iPhone vs iPhone XS vergelijking - Waar komen we vandaan?

Article
woensdag, 26 september 2018 om 12:57
Vanaf vandaag ligt de nieuwe iPhone XS in de winkels. Deze nieuwe iPhone heeft FaceID technologie en een OLED scherm van 5,8 inch. Ook heeft dit apparaat een 12 MP camera en een zeer krachtige processor. Toen de allereerste iPhone uitkwam was dit natuurlijk wel even anders. Dit zijn de enorme verschillen tussen de iPhone 2G vs iPhone XS.

Het design van de originele iPhone vs iPhone XS

De allereerste iPhone heet gewoon iPhone, maar wordt vaak iPhone 2G genoemd, omdat de smartphone 2G netwerk ondersteunde. De iPhone is 11,5 centimeter hoog, 6,1 centimeter breed en 1,2 centimeter dik. De diagonale schermgrootte is 3,5 inch. Het betreft bij de originele iPhone een LCD scherm met een resolutie van 320 bij 480. De iPhone weegt 135 gram.
In deze iPhone vs iPhone XS vergelijking wordt duidelijk dat het scherm van de eerste iPhone niet de gehele voorkant vulde. Dit komt doordat de originele iPhone een home-button heeft. Daarnaast heeft Apple aan de bovenkant veel ruimte vrijgemaakt voor de speaker.
De iPhone XS ondersteunt op dit moment 4G netwerk. De XS is 14,4 centimeter hoog, 7,1 centimeter breed en 0,8 centimeter dik. De diagonale schermgrootte van de nieuwste iPhone is 5,85 inch. De iPhone XS heeft een OLED scherm met een resolutie van 2436 x 1125. De nieuwe smartphone van Apple weegt 177 gram. Dat is dus niet veel zwaarder voor een telefoon die bijna een stuk groter is.
Het scherm van de iPhone XS bedekt de gehele voorkant. Er zit dan ook geen home-button meer op de nieuwe iPhone en er zit een kleine notch voor de speaker.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:IPhone_First_Generation_8GB_(3680455198).jpg Foto van: Carl Berkeley
139390

De batterij

De originele iPhone heeft een 1400 mAh batterij. MAh betekent milliampère-uur en dit geeft aan wat de capaciteit van een batterij is. Bij smartphones zie je tegenwoordig een trend waarbij de schermen steeds groter worden. Het scherm van de iPhone XS is een stuk groter dan die van de originele iPhone. Dit betekent dat de nieuwere iPhone ook meer stroom gebruikt.
De iPhone XS heeft een batterij van 2658 mAh en dat is ook wel nodig met een scherm van 5,8 inch. Het is wel vreemd dat de iPhone X een grotere accu-capaciteit heeft dan de iPhone XS. De X heeft namelijk een capaciteit van 3174, terwijl het scherm van de XS groter is. De batterij van de XS is wel bijna twee keer zo groot als die van de originele iPhone.
139391

Snelheid processor

De originele iPhone maakte gebruik van een Samsung processor; de Samsung 32-bit RISC ARM 1176JZ 412 MHz om precies te zijn. Apple en Samsung zijn natuurlijk concurrenten op het gebied van smartphones, maar ook op het gebied van televisies. Daarom is het best gek dat de eerste iPhone gebruik maakt van een Samsung processor.
Daarom hebben de nieuwere iPhones, zoals de iPhone XS, een door Apple ontwikkelde processor. Voor de iPhone XS is dat de A12 Bionic en dit is de snelste processor die Apple ooit heeft gemaakt. De nieuwe iPhones hebben natuurlijk veel meer functies dan de originele iPhone. Wanneer je de iPhone vs iPhone XS vergelijkt is het dus logisch dat de batterij van de iPhone XS een stuk beter is.
139392

