Koningsdag 2018 - De tien beste Nederlandse games

  Het is Koningsdag. Iedereen viert dit op een andere manier. Als gamers tonen wij ons nationalisme door de tien beste Nederlandse games op een rijtje te zetten.

  Natuurlijk varieert het voor iedereen wat ze doen op Koningsdag. De ene gaat naar een festival, de ander gaat naar de markt. Als je van plan bent om lekker te gaan gamen op deze vrije dag, toon dan je nationalisme door één van de beste Nederlandse games te spelen.

  10. Nuclear Throne

  We beginnen de top tien beste Nederlandse games met Nuclear Throne. Deze top-down shooter van het Utrechtse Vlambeer is pas een paar jaar oud. Hoewel Nuclear Throne alleen gespeeld kan worden, is het ook mogelijk om lokale co-op te spelen. Wel is het belangrijk om te weten dat de game een roguelike is, dus reken er maar op dat je een keer dood zult gaan.

  Dit neemt niet weg dat er flink wat tijd in de game gestoken kan worden, want de replay waarde is best hoog. Dit heeft te maken met de makkelijk te besturen gameplay die ook toegankelijk zijn voor non-gamers. Pak daarom op Koningsdag die over de top nationalistische non-gamer bij de hand en run-and-gun je weg door Nuclear Throne.

  9. SpiritSphere

  Eendhoorn Games wil voordat je het spel koopt goed duidelijk maken dat het spel bedoeld is voor local multiplayer. Er is in SpiritSphere geen online multiplayer aanwezig. Met 2D pixelart speelt de game direct in op je nostalgische gevoelens.

  SpiritSphere heeft dan ook veel inspiratie opgedaan van games zoals Zelda en Windjammers. Dit is niet alleen te zien in de artstyle, maar ook aan het gevoel dat het geeft. Het doet namelijk denken aan de speelhal waar je met je vrienden wel eens een potje airhockey speelde.

  8. Beyond Eyes

  Het verhaal van Beyond Eyes is best bijzonder, want het is begonnen als een afstudeerproject van Sherida Halatoe. Nadat ze slaagde met het prototype van de game begon ze haar eigen studio, Tiger & Squid. Vanaf dat punt werd Beyond Eyes als commerciële game ontwikkeld met een release in 2015.

  Het verhaal gaat over een tienjarig meisje, genaamd Rae dat haar zicht verliest door een vuurwerkincident. Hoe Rae omgaat met het blind raken is dan ook waar de game om draait. Dit doet ze door te voelen en gebruik te maken van de geluiden om haar heen. Maker Halatoe probeert een betekenisvolle laag aan het spel te geven met het verhaal.

  7. Luftrausers

  Ontwikkelaar Vlambeer heb je al eerder in deze lijst voorbij zien komen,. Het is niet de meest recente game van de studio die je op nummer zeven aantreft. Luftrausers kwam namelijk een jaar voor Nuclear Throne uit, maar zet wel het streven van Vlambeer voortzet. De studio wil namelijk arcade games terugbrengen en doet dat met één van de beste Nederlandse games.

  In deze shoot ‘em up met vliegtuigen is het dus belangrijk om vijanden kapot te schieten. Dit doe je op een ontraditionele wijze, want de richting waarin de speler beweegt zich altijd vooruit. Omdat het perspectief 2D is, is het dan ook alleen mogelijk om het vliegtuig 360 graden te draaien om alles om je heen kapot te knallen.

  Awesomenauts Screenshot © 2012 Ronimo Games, see

  6. Awesomenauts

  Awesomenauts is een 2D multiplayer online battle arena game van het Utrechtse Romino Games. Ondanks dat het een MOBA is, bevat de game verschillende elementen van een 2D platformer en fighting games. De game is inmiddels gratis te spelen op de pc, dus je hoeft niet eens geld uit te geven op Koningsdag.

  De game is erg toegankelijk voor nieuwe spelers, maar ook MOBA veteranen kunnen plezier halen uit deze titel. Een aantal bekende elementen van het genre zitten natuurlijk ook in Awesomenauts. Deze zijn op een slimme manier aangepast zodat het een nieuwe twist geeft aan de elementen.

