Indies onder de loep - Darius Cozmic Collection Arcade, Console

Article
zondag, 19 juli 2020 om 14:00
dariuscozmiccollectionconsole bannerf1595138408
Op de redactie spelen we regelmatig de mooiste en grootste games die uitgebracht worden zodat we jullie van een mooie review kunnen voorzien. Maar net zo lief spelen wij de kleinere indie-games. En uiteraard vertellen we jullie ook daar meer over.

Gespeeld: Darius Cozmic Collection Arcade

Platformen: Nintendo Switch, PlayStation 4
Genre: Side scroller shooter
Mening: Darius is een van de grondleggers van de side scrolling shooters en het antwoord van Taito op Konami's Gradius. Hoewel de games vergelijkbaar zijn, heeft Taito wel een aantal speciale keuzes gemaakt. Meest bijzondere is dat de games in de spelhallen over meerdere schermen naast elkaar speelde, waardoor een enorm brede spelkast ontstond. In de arcadehallen kon je dan ook niet om deze kasten heen. Daarnaast hadden deze spelkasten niet één lineair pad waar je doorheen speelde, maar waren er niet minder dan 26 levels, elk met een eigen eindbaas. Aan het einde van een level kon je een keuze maken uit het volgende te spelen level. Zo besloeg elke speelsessie maximaal 7 levels.
In deze collectie zitten vier verschillende arcadegames uit de Darius serie: Darius, Darius II, SAGAIA en Darius Gaiden. Daarmee beslaat de set de diverse arcadekasten die tussen 1987 en 1994 in de arcadehallen verschenen. Van sommige kasten zitten meerdere versies in de set, waaronder de eerste Darius, die zowel in een oude, nieuwe en japanse versie opgenomen is. Leuk is dat van elke game aangegeven wordt wat de verschillen zijn ten opzichte van de andere versies en welke vernieuwingen er in opgenomen zijn.
Doordat de arcade games in de spelhal drie beelden breed was, is dat nu op de Switch natuurlijk ook zo. Dit levert wel balken op boven en onder het speelveld. Doordat de hedendaagse beeldschermen breder zijn dan vroeger, wordt een deel van die balken weer opgevangen. Hierdoor oogt het speelveld nog behoorlijk groot. De performance van de diverse games is prima, ik heb geen framedrops of andere storende effecten gezien. Ook de opties die in de collecte aangeboden worden, waaronder het in kunnen stellen van het aantal levens, een trainings-modus en savestates (waarbij je je voortgang op kan slaan en daar weer later kan starten) zijn erg handig. Het enige echt jammere is dat deze collectie niet alle arcade-kasten bevat. De nieuwere Dariusburst kasten missen. Die worden opgespaard voor een latere, nog te verschijnen collectie. Voor de prijs die voor deze collectie gevraagd wordt hadden die er eigenlijk wel direct in deze set mogen zitten.
Pro's: Uitstekende collectie Darius shooters, spelen nog steeds prima. veel mogelijkheden de game aan te passen.
Cons: De nieuwere DariusBurst games missen, drie versies van Darius is wat veel van het goede
Prijs: 39,99

Gespeeld: Darius Cozmic Collection Console

Platformen: Nintendo Switch, PlayStation 4
Genre: Side scroller shooter
Mening: Nóg een Darius collectie? Jazeker! Darius was niet alleen in de spelhallen te vinden, vanaf 1990 verscheen de serie ook op consoles. In deze collectie zien we niet minder dan zes Darius games: Darius II, SAGAIA (wat eigenlijk een rebrand is van Darius II), Darius Twin, Darius Force, Super Nova, Darius Alpha en Darius Plus. Doordat de console versies van Darius op een enkel scherm gespeeld moesten worden, werden diverse aanpassingen doorgevoerd in de speelstijl van deze console edities. Aangezien de traditionele console schermen het 'ouderwetse' 4:3 formaat hadden, zien we in deze versies de meer traditionele verticale balken langs het speelveld.
Over het algemeen zie je dat de games wat eenvoudiger en wat trager van gameplay zijn. Als speler krijg je iets meer de tijd om van de games te genieten. Logisch, in de arcadehal moesten de reflexen tot het uiterste getergd worden om toch snel weer een nieuwe munt in de kast te kunnen krijgen. Op de consoles was dat minder een issue en werd je dus een iets eenvoudiger game gegund. Daar staat tegen dat de harware in de arcadekasten ruim voorliep op de consoles van die tijd. Dat zie je meteen aan de graphics van de verschillende games. Darius II ziet er in de consoleversie duidelijk minder uit dan de arcade tegenpool.
De zes Darius games geven een mooi overzicht van de ontwikkeling van de side-scroller shooter in de jaren negentig. Ook hier is het jammer dat de nieuwere delen waaronder G-Darius niet in deze set zitten. Deze Console collectie is met 54,99 wel een stukje duurder dan de Arcade collectie, maar je krijgt er dan ook twee extra games voor terug.
Pro's: Console versies van Darius zijn iet makkelijker speelbaar. Ook deze collectie heeft veel mogelijkheden de game aan te passen.
Cons: De nieuwere Darius games missen. Prijs is wat aan de hoge kant voor een retro-collectie.
Prijs: 54,99

Gespeeld: Ultra Hat Dimension

Platformen: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One
Genre: Puzzelaar
Mening: Ultra Hat Dimension is een charmante puzzelgame waarbij je in een speelveld op zoek moet naar een sleutel, waarmee je de poort naar de uitgang kan openen. Daarbij wordt je gehinderd door een sort geesten met verschillende hoeden op, die je, als je er langs komt, een duw geven. Hier moet je dus constant rekening mee houden: meerdere geesten kunnen je route danig blokkeren! Gaandeweg worden meerdere spelelementen toegevoegd. Zo kan je zelf ook hoeden gaan dragen, waardoor geesten met dezelfde hoed op je met rust laten en kan je geesten zelf ook een duw geven. Doe je dat tactisch, dan slaan de geesten elkaar knock-out! Leuke game, waarbij sommige levels echt lastig zijn, maar je soms ook volledig over een eenvoudige oplossing heen kan kijken.
Pro's: toegankelijke puzzelgame, leuke gamemechanieken
Cons: Graphics hadden iets verfijnder gekund, nu is niet altijd goed te zien wie welke hoed op heeft.
Prijs: 4,99

Populair Nieuws