Het geheugen

De nieuwere iPhones hebben door de jaren heen steeds meer geheugen gekregen. De eerste iPhone heeft drie verschillende mogelijkheden wat betreft de opslagruimte. Hij kon worden gekocht met 4,8 of 16GB aan opslagruimte. De foto’s zijn uiteraard niet allemaal even groot, maar een gemiddelde foto van goede kwaliteit is ongeveer 2 MB.
De iPhone XS komt ook met drie mogelijke varianten qua opslagruimte. Het model met de minste opslag heeft 64GB aan opslagruimte. De andere twee modellen hebben maar liefst 256 en 512 GB aan opslagruimte. De kwaliteit van de foto’s die je met de smartphone kan maken is natuurlijk hoger, waardoor ze ook meer ruimte in beslag nemen. Het geheugen van de iPhone en het geheugen van de iPhone XS is niet te vergelijken.
Het werkgeheugen van de originele iPhone en iPhone XS verschilt ook enorm. De eerste iPhone heeft 128MB werkgeheugen, terwijl de iPhone XS 4GB aan werkgeheugen heeft. 4GB werkgeheugen is alweer 1GB meer dan de iPhone X.
139393

Camera

De allereerste telefoon met camera is de Sharp J-SH04. Deze telefoon kwam in 2000 uit in Japan. Deze telefoon heeft een 0,1 megapixel camera. De originele iPhone heeft een 2.0 megapixel camera en dat is dus al een hele verbetering ten opzichte van de Sharp J-SH04. De eerste iPhone had nog geen camera aan de voorkant van het apparaat.
De iPhone XS heeft een een camera aan de voorkant en aan de achterkant van het apparaat. De frontcamera heeft een 7 megapixel TrueDepth camera en op de achterkant van het toestel zit een dubbele 12MP camera. Daarnaast maakt de iPhone XS gebruik van Smart HDR. Hierbij worden meerdere foto’s in een korte tijd gemaakt en deze worden gecombineerd tot een foto. De foto's van de nieuwe iPhone XS vs de foto's van de originele iPhone; door technologische ontwikkelingen kunnen we ons nu niet meer voorstellen dat we een 2.0 megapixel camera hebben.
Door middel van de TrueDepth-camera aan de voorzijde van de iPhone XS. Hierdoor kan het toestel goed diepte zien en daardoor wordt de kwaliteit van je selfies een stuk beter. Alleen de iPhone X, XR, XS en XS Max maken gebruik van deze nieuwe technologie.
139394

Snelheid van het internet

De volgende categorie van deze iPhone vs iPhone XS vergelijking is de snelheid van het internet. De originele iPhone wordt ook wel de iPhone 2G genoemd, omdat het de eerste smartphone van Apple was die 2G netwerk ondersteunt. De snelheid van het 2G netwerk was gemiddeld 1 kb/s en dit is helemaal niet veel vergeleken met de snelheden die nu kunnen worden gehaald.
De nieuwe iPhone XS ondersteunt 4G netwerk. Eigenlijk is dit een 3,9G netwerk, maar in de volksmond wordt dit 4G genoemd. De gemiddelde snelheid van een 4G netwerk is 6 MB per seconde en hiermee kun je filmpjes afspelen en foto’s downloaden. Er zitten veel meer opties op de nieuwere iPhones dus daarom is er een sterker netwerk nodig.
139395

De iPhone oplader

De oplader die door de originele iPhone wordt gebruikt is een 30-pins usb-kabel. Deze kunnen tegenwoordig niet meer worden gebruikt voor de nieuwere iPhones. Op dit moment maken alle nieuwe iPhones gebruik van een lightning oplaadkabel. De lightning oplaadkabel van Apple is een 8-pins connector.
De lightning oplader werd in 2012 door Apple geïntroduceerd. De eerste apparaten die gebruik maakten van deze kabel waren de iPhone 5, iPod Touch en de iPod Nano. Een van de voordelen van de 8-pins oplader ten opzichte van de 30-pins oplader is dat je de 8-pins oplader met allebei de kanten boven in het apparaat kunt steken. Dit was bij de 30-pins oplader nog niet mogelijk.
139428

