Is Pac-Man terug?

Article
maandag, 01 juli 2013 om 15:00
xgn google image
Namco Bandai is hard aan het werk om te zorgen voor een terugkeer van de legendarische Pac-Man. Er is een nieuwe game in de maak met daarbovenop een gloednieuwe televisieserie. De hongerige witte bolletjes eter was in zijn tijd uniek en wist een bijzondere positie te scoren in de game geschiedenis, maar kan hij na dertig jaar roem nog steeds relevant blijven?
"Pac is Back!" Zo luidt de kreet van Pac-Mans nieuwe televisieserie en game. Natuurlijk is het gele icoon van Namco nooit helemaal weggeweest. Zo heeft hij een rol gehad in meer dan dertig games gedurende de laatste 33 jaar. Alhoewel zijn nieuwste games weinig impact hebben, is Pac-Man nog steeds een van 's werelds meest herkenbare gamepersonages. Toch wil Namco voor wat vernieuwing zorgen. Zo wordt Pac-Man voorzien van een 3D-uiterlijk. Blijkbaar sluit het uiterlijk van een gele pizza met een missende punt niet geheel aan bij de gemiddelde moderne gamer. Namco Bandai voorziet de held van ledematen en wenkbrauwen in een nieuwe game en televisieserie. Fans van de klassieke Pac-Man worden niet vergeten, want Pac-man Championship Edition DX wordt voorzien van nieuwe content. Tijdens de E3 in Los Angeles gingen wij langs bij Namco Bandai om een blik te werpen op de drie projecten om ons af te vragen of Pac-Man naast zijn historische grootsheid ook nog een mooie toekomst voor zich heeft.
Pac-Man Championschip Edition DX+
Wij beginnen met Pac-Man Championship Edition DX+, ook wel Pac-Man CE DX+ genoemd. Afgezien van de ingewikkelde naam is dit een heel simpele game die erg is gericht op de oude Pac-Man waar wij allen zoveel van houden. Het gaat om nieuwe content voor de eerder verschenen downloadbare arcade game Pac-Man CE DX voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Bezitters van dit spel krijgen een gratis update om toegang te krijgen tot leaderboards, nieuwe levels en medailles om te winnen. DX+ wordt ook voorzien van nieuwe skins. Zo speel je niet meer alleen als Pac-Man, maar ook als de klassieke Dig Dug en Rally X.
Het gaat om een leuke toevoeging die fans van Pac-Man absoluut zullen waarderen. Het blijft een typische arcade game, dus wij verwachten niet dat deze zal aanslaan bij het grote publiek. Namco Bandai heeft dat wel door en daarom wordt er afzonderlijk een geheel nieuwe 3D-Pac-Man game gemaakt.
Pac-Man and the Ghostly Adventures (game)
In Pac-Man and the Ghostly Adventures leren wij een jonge Pac-Man kennen die leeft in een futuristische stad. Helaas voor de stadsbewoners is er een groot aantal gevaarlijke geesten en maar één held kan tegenstand bieden: Pac-Man. Hij gaat niet met de geesten op de vuist, maar eet ze lekker op. Hij eet eigenlijk zo een beetje alles wat hij ziet, waaronder snoepautomaten en hamburgers. Je speelt als Pac-Man in de derde persoon terwijl je rondloopt om geesten te eten, bolletjes te verzamelen en power-ups te gebruiken. Daarnaast zijn er nog lichte platformelementen zoals het slingeren aan paaltjes.
De simpele gameplay is duidelijk bedoeld voor een wat jongere doelgroep, en het is de vraag of Namco Bandai deze jonge doelgroep niet een beetje onderschat. De gameplay ziet er vrij traag uit en lijkt weinig diepgang te bieden. Je zou denken dat Pac-Man zijn nieuwe ledematen gebruikt om combo's uit te voeren, maar hij hapt herhaaldelijk naar vijanden met dezelfde simpele animatie en ook een vrij irritant hap-geluidje. Er is enige variatie in de vijanden en ook kun je transformeren, bijvoorbeeld in een soort hagedis met lange tong. Toch is de game zowel op gameplaygebied als grafische details vrij ongeïnspireerd. Wij denken niet dat dit spel op zichzelf een grote hit kan worden, maar als de televisieserie beroemd wordt kan de game nog altijd meeliften op het succes.
Pac-Man and the Ghostly Adventures (tv-serie)
De televisieserie van Pac-Man and the Ghostly Adventures wordt gemaakt door 41 Entertainment voor het televisiekanaal Disney XD. Pac-Man, ook wel Pacster genoemd, opent per ongeluk een poort waardoor spoken Pac-World binnenvallen en terroriseren. Pacster neemt het samen met zijn vrienden Spiral en Cylindria op tegen kwaadaardige spoken en de meedogenloze Betrayus die de wereld wil domineren.
De karakters zijn leuk vormgegeven, de animaties zijn dik in orde en het verhaal is goed genoeg uitgedacht om aan te slaan bij een jong publiek. De eerste afleveringen zijn al in Amerika uitgezonden en het is de vraag of de gele superheld ook in Nederland op de buis zal verschijnen. De televisieserie zou zomaar kunnen aanslaan bij een doelgroep die waarschijnlijk weinig ervaring heeft met het klassieke arcade spel. Het zou Namco Bandai best kunnen lukken om het beeld van het happende gele cirkeltje te kunnen veranderen naar een levend karakter met armen, benen, een gezicht en een stem.
Meer dan een gameheld
Pac-Man heeft zichzelf al meer dan bewezen in de game-industrie. Wij kunnen gerust zeggen dat zijn tijdperk voorbij is als het gaat om spellen. De nieuwe content voor zijn arcade game en het nieuwe spel hebben ons niet weten te overtuigen van een terugkeer van Pac-Man in games. De poging tot het maken van een moderne game lijkt te falen vanwege het gebrek aan originaliteit, want de game is in alle opzichte gemiddeld. Toch is er nog hoop voor Pac-Man om in de televisie een nieuwe opkomst te maken als Pacster. Met 26 geplande aflevering is er veel potentie tot succes. We hebben niet te maken met een nieuwe hit als Pokémon, maar hij kan zijn mannetje staan tussen de andere kinderlijke animatieseries. De Pac-Man franchise is dus niet verloren en weet wellicht toch een nieuw publiek aan te spreken, maar wel op een ander medium.