Homeworld 3 gameplay is ook voor de nieuwelingen zeer leuk

Article
zaterdag, 03 september 2022 om 10:00
homeworld 3f1661868400
De Homeworld-serie is inmiddels alweer dik twintig jaar oud. De laatste jaren zagen we de reeks langzaam terugkeren met remasters en een aankomende mobiele titel. Toch staat ook het officiële derde deel op de planning en tijdens gamescom 2022 kregen we de game alvast onder de knoppen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de Homeworld 3 gameplay.
Blackbird Interactive is al jarenlang bezig om de geliefde Homeworld-reeks terug te brengen. De eerste delen die in 1999 en 2003 verschenen werden in een nieuw jasje gestoken met een remaster collectie en in 2023 staat dan eindelijk het derde deel van de reeks op de planning. De studio bestaat dan ook uit tal van veteranen die aan de originele delen gewerkt hebben wat de game gelijk een stuk authentieker moet maken.

Wat is Homeworld 3?

Voor wie een korte opfriscurcus nodig heeft, is het belangrijk om te weten dat de Homeworld-reeks draait om strategie. Het betreft een real-time-strategietitel die een stapje verder gaat dan bijvoorbeeld Age of Empires. Homeworld speelt zich namelijk af in een 3D-omgeving doordat je in de ruimte zit.
Dit maakt de gevechten gelijk al een stukje complexer. Gevechten kunnen zich niet alleen afspelen vanaf de voor- of zijkant, maar vijanden kunnen ook van boven of onder komen. Het is dus altijd belangrijk om goed het overzicht te behouden, iets wat veteranen in het genre weten. Voor nieuwkomers kan het alleen als een grote uitdaging klinken. Vooral ook omdat het derde deel nieuwe tactische mogelijkheden met zich meebrengt.
homeworld 3 assetf1661868425

Schuilplaatstactieken

Homeworld 3 voegt namelijk cover-based tactieken door. Met je schepen kun je je nu verschuilen achter puin dat in de ruimte zweeft, waardoor je nog meer mogelijkheden hebt om vijanden te verrassen om zo de winst te pakken. Het is één van de mechanics die de studio twintig jaar geleden al in het hoofd had zitten, maar toen nog niet door kon voeren, omdat de tech nog niet ver genoeg was om dit te realiseren.
De nieuwe optie werd tijdens onze speelsessie ook al snel het hoogtepunt, waarbij we direct in de tweede en derde missie van de campaign werden geslingerd. Ook werd hierin uitgelegd dat je schepen door tunnels kunt laten vliegen om een verrassingsaanval te lanceren. In de missies staat het uitleggen van de nieuwe tactische opties centraal, waardoor je snel een duidelijk beeld hebt van hoe je deze opties kunt doorvoeren in je tactische spel.

Toegankelijk

Het is tekenend voor de complexe mechanics die de game voorschotelt. Ondanks het feit dat ondergetekende een held op sokken is in het RTS-genre kon de vriendelijke gebruiksinterface ons al snel wegwijs maken, waarna de intergalactische oorlogsvoering kon beginnen.
Wat voor nieuwkomers tevens interessant is, is de schaal. Blackbird Interactive laat dit op indrukwekkende wijze terugkeren in de animaties, want wanneer je inzoomt op de schepen die elkaar aanvallen zie je pas echt de schade die je aanricht. Het is verslavend om de schepen vanaf dichtbij te volgen.
Tijdens de oorlogsvoering is het tof om te zien hoe je piloten gevechten aangaan, terwijl animaties, ongeacht hoe klein de rol van een schip, bekeken kan worden. Aan ieder detail is gedacht en dat is precies wat de studio wil. Eén van de focuspunten van het derde deel is namelijk de cinematic combat die op realisme is gebasseerd.
De eerste uren met Homeworld 3 smaken dan ook naar meer. Helaas zal het nog even duren voordat de game verschijnt. Homeworld 3 staat voor het eerste kwartaal van 2023 op de planning en verschijnt dan op de PC.