iPhone 6 en iPhone 6 Plus - Wat is er nieuw?

  Apple heeft vandaag twee nieuwe iPhones aangekondigd tijdens een persconferentie van het bedrijf. Wekenlang gutsten de geruchten rond, en vandaag biedt Apple de duidelijkheid waar miljoenen mensen naar snakten. Wat is er allemaal nieuw in de iPhone 6? XGN vat de aankondiging samen.

  Het begint natuurlijk allemaal bij de naam, of beter gezegd namen. Apple komt dit jaar niet met één nieuwe iPhone, maar met twee verschillende modellen: de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Het grote verschil tussen de twee telefoons zit hem in de grootte van het scherm. de iPhone 6 herbergt een 4,7 inch scherm met een resolutie van 1334 bij 750 pixels, tegenover het 5,5 inch scherm van de iPhone 6 Plus met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

  Groter, maar dunner

  Hoewel de schermen groter zijn dan eerdere iPhones - de iPhone 5 heeft een scherm van 'slechts' 4 inch - zijn de iPhone 6 toestellen dunner dan hun voorganger. De schermen bieden bovendien betere kleuren en een hogere helderheid, zodat de gebruikservaring beter wordt dan voorheen.

  Doordat de nieuwe iPhones ietsjes gegroeid zijn in grootte, is de powerknop verplaatst van de bovenkant naar de zijkant. Ook scalen apps mee naar de grootte van het scherm van de iPhone 6. Apps zien er op de grotere schermen dus net zo mooi uit als op eerdere telefoons. Samen met de Reachability gesture (dubbel klikken op de TouchID-knop) is het mogelijk om de telefoon zonder problemen met één hand te besturen.

  Het handige van landschapmodus op iPhone 6

  Deze nieuwe gesture zorgt er namelijk voor dat de bovenkant van een app wat naar beneden schuift, waardoor je zonder moeite met een hand bij alle delen van het scherm kunt. Wie toch met twee handen wil werken, kan de vernieuwde landschapmodus gebruiken. Apps zijn speciaal ontworpen om meer te tonen in de landschapmodus, en het toetsenbord geeft meer toetsen weer als je het beeldscherm kantelt. Het homescreen is ook aangepast en heeft een speciale indeling als je je scherm in landschapmodus gebruikt.

  Naast het scherm zijn er nog een aantal andere veranderingen doorgevoerd in de hardware van de nieuwe iPhones. Zo werkt de iPhone 6 op een A8-chip met een 64-bit structuur, een verbetering op de A7-chip die te vinden is in de iPhone 5. De A8-chip is 13 procent kleiner en 20 procent sneller dan zijn voorganger. Grafisch moet hij zelfs 50 procent sneller en zuiniger zijn dan de A7-chip.

  De M8 co-processor meet jouw beweging

  De A8-chip krijgt hulp van de M8 co-processor, die onder andere gebruikt wordt voor de Health applicatie. De M8 kan niet alleen meten of je loopt of niet, maar ook hoe hard je loopt en of je bijvoorbeeld op een trap loopt. Op die manier moeten resultaten gedetailleerder worden dan voorheen.

  Op gebied van digitale verbindingen heeft Apple ook niet stilgezeten. De iPhone 6 kan via 4G tot maximaal 150 Mbps aan, tegenover de maximaal 100 Mbps op de iPhone 5. Digitale content binnenhalen op je telefoon gaat dus nog sneller dan voorheen. De WiFi-verbinding op de iPhone 6 is ook opgeschroefd en moet tot drie keer zo snel zijn dan voorheen.

  Ook de camera heeft een kleine upgrade gekregen. De sensor beschikt nog altijd over 8 megapixels, maar de camera kan vele malen sneller scherpstellen omdat de camera vanuit verschillende hoeken de hoeveelheid licht meet. De sensor is verder niet groter geworden en blijft gelijk op f/2.2.

  De True Tone flitser - die werd geïntroduceerd op de iPhone 5 - is opnieuw aanwezig op de iPhone 6. De iPhone 6 Plus maakt gebruik van dezelfde camera, maar heeft als enige van de twee nieuwe telefoons optische beeldstabilisatie. De iPhone 6 moet het doen met digitale beeldstabilisatie.

  Nieuwe sensor in de FaceTime camera

  Ook de camera aan de voorkant is aangepast. Deze nieuwe FaceTime HD camera heeft een gloednieuwe en grotere sensor, waardoor de camera meer licht opvangt. Hierdoor is het mogelijk om met de frontcamera in burstmodus te fotograferen. De HDR-modus is tevens voor het eerst te gebruiken op de frontcamera van de iPhone 6.

  Foto's kunnen dus sneller gemaakt worden en zijn, met dank aan de A8-chip, scherper dan ooit. Bij fotograferen stopt het echter niet. Ook het filmen met de iPhone heeft een sprongetje vooruit gemaakt. Zo kan er met de iPhone 6 gefilmd worden in 1080p met een framerate van 30 of 60 frames per seconde (fps). Wie in slow-motion wil filmen kan dit doen in 240 fps, 120 frames per seconde meer dan op de iPhone 5.

  Al deze nieuwe en verbeterde features kun je dus verwachten als je een iPhone 6 of iPhone 6 Plus in huis haalt. Wannneer de toestellen in de winkels liggen is nog niet bekend, aangezien Nederland niet tot de negen hoofdlanden behoort.

  Wel is beloofd dat de twee toestellen voor het einde van dit jaar in 115 verschillende landen beschikbaar zullen zijn. Je hebt dan de keuze uit de kleuren: goud, zilver of 'space grey'. Qua geheugen moet je het doen met 16, 64 of 128 Gigabyte, afhankelijk van welk model je kiest.

  Haal jij een iPhone 6 (Plus) in huis?

  Word jij blij van de aankondiging van de nieuwe iPhone toestellen? Zo ja, ben je van plan om één van de twee telefoons in huis te halen? Laat jouw reacties hieronder achter in de reacties en lees wat andere mensen van de onthulling vinden!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.