.

  6. King Knight

  In een game als Shovel Knight is het geen wonder om op zijn minst sporen te zien van een koninklijke familie. Er is dan ook een legitieme koning van de wereld waarin Shovel Knight zich afspeelt, maar over hem hebben we het nu niet. De usurpator King Knight is wat ons betreft veel interessanter voor Koningsdag 2019.

  King Knight mag dan één van de makkelijkste bazen in Shovel Knight zijn, hij heeft wel stijl. Je kunt hem een decadente dandy noemen zoveel je wilt, maar er is lef voor nodig om iemand aan te vallen met confetti. Dat gevoel voor stijl is ongetwijfeld de reden dat hij zijn eigen campaign krijgt. Moraal van dit verhaal: het loont om de koning van de troon te stoten.

  5. King Dedede

  Koning Dedede is onder de game koningen een ingewikkeld verhaal. Net als K. Rool en King Knight is hij waarschijnlijk geen legitieme koning. Daarnaast is zijn status als schurk van de Kirby-serie, of minstens rivaal van Kirby inmiddels ook te betwisten. Zelfs Nintendo beschrijft de twee inmiddels als frenemies. Wanneer hij wel vijandig is, is hij meestal bezeten, zoals in Kirby Star Allies.

  Of hij nu koning van Dream Land is of niet, hij gedraagt zich er wel naar. Dat lijkt misschien op K. Rool, maar in plaats van dat hij een tiran is, kunnen de inwoners van Dream Land vrolijk hun gang gaan. Misschien is dat precies wat Dedede een leuke koning maakt: nu hij eerder ondeugend is dan schurk lijkt het ons vrij aangenaam om in zijn monarchie te wonen. Kunnen we Koningsdag 2019 misschien in Dream Land vieren?

  4. Ganondorf

  Ganondorf is legitiem koning van de Gerudo, en af en toe eist hij Hyrule voor zich op. Eerlijk gezegd verdient hij Koningsdag 2019 misschien niet. Niet alleen laat hij, zoals te zien in Ocarina of Time een spoor van vernietiging achter wanneer hij Hyrule inneemt, hij laat er rustig het volk waar hij wel koning van is voor in de steek.

  Waardeloze koning of niet, we kunnen het niet laten om Ganondorf op de lijst te zetten. Hij is een effectieve schurk, en zijn aanwezigheid voelt vaak als een bedreiging. En eerlijk is eerlijk: elke man die zijn waardigheid weet te behouden nadat hij letterlijk in een varken verandert verdient enige mate van respect.

  3. The King of All Cosmos

  De meeste koningen op deze lijst zijn koning van een land of volk, of niet daadwerkelijk koning. Als we het over puur machtsgebied hebben zou de King of All Cosmos dan ook nummer 1 op de lijst moeten zijn. Jammer genoeg voor hem vragen we ons af of hij geschikt is voor de positie die hij heeft.

  Het verhaal van Katamari Damacy is namelijk als volgt: Alle sterren en de maan zijn vernietigd en moeten opnieuw gemaakt worden. Dit omdat een dronken koning ze allemaal kapot heeft gemaakt. Misschien zie je dit als reden dat de King of All Cosmos totaal ongeschikt is voor zijn taak. Wij zien het liever als leermoment om met Koningsdag 2019 niet al te veel te drinken.

  2. Troupple King

  Eerder waren wij enigszins verward over wat Bowser precies is. Wat de Troupple King is, is tegelijkertijd volkomen duidelijk en minstens zo bizar. De Troupple king is half forel (trout) en half appel. Dat slaat nergens op, maar er kan tenminste geen twijfel over bestaan.

  Wat de Troupple King zo’n geweldige koning maakt is dat hij zich volledig in dienst stelt van Shovel Knight. Er is geen vijandigheid naar een buitenstaander: er is gratis ichor te halen, en hij voert zijn dans voor je op wanneer je ernaar vraagt. Oh, en hij is zo goed om uit te leggen dat je ichor uitspreekt als eye-core. Nogmaals bedankt voor de duidelijkheid, Troupple King!

  1. Daphnes Nohansen Hyrule

  Er staan veel personages op deze lijst die om verschillende redenen goede of slechte koningen of koninginnen zijn, of eenvoudigweg vermakelijke personages. Hoe kom je op zo’n uiteenlopende lijst op nummer één terecht? Door wijs te zijn, en dat is Daphnes Nohansen Hyrule.

  Je ziet wel vaker een koning in Zelda games, maar in The Wind Waker hebben we niet te maken met de koning van een koninkrijk waar het goed mee gaat, of dat potentie heeft. Hyrule is een verloren koninkrijk. En hoewel Daphnes Nohansen Hyrule de kans heeft om zijn koninkrijk in oude staat terug te brengen doet hij dat niet. Het is tijd voor de toekomst, tijd voor een nieuw begin. Deze koning verdient Koningsdag 2019.

  Wie zijn jouw favoriete game koningen voor Koningsdag 2019?

  Heb jij een favoriete game koning of koningin? We horen graag jouw favorieten! Heb je een zwak voor goede game koningen en koninginnen, or doen de schurken het bij jou beter? Laat in de reacties weten bij welke jij met Koningsdag 2019 stilstaat!

  Katamari Damacy ReRoll

  Verkijgbaar vanaf 7 december 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.