Jason Bourne 2016 - 5 dingen die je over Jason Bourne moet weten

Article
vrijdag, 29 juli 2016 om 9:57
xgn google image
Jason Bourne is terug! Het eerste deel is inmiddels al 14 jaar oud, maar een vervolg met Matt Damon is meer dan welkom. Nu Bourne 28 juli terugkeert in gelijknamige bioscoopfilm Jason Bourne. Lees hier alle 5 dingen die je moet weten over Jason Bourne 2016.
The Bourne Identity verscheen in 2002 en deed onverwacht de box office opblazen. De succesfactor lag hoog en twee jaar later verscheen The Bourne Supremacy. Matt Damon werd een reizende ster en ook regisseur Paul Greengrass werd aangenaam verrast door de vele positieve vergelijkingen met James Bond. Het derde deel liet iets langer op zich wachten, maar ook The Bourne Ultimatum bleek door zijn rauwe beelden een daverend succes die zelfs de voorgaande delen overtrof.
Toch leek het einde na The Ultimatum in zicht. Het doel van Greengrass was namelijk een succesvolle trilogie maken en dat is meer dan gelukt, ook Matt Damon voelde er weinig voor terug te keren zonder zijn vertrouwde regisseur. Schrijver Tony Gilroy zag echter potentie in meer en nam met een nieuwe cast, waaronder marvelheld Jeremey Renner, de regisseur taak op zich. In 2012 verscheen The Bourne Legacy, maar behaalde bij lange na niet het succes van zijn voorgangers.
Nu zijn regisseur en acteur herenigd en de trailers beloven op een heus spektakel. Want herinneren betekent niet dat je alles weet en dat maakt ons geboeid. Maar voor dat je als kijker enthousiast de zaal in stapt zijn hier eerst 5 feitjes over Jason Bourne.

5. Er zijn 13 boeken in The Bourne reeks!

Ja, je leest het goed, het concept rondom The Bourne is ontstaan door een bestaande boekenreeks. Robert Ludlum schreef de eerste drie en de overige delen werden overgenomen door Eric Vann Lustbader. En toch is het filmscript niet geheel gebaseerd op de boeken, omdat er geen potentie werd gezien in ‘een man die alleen maar aan het rennen is’. Nu 14 jaar later hebben ze hier vast geen spijt van gehad, de films slaan namelijk goed aan bij het publiek.

4. Matt Damon was niet de eerste keus voor de rol van Jason Bourne

Inmiddels is Matt Damon niet meer weg te denken. Hij schittert in rollen zoals Elysium, Interstellar en onlangs nog The Martian en toch was hij niet de eerste keus voor de rol van Jason Bourne. Toen der tijd had Damon namelijk nog maar wat magere titels op zijn naam staan en zijn imago schreeuwde geen strijdlust uit. Daarnaast wilde de studio een film gebouwd op een ster.
Namen zoals Brad Pitt, Russell Crowe en zelfs Sylvester Stallone zijn voorbij gekomen. Maar zij wezen allemaal de rol af door andere verplichtingen of omdat ze geen potentie zagen in het script. Maar heel eerlijk: zou jij The Bourne kunnen voorstellen met iemand zoals Sylvester Stallone op zijn oude dag? Nee precies, doe ons maar gewoon Matt Damon!

3. Sommige dingen uit de films zijn gebaseerd op waarheid

Jason Bourne is een personage dat echt heeft bestaan. Of in ieder geval deels! Ansel Bourne was een priester en werd bekend in 1857 doordat hij een van de eerste personen bleek die aan een zeldzame vorm van geheugenverlies leed. Op een morgen werd hij wakker in de waan dat hij in de maand januari leefde, maar in werkelijkheid was het al maart en ook zijn identiteit kon hij niet meer herinneren.
Ook operatie Treadstone waar de kijker aan wordt geïntroduceerd in het eerste deel is gebaseerd op waarheid en feitelijk gezien is het een kopie van de C.I.A. ‘The Enterprise’. Deze organiseerde de Iran-Contra affaire ook wel bekend als Iran gate. Voor de lezers onder ons die geen flauw idee hebben wat dit is: het was een politiek schandaal in 1986 in Amerika. De affaire had te maken met geheime wapenhandel en uitlevering aan Iran.
Het karakter van Conklin (Chris Cooper) is gebaseerd op oud-marinier Oliver North. Hij speelde een grote rol in de Iran affaire en was daarom ook deels verantwoordelijk. Zo zijn er tussen neus en lippen door nog een aantal karakters die verwijzen naar echte personen die aan deze affaire meewerkten.

2. Matt Damon deed de stunts en gevechten zelf

Ondanks het feit dat Matt Damon weinig vechtervaring had voor hij aan The Bourne trilogie begon, eiste hij zijn eigen stunts op. In zijn mening gaf dit meer diepte en perfectie aan het totaal plaatje en volgende daarom verschillende lessen zoals: stunt rijden, material arts en duiken.
Om even duidelijk te maken hoe echt die lessen er dan aan toe gingen. Tegenspeler Tim Griffin raakte gewond tijdens het filmen van The Bourne Supremacy. Door een kleinere ruimte dan gepland liep het gevecht net ietsje anders af en eindigde Giffin door een fikse stoot van Damon met een flink gebroken neus. Au!

1. De Bourne bioscoop reeks was niet de eerste verfilming

De The Bourne filmreeks die we vandaag de dag allemaal kennen en in onze collectie willen hebben, was niet de eerste verfilming. Say what?! Ja precies, ook onze mond viel hiervan open. In 1988 verscheen namelijk een miniserie bestaande uit 2 afleveringen met de zelfde titel ‘The Bourne Identity’.
De rol van Jason Bourne werd vertolkt door Richard Chamberlain. De miniserie hield wel het originele plot aan zoals in de boeken werd beschreven. Maar dit is ook wel terug te zien aan de tijdsduur die vier uur bevat samen met commercials erbij. Het was een van eerste grote shows voor het nu succesvolle ABC.