Interview Joe Khoury: 'Tomb Raider-multiplayer brengt fans samen'

Article
woensdag, 23 januari 2013 om 15:00
xgn google image
Toen in december uitlekte dat Tomb Raider een multiplayermodus zou bevatten, gingen er flink wat wenkbrauwen omhoog. De serie doet het immer al sinds jaar en dag zonder! Waarom zou Lara Croft het plotseling niet meer in haar eentje afkunnen? Een goede vraag. Daarom stelden wij hem aan Joe Khoury, producent bij multiplayer-ontwikkelaar Eidos Montreal en hoofdverantwoordelijke voor de nieuwe modus.
De competitieve multiplayermodus die de reboot van Lara Crofts serie met zich meebrengt, is een unicum voor de serie. De onzekerheden zijn daardoor groot. Wij gingen zelf al met de multiplayer aan de slag en konden voorlopig concluderen dat het een leuke toevoeging is, al blijft de singleplayer duidelijk dé reden om het spel aan te schaffen. Toch biedt het spel meer dan slechts Lara’s verhaal, aldus Joe Khoury. Hij legde ons haarfijn uit hoe het zit.
XGN: Waarom multiplayer voor Tomb Raider?
Joe Khoury: Nou, dat is de vraag die we ons in het begin ook stelden. We zijn namelijk zelf fans en wilden er zeker van zijn dat, als we multiplayer in de game zouden stoppen, het ook echt iets met Tomb Raider te maken heeft. Voor deze reboot was er een game genaamd Lara Croft and the Guardian of Light, de eerste Tomb Raider-game met meer dan één speler en het spel werd goed ontvangen. Daarom wilde ontwikkelaar Crystal Dynamics multiplayer voor Tomb Raider, maar het moest wel goed gedaan worden.
Omdat zij zich al volledig op de multiplayer richtten, wilden ze hun middelen niet splitsen. De singleplayer mocht er niet onder lijden, want dat is nog altijd Lara’s verhaal. Daarom werd besloten anderen aan de multiplayer te laten werken en Eidos Montreal nam die taak graag op zich. We zijn dan ook erg trots dat we aan een Tomb Raider-game mochten werken en vormden al snel een klein team. In Montreal hebben we ongelofelijk veel talent dus we konden redelijk snel een team samenstellen. Samen keken we naar waar de franchise nu voor staat en of daar een mogelijkheid in zat om de multiplayer goed uit te voeren. We wilden het niet forceren.
XGN: Waarom dan competitieve multiplayer, en niet bijvoorbeeld verhaal gedreven co-op?
Joe Khoury: Het verhaal gaat vooral over Lara en we wilden er zeker van zijn dat elk verhaal ook over haar gaat. Het initiële idee voor multiplayer was daarom als volgt: we wilden spelers hun eigen verhalen laten creëren, gebaseerd op de multiplayer. We willen dat spelers verhalen met hun vrienden meemaken door te werken met valstrikken en dergelijke en zich deze verhalen herinneren, terwijl het hoofdverhaal van de game om Lara draait.
We hebben een nieuwe draai gegeven aan een franchise met een zeer belangrijk personage, dus daar geven we alle aandacht aan. Tegelijkertijd is de multiplayer de plek waar spelers gewoon lol kunnen hebben met hun vrienden. Het belangrijkste aspect van een competitieve multiplayer is volgens mij dat je gereedschappen hebt die je met vrienden kunt gebruiken en dat je gewoon veel plezier en memorabele momenten beleeft. Ik denk dat dat de grootste beloning voor ons is, wanneer we van spelers verhalen horen over wat ze gedaan hebben.
XGN: Hoe creëer je een degelijke multiplayer in een serie die het al jaren goed doet zonder?
Joe Khoury: Ik ben het er helemaal mee eens [dat de serie zich zonder multiplayer heeft gered, red.]. Om te beginnen: wat is het belangrijkste thema van deze nieuwe invulling van Tomb Raider? [Overleven, red.] Als het iets anders was geweest, had het misschien niet gewerkt. We hebben ook niet het gevoel dat het móést. Maar nadat we in gesprek raakten met Crystal Dynamics, de ideeën snapten en de singleplayer speelden vonden we een manier waarop goed werkte en binnen de franchise paste. We keken naar wat er gebeurde in de singleplayer en konden wij daar iets mee.
XGN: Wat was dat precies?
In dit geval hadden we Lara en een groep scheepsmaten, gestrand op een eiland. Tegelijkertijd is er een groep scavengers op het eiland die je ervan weerhouden het eiland te verlaten. Dus je hebt al twee kanten. Daarmee hebben we al twee dingen die geschikt zijn voor de multiplayer. Dan is er het eiland zelf, bijna een arena, een hele grote. Als je er dan over nadenkt, realiseer je je dat het een arena is met vele verschillende omgevingen die we kunnen gebruiken met verschillende weersomstandigheden. Het is dus een donkere, intimiderende omgeving, zoals Lara die ook aantreft in de singleplayer.