Toegang tot je iPhone

De iPhone is eigenlijk een heel simpel apparaat, want er zitten maar een paar knoppen op. De vergrendelknop, de knop om het volume aan te passen en de home-button. De eerste iPhone kan worden ontgrendeld met de vergrendelknop aan de bovenzijde van het apparaat.
Vanaf de iPhone 5S in 2013 werd er gebruik gemaakt van de Touch ID. Hierdoor kun je je telefoon ontgrendelen door middel van je vingerafdruk. De Touch ID zit in de home-button van de iPhone, waardoor je met één druk op de knop je smartphone ontgrendelt.
De nieuwste iPhone XS maakt op zijn beurt weer gebruik van een nog meer geavanceerde techniek, namelijk Face ID. Face ID zorgt ervoor dat je gezicht herkend wordt, waardoor je geen toegangscode meer nodig hebt. Face ID werkt ook in het donker en met de meeste zonnebrillen.
Bij deze categorie van de iPhone vs iPhone XS liggen de mogelijkheden wel heel ver uit elkaar. Er zit zelfs nog een functie tussen, namelijk de Touch ID.
139429

De prijs van de verschillende iPhones

De prijs van de iPhone verschilt per model. Het model met de meeste opslagruimte is logischerwijs duurder dan de andere modellen. De originele iPhone met 4GB opslagruimte kostte in 2007 ongeveer 499 dollar. De eerste iPhone met 8GB opslagruimte kostte in 2007 eerste 599 dollar, maar na twee maanden werd de prijs verlaagd naar 399 dollar. De iPhone met 4GB opslagruimte werd meteen uit het assortiment gehaald.
De prijzen van deze iPhone zijn in dollars, omdat de iPhone niet in Europa beschikbaar was. Wel gingen heel veel mensen naar de Verenigde Staten om de nieuwe smartphone van Apple te kopen. Omgerekend kostte de iPhone met 4GB aan opslagruimte in 2007 ongeveer 370 euro en de iPhone met 8GB aan opslagruimte kostte in 2007 omgerekend ongeveer 443 euro.
De nieuwe iPhone XS is vorige week uitgekomen en de prijzen liggen hoger dan bij welke andere iPhone release dan ook. Voor de iPhone XS met 64GB opslagruimte betaal je 1159 euro. Voor de versie met 256GB opslag betaal je 1329 euro. Voor de versie met de meeste opslagruimte, namelijk 512GB, betaal je 1559 euro. De iPhone is door de jaren dus meer dan drie keer duurder geworden.
Wanneer je de prijs van de iPhone vs iPhone XS vergelijkt, zie je dat de smartphones ontzettend duur zijn geworden.
139430

De concurrentie van de iPhone

Het uitbrengen van de eerste iPhone bracht natuurlijk risico's met zich mee, want de consument had nog nooit iets als een iPhone gezien. Daarom was er ook aardig wat concurrentie toen de originele iPhone uitkwam in 2007. Er werden in verhouding veel minder iPhones verkocht dan telefoons van andere merken. De grootste concurrenten van de originele iPhone waren de Nokia en LG. Nokia verkocht verreweg de meeste telefoons en had ook de meeste modellen op de markt. De concurrenten van de iPhone vs de concurrenten van de iPhone XS zijn heel anders. Het marktaandeel van Apple was in 2007 minimaal, terwijl het nu één van de grootste smartphone merken ter wereld is.
In 2018 ziet het er allemaal heel anders uit voor de nieuwste iPhone XS. De verkoopcijfers van dit apparaat zijn natuurlijk nog niet officieel bekend, maar de telefoon is in de eerste dagen na de release volledig uitverkocht. De grootste concurrenten zijn op dit moment Samsung Note 9 en de Huawei P20 Pro. Deze smartphones zijn het vlaggenschip van hun respectievelijke merk. De Samsung Note 9 kost op dit moment 999 euro en de Huawei P20 Pro kost op dit moment 879. Deze smartphones zijn dus allebei goedkoper dan de iPhone XS.
In deze iPhone vs iPhones XS vergelijking wordt duidelijk dat er enorme technologische verschillen zijn tussen beide apparaten. Geheel logisch, gezien de originele iPhone al in 2007 uitkwam. Toch is het mooi om te zien waar we vandaan komen en waar we nu al zijn, maar eigenlijk zijn de iPhone vs iPhone XS niet meer met elkaar te vergelijken qua specificaties.