Interview Lars Gustavsson: 'Core Battlefield ervaring nu ook in singleplayer deel vier'

Article
donderdag, 28 maart 2013 om 16:00
xgn google image
Met de eerste gameplaybeelden van Battlefield 4 nog vers in het geheugen gingen we naar het hoofdkantoor van DICE in hartje Stockholm. Daar spraken we met Lars Gustavsson, creative director bij DICE, en Battlefieldfan vanaf het eerste uur.
XGN: Nu Battlefield 4 eraan komt, is het een mooie gelegenheid om nog even terug te blikken op het vorige deel. Wat is het grootste verschil nu in vergelijking met Battlefield 3?
Lars Gustavsson: Begrijp me niet verkeerd, we waren en zijn nog steeds erg trots op Battlefield 3. Maar achteraf vonden we wel dat er iets miste bij de singleplayer. De core Battefield ervaring ontbrak, terwijl deze wel aanwezig was in de multiplayer. Daarom willen we dit multiplayergevoel ook naar het eenspelerverhaal van Battlefield 4 brengen.
XGN: Zijn de single- en multiplayer juist geen twee heel verschillende dingen? Hoe willen jullie dit gaan doen?
Lars Gustavsson: We kunnen uiteraard niet de volledige multiplayer ervaring overzetten, maar het gaat vooral om het gevoel. Zo zul je in Battlefield 4 meer dan ooit de keuze hebben om je eigen tactiek en speelstijl toe te passen. Veel gebieden zijn groot en open, en er zullen ook meer voertuigen aanwezig zijn zodat je daar ook eventueel gebruik van kunt maken. Ook is de mogelijkheid om vijanden te spotten overgezet naar de singleplayer. Je squadmates zullen het vuur openen op de tegenstanders die je spot, en als ze achter cover zitten zullen ze covering fire aan jou geven zodat jij ze kunt flanken. Dit is een voorbeeld van hoe we de speler meer vrijheid willen geven.
XGN: Zou een coöperatieve modus dan juist geen mooie eerste stap zijn om dit multiplayergevoel bij spelers op te roepen?
Lars Gustavsson: We hebben er bewust voor gekozen om deze keer geen coöperatieve modus toe te voegen aan de game. In Battlefield 3 hebben we dit nog wel gedaan, maar daardoor bleek achteraf dat we ons team te dun hadden verspreid. Dat ging toen ten kosten van de singleplayer. We focussen ons nu dus op de single- en multiplayer. Daar gaat al onze aandacht naartoe.
XGN: Is het niet lastig om een verhaal te vertellen in omgevingen die zo groot en open zijn?
Lars Gustavsson: We geven de speler veel vrijheid, maar we doen op bepaalde punten ook een stapje terug. In de demo zien we bijvoorbeeld dat je het been van je kameraad af moet snijden. Daar is weinig vrijheid, maar het is ook geen cutscène. Je moet zelf op de knop drukken om het mes in het been te zetten. We willen de speler zo min mogelijk uit de game trekken.
XGN: Gisteren werd er ook veel gesproken over de emotionele band die je opbouwt met de personages. De personages moeten tevens menselijker dan ooit worden. Hoe pakken jullie dit aan?
Lars Gustavsson: Daar komt de gloednieuwe Frostbite 3 engine om de hoek kijken. Met deze nieuwe engine kunnen we meer realistische en menselijke karakters maken dan ooit. Er zit meer details in de ogen en de huid van de personages, en ook de animaties zijn beter. zodat het er natuurlijker uit komt te zien.
Maar alleen uiterlijk is niet genoeg. Je squadmaten zullen bewust reageren op jouw acties, en we gaan weer een stapje verder wat AI betreft. Ook speel je in tegenstelling tot Battlefield 3 steeds met één karakter gedurende het hele verhaal. Dat moet de emotionele band versterken.
XGN: In de trailer zagen we ook steeds dezelfde squad, blijf je heel het verhaal met deze zelfde soldaten? Net zoals in de Bad Company games?
Lars Gustavsson: Daar mag ik nog niets over zeggen. Maar we vinden het wel belangrijk dat je een band opbouwt met die groep mariniers. We focussen op het menselijke aspect.
Battlefield 4 moet komend najaar uitkomen. Meer informatie kun je terugvinden in onze impressie van de game.