Hoe werkt T-mobile Knippr?

Article
donderdag, 25 augustus 2016 om 10:54
xgn google image
Stel je voor dat je een Netflix voor tv op de markt brengt. Dat moet T-mobile gedacht hebben. En dus is er de dienst Knippr: interactieve tv voor 10,99 per maand. Maar hoe werkt T-mobile Knippr?
Omdat je misschien nog nooit van Knippr gehoord hebt, volgt hier een uitgebreide special die antwoord geeft op de vragen: hoe werkt het? Voor is het wel/niet? Wat zijn de voor- en nadelen om daarna af te ronden met of de service wel of geen aanrader is. Laten we beginnen bij het begin.

Hoe werkt het?

Knippr is interactieve tv. Zodra je een goede internetverbinding hebt en de benodigde apparatuur kun jij op elk gewenst moment van de dag tv kijken: onderweg, vanuit bed, op het strand, op de wc, in de supermarkt enzovoorts. Jij bepaalt waar je tv kijkt op je smartphone, tablet of laptop. Daarmee zorgt T-mobile ervoor dat een tv-abonnement aangepast wordt aan het kijkgedrag van mensen.
Men blijft niet meer zoals vroeger veelvuldig thuis om bepaalde programma’s te volgen, maar zit wel continu met een smartphone of tablet in de hand. Dus waarom dan niet de tv naar die bewegende mensen brengen?
Voor 10.99 per maand ontvang je toegang tot 17 zenders. Dat zijn deze zenders:
  • NPO 1
  • NPO 2
  • NPO 3
  • RTL 4
  • RTL 5
  • SBS 6
  • RTL 7
  • Net 5
  • Disney XD
  • Veronica
  • RTL 8
  • SBS 9
  • RTL Z
  • Discovery Channel
  • TLC
  • National Geographic Channel
  • Eurosport 1
Je kan extra geld betalen en kan dan een of meerdere van de volgende zenders extra erbij nemen: 24 Kitchen, CNN, France 24, NPO Nieuws, NPO Politiek, Al Jazeera Engels, Al Jazeera Arabisch, Animal Planet, Nat Geo Wild, Discovery World, Discovery Science, NPO Cultura, Baby TV, Pebble TV, NPO Zapp Xtra, NPO 101, RTL Telekids, RTL Lounge, RTL Crime, Investigation Discovery, Dance Trippin, Slam! TV, TV 538, The QYou, OUtv, Fashion TV, Eurosport 2, Motors TV, Horse & Country TV, NPO 1 GOS, NPO 2 GOS, NPO 3 GOS.
Tot slot is er een knippr mix: voor 1.98 euro extra krijgen mensen toegang tot RTL Telekids, RTL Lounge en RTL Crime.
Overigens hoef je niet per se onderweg te kijken. Via een Apple TV, het aansluiten van je laptop op tv of Google Chromecast is het een simpele optie om alsnog via je tv ouderwets tv te kunnen kijken!

Voor wie is het?

Knippr is voor mensen die tv willen kijken waar en wanneer ze willen. Dat klinkt simpel, maar dat is het dan ook. Een ieder met een moderne smartphone, tablet en goede internetverbinding kan Knippr moeiteloos gebruiken. Daarnaast biedt het een ideale uitkomst voor mensen die al een goede internetverbinding thuis hebben en nog tv zoeken. 10.99 per maand voor de standaard zenders is dan een stuk goedkoper dan apart een tv abonnement zoeken. Al valt er natuurlijk wel winst te halen als je net verhuisd bent en nog niets afgesloten hebt, dus ook geen internet...
Verder is Knippr ideaal voor mensen die bijvoorbeeld geen tv in huis hebben, maar wél tv willen kijken. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg studenten die wegens ruimtegebrek op een kamer een tv maar achterwege laten. Deze zelfde doelgroep heeft vaak wel (goede) internet en een ipad en/of smartphone. Knippr is dan ideaal!

Voor wie is het niet?

Niet om nadelig te zijn richting de wat oudere generatie in Nederland. Maar Knippr is duidelijk niet voor hen weggelegd. We zien niet iemand op leeftijd gaan stoeien met een Apple TV, laptop aansluiting of Chromecast, uitzonderingen daar gelaten. De niet-internetgeneratie moet überhaupt niet willen nadenken over Knippr. Al kan het natuurlijk handig zijn als je ouders bijvoorbeeld geregeld ergens aan het camperen zijn (in Nederland, hierover meer op pagina 5) en toch tv willen kijken. Tja, dan moet je ze maar helpen met de uitleg én het regelen van internet te plekke.
Ook is Knippr niet interessant voor mensen die geen goede internetverbinding hebben. Als iets vervelend is, is het als je naar je favoriete programma aan het kijken bent en de stream continu blijft hangen. Ondertussen bepaal je wel je abonnementskosten per maand.
Verder is het niet weggelegd voor mensen die bepaalde zenders willen zien die er nu niet zijn. Het aanbod is, in alle eerlijkheid, nog redelijk beperkt. Je moet dus van te voren goed kijken welke zenders je wilt hebben. Veel buitelands aanbod is er bijvoorbeeld niet. En dan biedt een ouderwetse schotel meer uitkomst.
En het spreekt voor zich: Als je niet veel programma's volgt of wil volgen is het niet rendabel. Ben jij een persoon die af en toe eens het journaal wil kijken? Dan kun je dat net zo goed via internet via je je laptop of telefoon terugkijken. Knippr neem je vooral als nu live iets wil zien.

