Interview: Miles Jacobson over Football Manager 2012

Article
zaterdag, 22 oktober 2011 om 12:00
xgn google image
Het is weer tijd om een club te besturen. Een club te managen. Je favoriete club naar de top brengen. Dat gaat uiteraard met Football Manager 2012 gebeuren, dé game op het gebied van voetbal management. Een gesprek met Miles Jacobson, studio director van ontwikkelaar Sports Interactive, moet ons meer leren over het spel.
Dit jaar brengt Football Manager 2012 geen ongelofelijke grote veranderingen met zich mee, maar wel talloze verbeteringen. Het is ook niet per se nodig, aangezien de franchise een ongelofelijk groot succes is en ieder deel de speler weet te raken.
Tijdens de presentatie van Football Manager 2012 in het Philips Stadion van PSV was ook Miles Jacobson aanwezig om onze irritante, kritische en interessante vragen te beantwoorden.
XGN: FIFA 12 heeft de Impact Engine als groot nieuw ding, heeft Football Manager 2012 zo’n soortgelijke toevoeging?
Miles Jacobson: Elk jaar heeft FIFA inderdaad ‘one big thing’, wij echter niet. Dit jaar hebben wij achthonderd kleine toevoegingen. Natuurlijk is de ene toevoeging groter dan de ander, zoals de mogelijkheid om tijdens het spel een competitie toe te voegen. Daarnaast is er een nieuw systeem voor de contractonderhandelingen, nieuwe animaties, een tutorial systeem, een nieuw scoutings systeem, noem maar op. Oftewel: genoeg nieuwe veranderingen. Oh en ja! Natuurlijk. De user interface is nu beter en toegankelijker dan ooit.
Het mooie aan Football Manager is dat iedereen op zijn eigen manier het spel kan spelen. Diegene die vooral van het tactische aspect van voetbal houden, kunnen zich focussen op de tactiek. Als je daar niet van houdt, kun je het gedeeltelijk door de computer laten doen. Net als de contractonderhandelingen, die kun je weer overlaten aan de assistent.
XGN: De meeste mensen kijken echter naar de graphics, en daar is weinig aan veranderd.
Miles Jacobson: Nou ja, de animaties en de stadions zijn weer een stuk verbeterd, hoor. Met name de keepers hebben veel betere animaties gekregen. Daarnaast heb je ook nog een nieuwe camerastandpunt. Oh en ja: als je een 3D-scherm hebt, dan kun je het spel ook nog in 3D spelen! Wij wisten zelf geen eens dat we dat hadden toegevoegd, maar blijkbaar dus wel. Geniale vondst van ons test team.
XGN: Ja, inderdaad geniaal. Maar even terug op de match engine. Het heeft een unieke, typische stijl. Zijn er plannen om die in de toekomst te veranderen, of is er een grens?
Miles Jacobson: Eigenlijk speelt FIFA een beetje vals met de graphics. De spelers zijn niet eens zo groot als in het echt. Dat komt ook door het feit dat FIFA een veel en veel mindere simulatie game is. Je speelt het spel zelf. Dat is wat er anders is. Je hebt in FIFA bijvoorbeeld geen wedstrijden die daadwerkelijk negentig minuten duren – bij Football Manager wel. Wij willen iets maken wat écht voetbal is. Geen arcade elementen alsjeblieft. Overigens wil dat niet zeggen dat FIFA een slecht spel is, integendeel zelfs! Wat een geweldige game zeg.
Maar om even terug te komen op de vraag: wij streven niet naar FIFA graphics. Wij streven naar het beeld dat we zien op Match of the Day [de Engelse Studio Sport - red.]. De speler moet bij Football Manager voelen alsof hij Match of the Day aan het kijken is. Dus ja, zolang de graphics kaarten geen grenzen opstellen, blijven we dat proberen na te streven. Op een rustige manier. Vergis je echter niet: we hebben grootse, hele grootse plannen met de match engine.
XGN: Wat mij vooral opvalt is dat jullie met de laatste Football Manager games zowel de gewone als de hardcore gamers tevreden proberen te houden. Hoe houden jullie het in balans?
