Indies onder de loep - Lawn Mowing Simulator, Clid The Snail, Bishoujo Battle Mahjong Solitaire

Article
zaterdag, 11 september 2021 om 15:00
lawn mowing simf1631259298
Deze keer gaan we bij Indies onder de loep een grasmaaier-emperium opbouwen, gaan we het gevecht aan met slakken en Mahjongen we met groep mangadames.

Lawn Mowing Simulator

Simulator-games hebben een lange historie. Wat ooit begon met Flight Simulator in de jaren '80 is is inmiddels uitgegroeid tot een genre met de meest bijzondere simulator-games. Firetruck Simulator, Forestry Simulator, Construction Simulator, Goat Simulator, Powerwash Simulator, je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een variant van. Curve Digital vond het tijd om één van de meest rustgevende activiteiten van een simulatie te voorzien: gras maaien. En dan niet de variant met zo'n roterend wiel die je voort moet duwen, maar de professionele modellen, waar je op kan zitten.
Ziedaar Lawn Mower Simulator, de game waarbij je een hoveniersbedrijf start en je bij klanten gras moet gaan maaien! Rustgevend is de game zeker, niks is lekkerder dan je verstand op nul zetten en twintig minuten rondjes rijden over het grasveld tot alle grassprieten op de juiste lengte afgesneden zijn. Daarbij moet je natuurlijk wel opletten dat je de kantjes netjes volgt, geen planten meesnoeit of tegen ornamenten aanrijdt, maar over het algemeen is de gameplay vooral rustgevend bedoeld.
Wie wat meer uitdaging zoekt kan zijn eigen bedrijf starten. Daarbij neem je klussen aan die je in een bepaalde tijd afgerond moet hebben, er bepaalde eisen zijn aan de kwaliteit van maaien en je uiteindelijk nieuwe maaimachines en zelfs personeel kan aannemen. Jammer daarbij is wel dat de tijdsdruk wat afbreuk doet aan het rustgevende basisprincipe, maar zeker aan het begin is de toegewezen tijd vrij ruim. Wel zijn de verdiensten vrij laag en loop je makkelijk aan tegen boetes, als je weer eens ergens tegenaan rijdt. Daardoor kan het vrij lang duren voor je de nodige upgrades aan je gebouw, personeel of wagenpark door kan voeren.
Hoewel de te maaien tuinen steeds wat lastiger worden (door meer bochten, ornamenten en glooiingen), is de variëteit logischerwijs beperkt. Op hoeveel manieren kan je immers variëren in gras maaien? Lawn Mowing Simulator heeft een verbazend therapeutische werking voor wie eens iets anders wil dan knallen en door games rushen. Nu nog hopen op een DLC met een robot-maaier om het feest compleet te maken. Lawn Mowins Simulator is verkrijgbaar voor PC en Xbox One/ Series S|X.

Clid the Snail

Voor 19,99 euro is de twin-stick shooter Clid the Snail te koop voor PS4 (en dus ook PS5). Clid is eigenlijk best wel een tof personage: een dronken slak! Dat hoor je ook niet elke dag of wel? Voor je het weet word je op een missie gestuurd om een slakkenplaag uit te roeien en dat allemaal dus met het aanzicht van een twin stick shooter. De camera hangt overigens hoger dan normaal gesproken het geval is in dit genre. Je kan goed de game zien, het hoofdpersonage en de omgevingen. Dat is een absoluut pluspunt.
Maar een minpunt is wel dat de speelervaring wat clunky aanvoelt, vijanden niet al te intelligent zijn en het verslavende aspect van een twin-stick shooter totaal niet tot zijn recht voelt. Het is te prijzen dat de game een narrator heeft en ook probeer te leunen op het verhaal, maar als speler haalt het je uit de actie en denk je elke keer: geef me alsjeblieft een ‘normale’ twin stick shooter. Leuk als je eens wat anders wilt proberen, maar verwacht er niet de wereld van.

Bishoujo Battle Mahjong Solitaire

Onder de lange naam van deze game gaat een prima Mahjong spel schuil. Mahjong is een Japans spel waarbij een hele reeks stenen in een patroon opgestapeld worden en jij paren moet maken. Het lastige is dat je daarbij alleen stenen mag gebruiken die links of rechts vrij zijn, en niet geblokkeerd zijn door bovenliggende stenen. Het patroon waarin de stenen liggen hoe hoog de stenen opgestapeld liggen bepalen in grote mate hoe lastig de speelronde is. Om deze Japanse versie van solitaire interessante te maken wordt elk spel begeleid door een dame in manga-tekenstijl. Weet je een ronde vrij te spelen, dan krijg je deze dame in een andere pose (en met andere kleding) voorgeschoteld. Verwacht geen (semi) ontklede dames, maar het leukt het spel toch wel op.
Bishoujo Battle Mahjong Solitaire was al eerder verschenen op Steam, maar is nu ook geport naar de Switch en PS4/PS5. de game kost slechts een paar euro, dus daar kan je je eigenlijk geen buil aan vallen.