Hoverboard verboden in Nederland - Maar wat is het eigenlijk?

Article
donderdag, 03 december 2015 om 16:23
xgn google image
De zelfbalancerende scooters, ook wel bekend als Hoverboards mogen in Nederland niet de weg op. Het voertuig is de opvolger van de segway, maar er is zojuist bekendgemaakt dat de Hoverboard verboden is in Nederland. Maar wat is eigenlijk een hoverboard? Lees hier alles over de details.

Hoe werkt het?

De hoverboard is een zelfbalancerende scooter, bestaande uit twee wielen. Je bestuurt de hoverboard door middel van zwaartekracht, waardoor je naar voor en naar achteren gaat zodra je deze kant op leunt. De draaicirkel van zo’n hoverboard is nul, waardoor je het apparaat dus kunt gebruiken in zeer nauwe ruimtes. Je kunt hierdoor stil staan en makkelijk een draai van 360 graden op je plek kunt maken.
Met de twee wielen en de twee motoren met het double balancing systeem word je in evenwicht gehouden. Je kunt de snelheid aanpassen door meer druk uit te oefenen op het plateau met de voorkant van je voeten. Het apparaat bevat twee aandrijfmotoren in de wielen die je kunt bedienen met beide voeten bij bochten, rotatie, acceleratie en remmen.
De hoverboard verschilt is dat opzicht ook met de eerdere segway, aangezien je geen stuur meer hebt om vast te houden. Het komt nu compleet aan op balans.

Voor wie is het?

De producenten van de hoverboards hebben in principe een hele brede doelgroep. Het apparaat wordt gezien als de toekomst van voortbewegen en heeft daarbij ook een hoge fun factor. Het apparaat gaat gemiddeld 15 kilometer per uur en het enige dat je nodig hebt is een beetje evenwichtsgevoel. Vrijwel iedereen rijdt binnen enkele minuten op zo’n Hoverboard weg.
Wat wel belangrijk is om te weten is dat de hoverboards wel een bepaald gewichtslimiet hebben. Zodra je deze limiet overschrijdt kun je er niet optimaal gebruik maken. Dit limiet ligt bij de meeste boards op honderd kg.
Wel geven de meerdere producenten van de hoverboards aan dat het apparaat geschikt is voor jong en oud en voor meerdere toepassingen handig is. Zo kun je er makkelijk mee naar de supermarkt, naar school of het gewoon gebruiken voor je plezier. Iedereen heeft er wel voor iets baat bij.

Populariteit

Zelfs met het verbod van de hoverboards op de Nederlandse wegen en stoepen is het apparaat nog steeds zeer gewild. Steeds meer webwinkels en fysieke winkels bieden het vervoersmiddel aan. Zo geeft ook bol.com aan dat de verkoopcijfers van de hoverboards hoog liggen:
De hoverboards werden voor het eerst geïntroduceerd via social media, waar veel beroemdheden foto’s online zetten met het nieuwe apparaat. De hype begon voornamelijk in Amerika en is in de afgelopen tijd ook overgewaaid naar Nederland. Ook juist omdat je kunt kiezen tussen veel verschillende prijzen, krijgt het apparaat een veel grotere doelgroep.

Prijzen en merken

Hoverboards komen in vele kleuren en maten en heeft daarom ook geen standaard prijs. Je betaalt voor zo’n hoverboard in de meeste gevallen tussen de 350 en 1000 euro. Je kunt namelijk kiezen tussen verschillende merken en extra features zoals ingebouwde Bluetooth speakers.
IO Hawk wordt gezien als het premium merk van de Verenigde Staten. De hoverboards van dit merk vallen in het duurdere segment en ook de kwaliteit hiervan is verbluffend. Je betaalt voor een hoverboard van dit merk meer dan duizend euro, waarbij deze ook langer meegaat dan de budget modellen.
Verder hebben we ook het Nederlandse OXBOARD, die gebruik maakt van een soortgelijke techniek. Dit merk maakt ook premium hoverboards van geweldige kwaliteit. Bij OXBOARD betaal je voor een hoverboard ongeveer achthonderd euro.
Andere merken zijn bijvoorbeeld Mono Runner en Asrassoires. Dit zijn goedkopere merken waar je ongeveer tussen de 350 en 750 euro betaalt. Wel neemt ook met de prijs de kwaliteit hier af ten opzichte van de duurdere merken.

Opladen en batterij

De hoverboard loopt op een accu en moet je wel opladen om er gebruik van te maken. Om de batterij in optimale conditie te houden moet je de hoverboard volledig opladen en dan met name de eerste keer. Dit is vergelijkbaar met mobiele telefoons.
De hoverboard heeft meerdere lampjes, waardoor je snel kunt zien of hij wel of niet volledig is opgeladen. Meerdere producenten geven aan dat je ervoor moet zorgen dat je de hoverboard niet te lang in de oplader laat zitten. Zodra je dit wel doet, dan kan de batterij verslechteren en zul je het apparaat sneller moeten opladen. Uiteindelijk kun je dan steeds kortere afstanden afleggen en steeds korter van de hoverboard genieten.
Wel is het zo dat de lengte en kwaliteit van de accu afhangt van het merk hoverboard dat je aanschaft. Zo kun je met bepaalde merken meer afstand afleggen tussen twee ladingen. Je rijdt met de gemiddelde hoverboard zo’n 20 kilometer tot je hem weer moet opladen. Het opladen duurt verder ook niet erg lang, dit is namelijk gemiddeld tussen één uur en tweeënhalf uur.

Populair Nieuws