Is Temtem de Pokémon game waar we allemaal van dromen?

  Pikachu is een Pokémon die zelfs bij de grootste leken nog bekend in de oren klinkt. De Pokémon-serie staat garant voor een heleboel mooie herinneringen, maar de laatste tijd is er ook kritiek op de games. En toen was daar plots Temtem, een soortgelijke game die het net wat anders aanpakt.

  Een nieuwe speler betreedt het veld

  Pokémon in 2020 nog steeds booming business. Een nieuwe film op Netflix, het kaartspel dat al meer dan 20 jaar meegaat of wat te denken van twee gloednieuwe games in de vorm van Pokémon Sword en Shield op de Nintendo Switch. Toch kregen die laatste twee flink wat kritiek tijdens de release eind vorig jaar. Ontwikkelaar Game Freak zou steken laten vallen en niet meegaan met de huidige tijd en techniek.

  Het is precies om die reden dat de early-acces titel Temtem zo opvalt sinds de release deze januari. Deze game is duidelijk geïnspireerd door Pokémon en de vele RPG’s binnen de serie die de afgelopen jaren zijn uitgekomen, maar pakt ook nieuwe elementen en mengt die tot een gloednieuw avontuur dat de harten van veel (oud) Pokémon-fans heeft gestolen.

  Een bekende formule

  In Temtem ren je als jonge ‘temmer’ rond op de eilandengroep van Airborne. Nadat je een karakter hebt gemaakt en je stijl hebt uitgekozen, krijg je al snel een Tempedia in handen gedrukt waarmee je alle eigenschappen van Temtems (de wilde beesten die je kunt vangen in de game) kunt scannen. Het duurt niet lang voordat je van de lokale professor zelf een Temtem uit mag zoeken om mee op avontuur te gaan.

  Klinkt allemaal bekend in de oren toch? Dat klopt, want de basis verschilt weinig met zo’n beetje elke Pokémon-RPG die op de markt verschenen is. Je zou dat kunnen zien als pure plagiaat, maar ontwikkelaar Crema weet hier wel degelijk haar eigen twist aan te geven, waarbij de game op sommige punten zelfs een betere indruk achter weet te laten.

  Wat doet Temtem anders?

  Zo weet Temtem meer uitdaging te bieden in de gameplay dan veel van de Pokémon-games. Er is veel meer tactiek nodig om een gevecht te winnen, mede door een aantal nieuwe features én het feit dat alle battles tussen Temtems 2v2 zijn. In Pokémon wordt die opstelling maar een enkele keer gebruikt, in Temtem vecht je dus altijd in duo’s.

  Die koppels kunnen vaak in jouw voordeel gebruikt worden. Bepaalde aanvallen kunnen namelijk sterker worden als jij een andere Temtem gebruikt die hier op aansluit. Een aarde-aanval kan bijvoorbeeld extra vuurschade geven als jij een vuur-type als tweede Temtem op het veld hebt staan. Net als in Pokémon werken bepaalde type Temtem sterker tegen specifiek andere types, dus het goed matchen is een belangrijk onderdeel.

  Een MMO-variant op Pokémon

  Daarbij heeft elke Temtem een staminabalk die leger raakt als je aanvallen inzet. In plaats van het spammen van je sterkste aanval in Pokémon, moet je dus opletten dat je jouw beestjes niet te moe maakt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat ze zelf schade oplopen of zelfs een beurt niks kunnen doen.

  Maar het grootste verschil zit hem in de duidelijke focus van Temtem op multiplayer, iets wat binnen de Pokémon-games altijd al een ondergeschoven kindje is geweest. Je ziet vanaf het begin van de game andere ‘temmers’ door de wereld heen rennen en het maken van vrienden of partners is super makkelijk. Er is zelfs een mogelijkheid om in co-op door de wereld van Temtem rond te rennen, waarbij social play duidelijk een belangrijke factor is.

  Einde verhaal voor Game Freak?

  Toch is het nog niet helemaal game over voor Pokémon en ontwikkelaar Game Freak. De karakters uit de games en natuurlijk de Pokémon zelf hebben een veel herkenbaarder en meer nostalgisch uiterlijk, waar de redelijk simpel ogende Temtems niet tegenop kunnen boksen. De kleine 25 jaar aan Pokémon-geschiedenis voel je in die games en dat is natuurlijk iets dat Temtem niet heeft, maar vanzelfsprekend wel op kan bouwen.

  Temtem zit nu in de Early Access-fase, met een geplande release ergens in de loop van 2021. In de tijd die nog moet komen kan er een heleboel veranderen en toegevoegd worden, waardoor Temtem zeker een titel is die Pokémon-fans in de gaten moeten houden. De indiegame zal de Nintendo-franchise zeker niet van de troon stoten, maar het is misschien wel een mooie eyeopener voor het bedrijf om in te zien dat fans meer willen dan elke keer hetzelfde principe in een nieuw jasje. Het is in ieder geval al één stap in de goede richting.

  Ben jij benieuw naar Temtem? De game is sinds kort in Early Access verkrijgbaar op Steam.

  Temtem

  Verkijgbaar vanaf 2021

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.