Indies onder de loep: Dariusburst Another Chronicle EX+, Arcade Space Schooter, Trigger Witch

Article
zaterdag, 31 juli 2021 om 17:00
dariusf1627640586
XGN houdt van Indies. Daarom zetten we een aantal Indie games extra in het spotlicht. Dit keer gaan we schieten met side-scroller Dariusburst, de toepasselijk genaamde Arcade Space Shooter en een RPG-twin-stick shooter met de naam TriggerWitch.

Dariusburst Another Chronicle EX+

We beginnen deze 'Onder de loep' met de actievolle side-scroller Dariusburst. De serie kennen we nog van de oorspronkelijke Dariusburst voor PSP, inmiddels tien jaar geleden, uit de arcade-hallen en diverse compilaties die de laatste jaren verschenen zijn. De ze Another Chronicle EX+ betreft een nieuwe compilatie met zo'n beetje alle versies die de afgelopen tien jaar uitgekomen zijn. Kenmerkend voor Dariusburst is de extra brede schermindeling, die vooral in de arcadehallen opzien baarde. De game speelde namelijk op twee tot zelfs vier schermen aan elkaar! Nu zijn onze hedendaagse schermen wel een stuk breder dan voorheen, maar de breedte van Dariusburst kunnen ze nog steeds niet aan. Dat betekent dus spelen met een zwarte balk boven en onderaan je scherm.
Dat is even wennen, maar na een eerste rondje ben je daar al helemaal aan gewend. Dariusburst doet niet kinderachtig: de vijanden vliegen in groten getale over je scherm en aan jou de taak om te schieten en te ontwijken. Er gebeurt zo veel op je scherm dat je grote kans loopt overweldigd te worden. Herspelen biedt dan soelaas, gaandeweg leer je de patronen van je vijanden kennen en kan je daarop anticiperen. Ook het verwerven van de juiste upgrades is van groot belang. Elk level wordt afgesloten met een waardige eind-baas die geïnspireerd is op diverse soorten vis (Huh? Ja).
Deze Dariusburst collectie bevat een groot aantal levels, verdeeld over diverse genummerde arcadekasten. Ben je zelf nog niet zo'n ster in de game, dan kan je een ghost downloaden van de wereldkampioen in dat level en proberen te leren van zijn taktieken. Elke spelbeurt is niet eens zo heel erg lang, je kan een vijftal stages doorspelen, maar doordat je na elke stage een keuze kan maken tussen diverse routes is de herspeelbaarheid groot.
Dariusburst biedt een lekkere set side-scroller shooters en een enkele compilatie. De set is verschenen voor PlayStation 4 en Switch, in zowel digitale als fysieke vorm. De game is met een prijs van EUR 39,99 niet goedkoop, maar je krijgt wel waar voor je geld. Voor wie aan deze set niet genoeg heeft, is er ook nog een remake van de originele G-Darius HD, die later dit jaar ook in zowel fysieke als digitale versie zal verschijnen.

Arcade Space Shooter

We blijven in de shooters, maar verlaten de side-scroller. Arcade Space Shooter bevat niet één maar twee shooters. Beide shooters zijn ook echt verschillend met elk hun eigen identiteit. Space Smash is een twin-stick shooter waarbij het speelveld langzamerhand kleiner wordt door twee energie-muren die van links en rechts onverbiddelijk naar het midden opschuiven. Als speler moet je met je ruimteschip vijanden opjagen en hopen dat ze blauwe fragmenten achter laten. Als je die namelijk oppikt, schuiven de energie-muren weer ietsje terug naar buiten. Maar pas op voor rode fragmenten, die maken het speelveld juist kleiner! Space Smash dwingt je hiermee actief vijanden op te jagen, maar straft je af als je niet nauwkeurig om de obstakels weet te navigeren. Uiteraard worden de waves steeds lastiger en komen er steeds grotere, beter beschermde vijanden op je af.
Space War Infinity is wat traditioneler: dit is een verticaal scrollende shooter waarbij de vijanden in waves naar beneden komen. Aan jou om zo lang mogelijk te overleven. De game heeft wat lichte RPG elementen doordat je upgrades permanent kan ontsluiten. Space War Infinity is zeker niet makkelijk maar biedt voor de doorzetters uren spelplezier.
Arcade Space Shooter 2 in 1 is nu verkrijgbaar op de Nintendo Switch voor de uiterst redelijke prijs van EUR 3,99.

Trigger Witch

Ben je fan van RPGs als Final Fantasy maar heb je een hekel aan de trage turn-based gevechten? Dan is Trigger Witch mogelijk wat voor jou. In deze game is de magie vrijwel uit het koninkrijk verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een voorliefde voor geweren in allerlei soorten en mate. De magie is niet helemaal weg, zo zijn er nog opslagpunten en fast travel platen, maar verwacht niet dat je vuurballen kan gaan gooien. Een groot gemis is dat niet, want Trigger Witch ontpopt zich al snel als een heerlijke combinatie van een ouderwetse RPG en een -jawel- twin stick shooter.
Je wisselt stukken verhaal en map exploratie af met dungeons die je al schietend doorkruist. Het verhaal is vrij simpel, jij bent net afgestudeerd aan de academie voor tover- en schietkunst als een vreemde man het koninkrijk binnenvalt. Het is aan jou en je geweer om zijn plannen te onderzoeken en te dwarsbomen. Trigger Witch is een bijzonder leuke game met een even onverwachte als prima werkende combinatie van een RPG verhaal en twin-stick actie. Sterk aangeraden!
Trigger Witch is nu beschikbaar voor €14.99 op PlayStation 4/5, Xbox One en Switch.

Populair Nieuws

Laatste Reacties