Jurassic World verwijzingen - 10 bekende Jurassic Park elementen!

Article
vrijdag, 03 juli 2015 om 15:38
xgn google image
Jurassic World draait vanaf vandaag in de bioscopen! 22 jaar nadat het magische eerste deel verscheen. Het kan niet anders dan dat Jurassic World vol zit met Jurassic Park verwijzingen. Hierbij een top 10 Jurassic World verwijzingen! Let op: spoilers volgen!

10. Twee kindjes in de hoofdrol

Het is cliché en misschien wat vergezocht, maar net als in Jurassic Park heeft ook Jurassic World weer twee kindjes in de hoofdrol. Waren het in deel 2 een zus en broertje, in Jurassic World zijn het twee broertjes die naar elkaar moeten omkijken.
Jurassic World leunt enorm op elementen uit de eerste Jurassic Park film. Want eerlijk is eerlijk: deel 2 en 3 hadden maar één kindje in de hoofdrol. De rollen worden in World vervuld door: Gray (Ty Simpkins) en Zach (Nick Robinson), en dat doen ze met verve. Niet voor niets is Jurassic World leuk voor jong en oud. Alleen niet té jong, want het leeftijdslabel staat op 12 jaar.

9. Raptors staan oog in oog met T-Rex

Raptors vallen aan in groepen. Kijkt de prooi naar één slachtoffer,dan omsingelt de rest. Een tactiek die goed werkt, en menig persoon gaat dan ook dood. Maar wat gebeurt er als Raptors opeens oog in oog staan met een T-Rex? Dat gebeurt op het einde van Jurassic Park. Iets soortgelijks gebeurt in Jurassic World. Alleen is het dit keer niet een T-Rex, maar een Indominus Rex (een hybride).

8. Fakkel

Een mens is niet gebouwd om een melee gevecht aan te gaan met een T-Rex. Dus wat doe je als een T-Rex iemand aanvalt en je dat grote enge beest toch wil afleiden? Een fakkel kan uitkomst bieden. In Jurassic Park zagen we Dr. Alan Grant (Sam Neill) en Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) al met een flare in hun handen om de T-Rex af te leiden. Dit omdat de kinderen in een auto zaten.
Dit spannende element wordt doorgevoerd in een spetterend slot in Jurassic World. De fakkel wordt ingezet om een liefje te bevrijden. Best romantisch toch? De actie en de slow-motion scene zijn van ongekend Hollywood-niveau. Gewoon: wauw!

7. Oog van T-Rex

Als cameraman maak je indruk door goede shots te kiezen. Een juiste kadering is alles. Enkel een T-Rex in beeld brengen is dus niet voldoende. Wie herinnert zich de extreme close-up niet uit Jurassic Park waarin je als kijker een gigantisch oog ziet, maar nog niet het beest zelf? Dit toffe element zien we meerdere keren terug in Jurassic World!

6. Gevecht met een monster bij auto's

In Jurassic Park is er een gave actiescene met diverse auto's waarin meerdere personages oog in oog staan met een T-Rex. De personages worden haast geplet in auto's. Zelfs als ze er eenmaal uitv zijn en achter een auto schuilen is hun leven niet zeker. Ziet of ruikt de T-Rex dat ene personage wel of niet?
Ditzelfde element uit deel één keer terug in Jurassic World. Ook daar zitten twee personages bij auto's in de buurt en is het een puzzel voor ze: op welke plek bij de auto zijn ze wel of niet veilig. Wanneer spot het monster ze? Spannend!

5. Geitje voeren

Als dino's opgesloten zitten in een park kunnen ze niet natuurlijk jagen. Dit terwijl voedsel een vereiste is. In Jurassic Park wordt een dino daarom gevoerd met een geitje. Gossie, zielig. Als kijker zie je een geitje bungelen boven een hok en dan is het de vraag wanneer de prooi bruut wordt opgepeuzeld.
Ook in Jurassic World zit zo'n scene. Het verschil is alleen dat de prooi vrijwel meteen wordt verslonden, terwijl dat in deel één nog even tijd kostte.

4. Dilophosaurus is even terug!

Het eerste slachtoffer dat in Jurassic Park valt is door de aanval van een Dilophosaurus. Zo'n beest dat opeens zijn kraag uitklapt en gif spuugt. Het beest komt nauwelijks aan bod in Jurassic World, alleen wel op het einde. En de manier waarop, is echt geniaal!
Spoiler volgt: Een Raptor zet de aanval in en een van de personages drukt dan op een hologram. Plots verschijnt er een Dilophosaurus. Het resultaat is dat de Raptor even van zijn stuk is gebracht, te grappig!

3. Nachtkijker

In Jurassic Park zit Tim Murphy (Joseph Mazzello) in een auto met een nachtkijker te spelen. Heel onschuldig allemaal, totdat er opeens een T-Rex verschijnt. In Jurassic World komen Owen (Chris Pratt) en Claire (Bryce Dallas Howard) aan bij een plek waar opeens die nachtkijker ligt.
Er wordt niets over gezegd dus enkel de echte fan weet natuurlijk wat die nachtkijker betekent. Ook andere autospullen uit deel één staan er, zoals de auto's waarin men toen reed. Eent van de oude auto's krijgen ze zelfs weer aan de praat!

2. Doodgaande dino

In deel één zien we de personages een tussenstop maken. Een dinosaurus ligt op de grond, hij is vergiftigd. Een van de personages leunt tegen het dier aan, aait en luistert. Een prachtig moment. In Jurassic World gebeurt ook zoiets: er ligt een dino dood te gaan op de grond en de hoofdpersonen nemen een kijkje . Het zou ons niets verbazen als deze twee scènes precies hetzelfde gekaderd zijn!

1. Handje op raam

Een van de meest memorabele scènes uit Jurassic Park is het handje op de schouders van Dr. Ellie Sattler (Laura Dern). Ze is opgelucht, omdat ze denkt dat iemand haar geruststellend vastpakt. De camera toont enkel het handje en de arm. Dan zoomt de camera uit en ontdekt de kijker dat er geen lijf is.
Iets soortgelijks qua cameratechniek gebeurt in Jurassic World, waarop we eerst een handje op een raam zien en dan pas de rest. Weliswaar is het lichaam nog intact, maar het resultaat is hetzelfde: er wordt gespeeld met de kijker en er is volop spanning en sensatie!