De iPhone 13 camera uitgelicht - De grootste pro's!

Article
zaterdag, 18 september 2021 om 17:00
iphone 13 release 1f1660808883
De iPhone 13 is officieel uit de doeken gedaan. Eindelijk weten we de specificaties van het nieuwe model van Apple en dat betekent ook een gloednieuwe camera. Die nemen we nog even extra goed onder de spreekwoordelijke loep. Alles over de iPhone 13 camera lees je hier!
Later deze maand komt de nieuwe iPhone 13 officieel in de winkels te liggen, maar uiteraard wil je alvast weten of je de telefoon moet gaan halen of niet. Daarom kijken we alvast naar de iPhone 13 camera, één van de grootste trekpleisters van het nieuwe model. Maar wat is er nou allemaal nieuw aan de camera van de iPhone 13? Wij leggen het je haarfijn uit.

1. Cinematic modus

Laten we maar starten met de grootste upgrade die de iPhone 13 krijgt op cameragebied: Cinematic modus. De iPhone 13 krijgt namelijk een mooie uitbreiding als het aankomt op video’s filmen. Zo wordt een focus tracker-functie toegevoegd aan de telefoon.
Hiermee kun je de focus van objecten terwijl je aan het filmen bent wisselen, wat een mooi effect geeft. Bijzonder is wel dat de functie een stukje verder gaat, want het algoritme dat Apple voor de techniek gebruikt herkent automatisch wanneer de focus moet wisselen als er bijvoorbeeld twee personen in het shot zitten. Uiteraard kun je zelf ook de focus mid-shot verstellen.
Een bijzondere toevoeging aan de techniek van Cinematic modus is dat Apple als het ware een portret-modus voor video’s toevoegt. Je kunt namelijk de focus verleggen als het op scherptediepte aankomt in Cinematic modus. De tech mag dan nog wel in de kinderschoenen staan, maar interessant is het zeker!
iphone 13 release 2f1631705532

2. Photographic Styles

De iPhone 13 voegt ook een nieuwe camerafunctie toe die op Android eigenlijk al wat langer beschikbaar is. Het betreft fotostijlen die voor het kiekje geschoten wordt, al worden ingesteld. Het gaat om verschillende fotostijlen waar de interne software van de camera zich op afstelt.
Je past als het ware de focus op bepaalde onderdelen van de foto aan voordat je het kiekje schiet, terwijl de eventuele persoon die op de foto staat met rust gelaten wordt. Er zijn bij de lancering van de telefoon vier stijlen om uit te kiezen. Twee van de opties zijn al duidelijk: Vibrant en Rich Contrast.
iphone 13f1631871522

3. Grotere camerasensoren

De iPhone 13 modellen zien ook een andere, subtielere verandering tegemoet. De camerasensoren worden namelijk een tikje groter. De iPhone 13 en iPhone 13 Pro zien de hoofdlens, ook wel de Wide Lens genoemd, een stukje vergroten.
De iPhone 13 Mini en iPhone 13 krijgen namelijk de lens met 1.7-micron pixels, een Sensor-shift optische stabilisatie en f/1.6 aperture. Dat zijn dure woorden om te zeggen dat de de nieuwste iPhone 13 (en Mini) overstappen naar de Wide Lens van de iPhone 12 Pro. Voor de iPhone 13 Pro en Pro Max zit het allemaal net iets anders.
De Wide Lens-camera’s van die modellen worden namelijk de grootste die een iPhone ooit gehad heeft. Het betreft een lens met 1.9-micron pixels, dezelfde Sensor-shift optische stabilisatie als bij de iPhone 13 en een f/1.5 lens. Daarmee lijkt de basis weer gelegd te worden voor een fantastische camera, al moet die nog wel goed getest worden uiteraard.
iphone 13 pro reveal 3f1631871571

4. Exclusieve iPhone 13 Pro features

Wel zijn er nog een aantal features voor de camera die exclusief zijn voor de iPhone 13 Pro en de Pro Max. Zo krijgen de Pro-modellen een langere telefotolens, waardoor een 3x zoom nu mogelijk is zonder kwaliteitsverlies. Ook komt er Apple ProRes-ondersteuning voor de Pro-modellen, waardoor video’s speciaal gecomprimeerd worden om gemakkelijker te editten (wat creators fijn zullen vinden).
Verder komt er ook een Macro-modus naar de iPhone 13 Pro. Deze brengt eindelijk een optie om foto’s van heel dichtbij te maken met fantastische kwaliteit. Toch is de laatste feature die exclusief is voor de Pro-lijn wel een extra blik waard, want dat kan maar zo je keuze beïnvloeden om toch voor het Pro-model te gaan.
iphone 13 pro revealf1631643690

5. Verbeterde Night modus

Apple heeft voor haar nieuwste Pro-vlaggenschip namelijk ook beloofd een verbeterde Night modus aan te leveren. De grootste verbetering zal te vinden zijn in de mogelijkheden waarop je de Night modus kunt gebruiken. Deze wordt namelijk ook beschikbaar gemaakt voor de telefoto- en selfie-camera’s.
Het breidt de opties voor het maken van de perfecte foto dan ook een stukje verder uit. De nachtmodi van telefoons zijn namelijk zelfs bij daglicht soms de betere keuze als je het aan professionele fotografen vraagt. Het contrast kan hierdoor namelijk verminderd worden, terwijl de dynamiek van de foto juist beter uit de verf komt.

Nog meer over Apple's iPhone 13

Meer lezen over de iPhone 13? Check hier dan snel alles wat je moet weten over de iPhone 13.

Populair Nieuws