  BagoGames

  5. Snake Pass

  Het lijkt misschien een gekke keuze, omdat de Amerikaanse Sumo Games de game ontwikkeld heeft. Het is alleen zo dat Snake Pass is bedacht door de Nederlandse Sebastiaan Liese, nadat hij een paar weken de tijd kreeg om bekend te raken met de Unreal Engine. Hieruit ontstond het idee voor een puzzel platformer waarbij de fysieke attributen van de slag en de zwaartekracht een grote rol spelen.

  Met een cartoon artstyle en slimme puzzels valt er veel plezier te beleven aan Snake Pass. Misschien komt dat wel door Noodle de slang of het feit dat er een beetje hollandse glorie achter de ontwikkeling van de game zit. Hoe komt erop neer is Snake Pass er voor iedereen die op Koningsdag wil puzzelen.

  BagoGames

  4. De Blob

  Het verhaal achter de ontwikkeling van de Blob is essentieel, want als je die niet weet snap je niet waarom de game in deze lijst staat. De game is namelijk ontwikkeld door Blue Tongue Entertainment, maar dat is niet het volledige verhaal. De game is namelijk bedacht door acht studenten uit Utrecht.

  De opdracht die de studenten van de Game Design & Development van Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht kregen, was om een beeld te creëren voor hoe het treinstelsel er in 2018 uit zou zien. Het uiteindelijke resultaat sprak THQ aan en dus kocht het bedrijf de rechten en werd het spel gemaakt. Als Nederlanders mogen we dan best trots zijn op de studenten die inmiddels Romino Games hebben opgericht.

  3. Overlord

  De Delftse ontwikkelaar Triumph Studios heeft deze actie RPG ontwikkeld in 2006. Inmiddels zijn er drie games in de Overlord serie uitgebracht. De vierde game, Overlord Fellowship of Evil is namelijk door Codemasters zelf ontwikkeld. Toch is het de eerste Overlord die we in dit rijtje van de beste Nederlandse games zetten.

  Overlord wordt vanwege de corruptie feature wel eens vergeleken met Fable. Nog vaker wordt de game geprezen voor het leger aan minions dat altijd overmatig enthousiast is. Keer daarom op Koningsdag lekker terug naar de wereld van Overlord en stuur je leger aan minions af op je vijanden.

  2. De Killzone-franchise

  Guerrilla Games mag inmiddels dan bekend zijn van een andere game die je misschien wel op nummer één aantreft. Killzone is toch echt de franchise die Guerrilla Games op de kaart heeft gezet. De first-person shooter bracht de PlayStation een concurrent voor Xbox’ Halo.

  Killzone bracht de PlayStation niet alleen een (voor zijn tijd) grafisch hoogstandje, maar ook worden de games geprezen vanwege het level design. Trek voor Koningsdag dan ook je PlayStation 2 of PlayStation 3 uit de kast om het eerste, tweede of derde deel te spelen. Je kunt natuurlijk ook het meest recente deel, Killzone: Shadow Fall spelen op de PlayStation 4.

  PlayStation

  1. Horizon: Zero Dawn

  Was er ooit enige twijfel dat Horizon: Zero Dawn op nummer ééÅ van de beste Nederlandse games zou staan? De grote hit uit 2017 van het Amsterdamse Guerrilla Games spookt nog steeds rond in de gedachte. Dit komt natuurlijk door de fantastische setting. Een toekomst waarin we holbewoners zijn in een wereld vol robotische dino’s trekt dan ook de interesse van menig gamer.

  Guerrilla Games vulde deze setting aan door fantastische grafische beelden en de memorable badass Aloy. De uitdagende combat die Aloy tegenover de robots plaatste, zorgt voor genoeg plezier. Guerrilla maakte het helemaal af dankzij een interessant verhaal waardoor je helemaal de wereld ingetrokken wordt.

  Dit zijn de tien beste Nederlandse games

  Je hebt als Nederlander genoeg games om te spelen op Koningsdag. Laat ons in de reacties dan ook vooral weten welke beste Nederlandse games jij gaat spelen tijdens deze nationale feestdag. Mocht je niet houden van games, kun je natuurlijk ook kijken naar de top 10 beste koningen in films.

  Horizon: Zero Dawn Complete Edition

  Verkijgbaar vanaf 7 december 2017

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.