Wat zijn de voordelen van Knippr?

Knippr heeft meerdere voordelen. Eén van de belangrijskte is vooral het gemak. Het is een kwestie van 'plug and play', of in dit geval: kijken. Waar je bij ouderwets tv kijken van alles moet aansluiten en aanvragen, moet je vaak twee weken wachten tot je daadwerkelijk eens tv kan kijken. Doordat Knippr gaat via een internetverbinding werkt het exact hetzelfde als Netlfix. Je vraagt het aan, via internet, betaalt 1 eurocent, en kan meteen beginnen. Ideaal dus als je net verhuisd bent en die ene belangrijke sportwedstrijd op tijd wilt kunnen zien!
Mocht je daarna toch nog besluiten om op de ouderwetse manier tv te willen kijken, komen we meteen bij het volgende voordeel. Knippr is per maand opgezegbaar! Al is dit geen belangrijk voordeel.
Wat pas echt grote voordelen zijn is de manier om overal tv te kunnen kijken, mits je een goede internetverbinding hebt. Dus stel je bent thuis, bent net begonnen aan je favoriete tv-programma, maar heb echt beloofd je familie elders in het land op te zoeken. Dan moet je stoppen met kijken en misschien wel twee uur treinen. Geen probleem met Knippr. Je gaat lekker onderweg verder op je smartphone kijken. (uiteraard moet je daar wel een moderne telefoon voor hebben, zoals bijvoorbeeld een iPhone 6 s Plus). Ideaal toch?
Of stel dat je thuis maar één tv in de woonkamer hebt staan en je vriendje komt langs die per se even achter de PlayStation wil om een game te spelen. Prima toch? Dan ga jij weg bij de tv en kijkt verder op je ipad of je telefoon! Zelfs als je een penalty niet wil misssen omdat je van de spanning naar de wc moet zul je niet missen dankzij Knippr.
De scenario's kunnen niet vreemd genoeg zijn. Zijn dit de enige voordelen? Nee, zeker niet. Je kan namelijk zeven dagen terugkijken, kan via een tvgids meteen in één oogopslag zien wat er op tientallen zenders afgespeeld wordt en met één druk op de knop kan je meteen kijken naar het programma dat je voor ogen hebt. Niet verkeerd is bovendien het feit dat je tijdfens het kijken je tv-programma even op pauze kan zetten om kort daarna weer verder te gaan. Ideaal als je dat ene belangrijke telefoontje moet aannemen!

Wat zijn de nadelen van Knippr?

Nu klinkt dat Knippr moet door de vele voordelen die er zijn, toch is het niet alleen maar rozengeur en manenschijn. De service kent ook nadelen. Een eerste nadeel is het feit dat je altijd een basispakket nodig hebt voordat je pas gebruik kan maken van extra zenders (waar je dus extra geld voor betaalt). Maar wat nou als je enkel interesse hebt in Al Jazeera en verder niets? Dan wordt een maandelijks tv-abonnement opeens een duur grapje.
Verder is het zo dat de dienst enkel in Nederland werkt. De service zou ideaal zijn voor geëmigreerde Nederlanders die graag Nederlandse tv willen kijken, maar helaas. Die komen van een koude kermis thuis. Onze eigen Hugo woont tegenwoordig in Spanje en heeft het voor ons getest: hij krijgt de volgende melding als hij Knippr wil gebruiken:
T-mobile Knippr
Een ander nadeel is de stabiele internetverbinding die je moet hebben. Het klinkt mooi: onderweg tv kijken. Maar we weten allemaal dat wifi in NS-treinen nu niet bepaald valhalla is. En dan moet je zelf dus over een goede belbundel beschikken om er alsnog flink gebruik van te kunnen maken. Daarbij zuigt streamen juist ontzettend veel data! Denk dus goed van te voren na wat je doet. Bovendien bepaalt je verbinding hoe goed je beeldkwaliteit is! Knippr maakt namelijk gebruik van ABR (Adaptive Bitrate). Hoewel je wel het meeste in HD kan zien, geldt dat dus niet voor alle programma's en dan is je internetverbinding cruciaal.
Tot slot is het nadeel dat je slechts twee verschillende zenders tegelijk kan streamen op twee verschillende schermen. Voor een bedrijf dat in wil haken op een nieuwe manier van tv kijken komt dat toch enigszins sumier over.

Aanrader: ja of nee?

Is Knippr een aanrader? Dat is niet een vraag die zich makkelijk met een ja of nee laat beantwoorden. Het ligt er immers aan wat je wilt. Het advies luidt: lees vooral deze special aandachtig en zet alles op een rijtje.
Mocht je nou na het lezen van dit artikel geprikkeld zijn, kun je in ieder geval een maand een proefabonnement nemen. Helaas zitten de extra nummers daar niet bij (ook wij hebben die niet kunnen testen), maar spelenderwijs kun je wel aan de slag met het basispakket.
Tot slot is er op de officiële website van Knippr een korte enquete waarmee je al snel inzage krijgt of de dienst wel of niet wat voor jou is.