Komen Call of Duty en andere Activision-games nog wel naar PS5 en PS4?

Article
dinsdag, 18 januari 2022 om 18:00
playstation 5 call of dutyf1642522199
Microsoft heeft besloten 2022 af te trappen met een atoombom van een aankondiging. Het betreft de aankondiging dat Microsoft de intentie heeft om Activision Blizzard over te nemen voor bijna 60 miljard euro. Het doet direct een scala aan vragen opwerpen, waarbij één van de grootste misschien wel is of Call of Duty en andere Activision-games nog wel naar de PS5 en PS4 komen? Wij leggen de situatie voor je uit.
Call of Duty, Overwatch, World of Warcraft, Crash Bandicoot en nog vele andere bekende gamereeksen zitten allemaal in de broekzak van Activision Blizzard. Met de aankondiging dat Microsoft het bedrijf voor bijna 69 miljard dollar wil overnemen staat er enorm veel op losse schroeven. Zo is het bijvoorbeeld de vraag wat er met al die belangrijke games gaat gebeuren die nu nog op alle platformen verschijnen.

De reactie van Microsoft

Microsoft heeft kort na de onthulling van het nieuws al wat duidelijkheid geschept rondom de situatie. Als Microsoft daadwerkelijk Activision Blizzard mag overnemen, wil Microsoft de volgende aanpak hanteren:

“Wanneer we de deal sluiten, zullen we zoveel mogelijk Activision Blizzard games als we kunnen gaan aanbieden via Xbox Game Pass en PC Game Pass, zowel nieuwe titels als bestaande games uit Activision Blizzards bestaande catalogus.”

Wat hierin alleen niet duidelijk wordt, is of de games ook nog naar andere platformen komen. Activision Blizzard-games komen doorgaans namelijk ook gewoon naar PlayStation- en Nintendo-platformen. Dat is nu niet helemaal duidelijk.
whatsapp image 2021 06 13 at 190642f1623604236

Het Bethesda-verhaal

Gelukkig kunnen we voor antwoorden terugkijken naar het verleden. Het is namelijk niet de eerste keer dat Microsoft een grote third-party uitgever overneemt. In 2020 deed Microsoft al iets soortgelijks.
Toen nam het bedrijf achter Xbox ZeniMax Media over, het moederbedrijf van Bethesda en al haar studio’s. In 2021 werd die deal afgerond en sindsdien is er meer duidelijkheid over hoe Bethesda-games in de toekomst verschijnen. Mogelijk kan het een voorbode zijn voor de aanpak die Microsoft wil gebruiken in de toekomst.
Alle studio’s die momenteel onder ZeniMax Media vallen, blijven onafhankelijk werken van Microsoft. Dat betekent dat er geen grote ontslagrondes plaatsvinden en dat de dagelijkse gang van zaken gewoon door kan gaan. Alleen bij de distributie van die games vinden veranderingen plaats.
Microsoft heeft namelijk, sinds Bethesda officieel onderdeel is geworden van Microsoft, duidelijk gemaakt dat Bethesda-games in de toekomst alleen nog naar Xbox-platformen komen. Games die voor het afronden van de deal al aangekondigd waren voor PlayStation- en/of Nintendo-platformen kwamen alleen wel nog gewoon uit. Nieuwe games als Starfield en Redfall, die na de overname onthuld werden, komen alleen nog maar voor Xbox-platformen uit.
2021 06 09 call of duty warzonef1632734182

Wat gebeurt er met de Activision Blizzard-games?

Het valt uiteraard nog te bezien of Microsoft dezelfde tactiek gaat toepassen voor Activision Blizzard. Dit keer kost de overname immers bijna tien keer zoveel en mogelijk vereist dat daarom een andere aanpak. Toch zou het niemand verbazen als Microsoft besluit om alle nieuwe games die vergaard worden via de deal exclusief te maken voor Xbox-platformen.
Een andere aanpak kan natuurlijk zijn dat grote reeksen als Call of Duty nog steeds naar PlayStation 4 en PlayStation 5 komen. Call of Duty is jaarlijks de grootste release ter wereld en Microsoft zou wel heel veel geld laten liggen als de games exclusief worden voor Xbox. Aan de andere kant is het voor potentiële gamers juist een duidelijk teken. Wil je Call of Duty spelen, heb je een Xbox (of PC) nodig.
microsoftgaming118 1920x10801f1674820425

Korte termijn

Op korte termijn hoef je je alleen geen zorgen te maken. De overname zal uiterlijk pas in juni 2023 afgerond zijn. Tot die tijd zal Activision Blizzard dan ook gewoon doorgaan met de normale gang van zaken rondom de releases van games. Op korte termijn hoef je je dus geen zorgen te maken.
Het wordt spannend vanaf het moment dat de deal daadwerkelijk doorgaat en is afgerond. Dat is wanneer Call of Duty, Diablo, Overwatch en nog vele andere titels exclusief voor Xbox kunnen worden. Dat is ironisch genoeg het moment waar voormalig PlayStation-icoon Crash Bandicoot officieel onderdeel wordt van aartsrivaal Xbox. Wat in ieder geval zeker is, is dat het onderwerp de revue de komende jaren nog vaak genoeg zal passeren.