Interview: Verbeteringen F1 2013 uitgelegd

Article
zaterdag, 03 augustus 2013 om 15:30
xgn google image
Codemasters heeft fans van de F1 serie verrast toen bleek dat F1 2013 meer in huis heeft dan een aantal simpele aanpassingen. Het wordt nu voor het eerst mogelijk om te racen in de gouden jaren van de F1 historie. Wij praten met F1 2013 ontwerpers Lee Mather en Greg Prysmachuk over de toevoeging van de Classic Edition aan de game. Ook geven ze antwoord op de zeer belangrijke vraag: waarom zou je deze game kopen als je de vorige F1 al hebt?
XGN: Voor de gamers die niet bekend zijn met de F1 franchise, kun je in het kort uitleggen waar de serie om draait?
Lee Mather: F1 2013 is inmiddels al de vierde titel die wij maken in de F1 serie sinds Codemasters de Formule 1 licensies in 2009 heeft verkregen. Deel 2010 was de eerste F1 game op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC. De spellen bevatten hele Formule 1 seizoenen, de echte coureurs en de officiële banen. Dit jaar komt er extra content met klassieke auto's en circuits.
XGN: De Formule games worden elk jaar gemaakt, wat gamers als een nadeel kunnen zien. Hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat F1 2013 aanvoelt als een volwaardig vervolg ondanks de korte ontwikkelingstijd?
Lee Mather: We hebben inderdaad te maken met een korte ontwikkelingstijd door de games elk jaar te ontwikkelen. We hebben echter ondanks dat de mogelijkheid om F1 2013 te perfectioneren en aanpassen om het maximale te halen uit de huidige generatie consoles.
XGN: Zijn er ook functies die jullie uit de game moesten schrappen vanwege de korte ontwikkelingstijd, of simpelweg omdat ze niet bij de game passen?
Lee Mather: Met twaalf maanden ontwikkelingstijd zijn er vanzelfsprekend bepaalde functies die uiteindelijk niet in de game belanden. Wel zijn er nog genoeg dingen die wij niet hebben onthuld over F1 2013, dus je kan meer verwachten dan op het moment bekend is. Ook hebben wij al een aantal ideeën die in toekomstige titels toegevoegd kunnen worden.
XGN: Natuurlijk zijn er gamers die F1 2012 al hebben. Wat is voor hun dé reden om ook F1 2013 aan te schaffen?
Greg Prysmachuk: Met F1 2013 is de 'killerapplicatie' de klassieke content. Wij hebben daar vier nieuwe racebanen en heel veel coureurs uit de jaren 80 en 90 voor. Ook zijn er zes nieuwe bestuurders in het seizoen van 2013.
Lee Mather: De grote toevoeging is inderdaad de klassieke content. Ook is F1 2013 voorzien van een grafische poetsbeurt. Het 2013 seizoen heeft een erg frisse en heldere uitstraling. Alle veranderingen zorgen ervoor dat de serie steeds blijft groeien.
XGN: Hebben jullie er ook voor gezorgd dat F1 2013 een nieuw publiek kan aanspreken?
Lee Mather: In F1 2012 was er een 'young driver's test' voor spelers die niet erg goed waren of Formule 1 niet helemaal begrepen. Wij hebben die functie uitgebreid in dit nieuwe deel. Gamers die wel bekend zijn met de serie kunnen dit overigens overslaan en meteen beginnen met de geavanceerde oefeningen. Ook zijn er kleine aanpassingen bij de assistentieopties in het spel. Zo zal de game je beter helpen met het remmen en is dit minder streng dan in voorgaande titels. Verder is er nog een nieuwe moeilijkheidsgraad toegevoegd zodat de speler makkelijker de instelling kan vinden die het best bij hem past.
XGN: Wat voor onderzoek doen jullie om ervoor te zorgen dat de game authentiek aanvoelt en zoveel mogelijk lijkt op een echte Formule 1 ervaring?
Greg Prysmachuk: Wij hebben nu vier jaar gehad om de game visueel te verfijnen. Alles moet er haarscherp uitzien, er is een nieuw lichtsysteem en meer animaties voor de bestuurder. De manier waarop wij de geluiden implementeren is door echte Formule 1 wagens te gebruiken. De geluiden zijn dus opgenomen van echte Formule 1 voertuigen uit 2013. De ontwikkelaars zijn allemaal grote Formule 1 fans.
XGN: In GRID 2, een andere racegame van Codemasters, hebben wij gemerkt dat de A.I. veel slimmer en dynamischer is geworden. Hoe is de intelligentie van tegenstanders in F1 2013 verbeterd?
Greg Prysmachuk: De A.I. in F1 2013 reageert beter op de speler en is ook agressiever dan voorheen. De tegenstanders zijn zich als het ware meer bewust van de speler op de het circuit. In 2012 merk je dat de auto's vaak in een lijn achter elkaar rijden zonder echt te reageren op de speler. Nu zul je merken dat er in de bochten twee of drie auto's elkaar proberen in te halen en de tegenstander zal zelfs voor je rijden om jouw wagen te blokkeren. De A.I. is dus veel agressiever en realistischer geworden.
XGN: Wat zal het verschil zijn tussen het racen tegen de computer en het online racen tegen echte tegenstanders?
Lee Mather: Vanwege de verbeterde A.I. dit jaar voelen de offline en online mogelijkheden eigenlijk niet heel anders aan. De wedstrijden zijn in beide gevallen heel dynamisch en spannend. Natuurlijk blijft het altijd leuk om te weten dat je speelt tegen een echt persoon en hem strategisch kan overmeesteren.
F1 2013 komt dit jaar uit op 4 oktober. Behalve te spreken met de ontwikkelaar hebben wij de game ook zelf uit mogen testen als eerste in de Benelux. In de impressie kun je in detail lezen wat wij van de game vinden.