Door dat naar de multiplayer te halen, kunnen we spelers een andere ervaring bieden waar de map bijna zelf een speler is. We hebben de multiplayer om het survivalaspect van de game gebouwd. We wilden er zeker van zijn dat ze trots mogen zijn deel uit te maken van de Tomb Raider-familie en als vrienden van de franchise en mensen die de game gaan kopen – alhoewel, hopelijk krijgen we de game gratis, sinds we er aan gewerkt hebben – dat we merken dat de multiplayer past in het geheel. Niets iets dat als duidelijke nagedachte aan het spel is toegevoegd. Elke beslissing, rond zowel de multiplayer als de singleplayer, is genomen met de gedachte dat het zich richt op het verhaal van Lara en het hebben van plezier.
XGN: Hoe zie je de potentie van de multiplayer? Veel games hebben immers een multiplayermodus die nauwelijks gespeeld wordt.
Joe Khoury: Ik denk dat voor ons de potentie zit in het samenbrengen van fans van Tomb Raider in een omgeving waar ze spelen met vrienden en de personages uit de singleplayer. Ik denk dat dat enorme potentie heeft, want hoewel mensen zich nu wellicht afvragen waarom Tomb Raider multiplayer bevat en sommige spelers misschien nog nooit online gespeeld hebben – we gaan niet de strijd aan met multiplayer-gecentreerde games als Call of Duty – willen we een persoonlijke ervaring van een zeer populair karakter brengen in een omgeving waar spelers die ervaringen kunnen delen. De potentie zit ‘m ook in de variatie in de levels en alle mogelijkheden die we de spelers geven, waardoor er ervaringen ontstaan gebaseerd op bepaalde spannende momenten.
XGN: Dus jullie moedigen spelers die het spel kopen voor de singleplayer ook aan om de multiplayer te spelen?
Joe Khoury: Natuurlijk! We proberen de overgang van singleplayer naar multiplayer zo soepel mogelijk te maken. In de singleplayer volg je Lara’s ontwikkeling en kom je verschillende personages tegen, die ook in de multiplayer zitten. Dus als je bent gehecht aan een bepaald personage, kun je daar dan zelf mee spelen. Lara zelf zit ook in de multiplayer, je kunt ook met haar aan de slag. Stel gewoon een team vier vrienden samen, spring in de multiplayer en doe ervaringen op. Je kunt een korte match van een paar minuten spelen, of één, drie of misschien wel tien uur, en dan teruggaan naar de singleplayer. Heen en weer gaan tussen beide modi, dat zou de beste manier zijn om het spel te spelen.
XGN: Zijn jullie niet bang dat iedereen als Lara wil gaan spelen in de multiplayer?
Joe Khoury: We hebben in het begin nagedacht over de vraag of we Lara wel of niet in de game zouden moeten stoppen, en of dan slechts één speler haar kon zijn of allemaal. Maar het idee is: Tomb Raider is Lara Croft. En we willen haar niet limiteren aan slechts één persoon zodat je nooit met Lara aan de slag kan als je niet die ene persoon bent. Natuurlijk hopen we dat spelers een band krijgen met een van de personages uit de rijke singleplayer en graag met dat personage spelen, maar je kunt uiteindelijk wel Lara zijn. Dus als je in een specifieke match Lara wilt zijn, dan kan dat en als iedereen dat wil, heb je vier Lara’s rondlopen.
XGN: En wanneer speel je Lara vrij?
Joe Khoury: Lara speel je pas vrij op level zestig. Ze is de ultieme prijs.
XGN: Er zijn in totaal vier modi, wat is je favoriet?
Joe Khoury: Mijn favoriet? Eén van de team gebaseerde modi, omdat de meer generieke keuzes weliswaar gemakkelijk in te komen zijn, maar overige modi leveren iedere keer andere gameplay op afhankelijk van hoe spelers spelen. Sommigen zijn goed met de boog, anderen zijn weer erg sterk in mêlee-aanvallen. Omdat we zelf zoveel spelen, zorgen we altijd voor een goede balans. Doordat er per kant verschillende doeleinden zijn, eindigen de matches altijd erg dicht bij elkaar. Eén klein ding maakt dan het verschil. De andere modi zijn ook leuk en makkelijk te spelen, maar belonen teamwork minder.
Tom Raider ligt vanaf 5 maart 2013 in de winkels voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

Populair Nieuws