Miles Jacobson: Als je een game maakt, moet het design zo breed mogelijk zijn. Bij het maken van zo’n game is het aan mij de taak om de ideeën van vele werknemers te inventariseren en een keuze te maken. Mede dankzij onze fanbase is het voor ons een stuk makkelijker geworden, maar we moeten ook letten op de casual gamers. Door de ideeën goed te verdelen in verschillende doelgroepen, proberen we alle gamers tevreden te houden. Dat lukt natuurlijk niet, maar we proberen het wel.
XGN: Is de komst van de Facebook groep van Football Manager daarin welkom geweest?
Miles Jacobson: Zeer welkom, inderdaad. Nu kunnen casual gamers ook in aanraking komen met het hardcore aspect van Football Manager en dat is zeer fijn. Het grappige is dat de Facebook pagina van Football Manager nu een stuk populairder is dan ons eigen forum. Ik had nooit verwacht dat dat ooit zou gebeuren. We kijken er graag naar. Veel mensen komen met goede ideeën, en doordat we nu naar onze eigen fora én naar de Facebook groep kunnen kijken, weten we nu een stuk meer wat mensen eigenlijk precies zouden willen zien in het spel.
XGN: Wat was de meest voorkomende negatieve reactie over de vorige editie?
Miles Jacobson: Op onze fora en Facebook groep hadden ze het vooral over de vele bugs die er waren. Ze hadden (helaas) gelijk. Gelukkig kwamen we snel met een patch. Maar dat mag niet weer gebeuren, dus we hebben dit jaar extra onze best gedaan om zo min mogelijk bugs te laten voorkomen.
XGN: Ja, inderdaad zeg. Ken je het één-op-één probleem nog? In de eerste patch was het te makkelijk, in de tweede weer te moeilijk…
Miles Jacobson: Haha, ja. Nu moet het goed zijn. Mede door de nieuwe animaties die de keepers hebben gekregen, zal de speler sneller begrijpen waarom zijn spits in een één-op-één situatie niet kan scoren. Denk maar aan het feit dat hij aan zijn shirt wordt getrokken, dat soort dingen. Dat miste in de vorige editie.
Probleem is ook dat de meeste gamers nooit naar een volledige wedstrijd kijken, enkel naar de samenvatting met daarbij enkel de goals. Dus ze zullen nooit te weten komen dat er in een wedstrijd soms zó vaak kan worden gemist.
XGN: Je vertelde tijdens de presentatie dat Football Manager steeds meer RPG-elementen krijgt. Leg dat nou eens uit.
Miles Jacobson: Football Manager is een role-playing game! Je speelt de rol van een manager, en je moet omgaan met spelers en dergelijke. Natuurlijk is het niet zo als elke andere RPG, dus je hoeft in Football Manager niet per se met ‘Dimitri’ te spelen. Maar op één of andere manier is het eigenlijk een role-playing game. Je creëert je eigen ik, waar je zelf bepaald hoe je persoonlijkheid wordt, je stijl, noem maar op. Met het ‘tone system’ willen we ervoor zorgen dat communicatie met spelers en bestuur veel en veel belangrijker worden. Dat is zeker een RPG-element.
XGN: Hebben jullie daadwerkelijk research gedaan naar bepaalde spelers, in wat voor mate ze reageren? Denk bijvoorbeeld aan Mario Balotelli die altijd woest reageert als je boos bent, bijvoorbeeld.
Miles Jacobson: Yep. Maar ja, dat is ook logisch. Wij staan bekend om onze enorme grote, nauwkeurige database van spelers. Dus ja, dat wordt natuurlijk meegenomen.
XGN: Dan even terug naar het ‘tone system’, is deze ook aanwezig tijdens de persconferenties, om het enigszins interessanter te maken?
Miles Jacobson: Dit jaar niet. Dat komt nog. Misschien krijg je nu al meer zin naar Football Manager 2013.
Football Manager 2012 ligt vanaf nu in de winkels, exclusief voor de PC. Binnenkort kun je natuurlijk de recensie van de game verwachten.

Populair Nieuws