Hoe geschikt is de PlayStation Portal om mee te nemen op vakantie?

Article
zaterdag, 06 juli 2024 om 9:00
playstation portal review 3f1703638528
Er zijn meer opties dan ooit voor handheld gaming. Nintendo-fans en Steam Deck eigenaren kunnen praktisch al hun games moeiteloos in hun bagage meenemen. Maar de PlayStation Portal heeft wat meer beperkingen, dus hoe handig is het om die mee te nemen op vakantie?
Je verwacht misschien niet om op vakantie uitgebreid toe te komen aan gamen. Je gaat vast op pad om de onbekende omgeving te verkennen en musea of attracties te bezoeken. Maar er kan natuurlijk altijd een moment komen dat je even niets te doen hebt. Dan kan het toch prettig zijn om er even een game bij te pakken.
PlayStation Portal - Remote Player - PS5 Image
PlayStation Portal - Remote Player - PS5
EUR249
Op voorraad
Koop op bol.
Als je een Switch of Steam Deck hebt, staan je games geïnstalleerd op de handheld zelf, wat betekent dat zolang je thuis kan spelen zonder internet, dat op vakantie ook kan. Maar de PlayStation Portal streamt je games. Dus misschien vraag je je af of het zin heeft om je Portal mee te nemen.
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531

Waar ga je heen?

De belangrijkste vraag die je je moet stellen voor je je PlayStation Portal in je koffer stopt, is waar je tijdens je vakantie verblijft. Als dat een hotel of een vakantiehuisje is, is de kans dat je wat hebt aan je Portal namelijk aanzienlijk groter dan wanneer je bijvoorbeeld gaat kamperen. Want om je Portal te gebruiken, moet hij een internetverbinding hebben.
Bovendien moet het een Wi-Fi verbinding zijn en geen mobiele data. Dus als je op jouw bestemming geen Wi-Fi hebt, of als je verwacht dat de verbinding niet zo best is, kun je je Portal misschien beter thuis laten.
Toch zijn er steeds meer plaatsen waarop je je Portal kan gebruiken. Voorheen kon het alleen op Wi-Fi netwerken waarmee je met alleen de netwerknaam en een wachtwoord verbinding kon maken. Extra validatie, zoals vaak gevraagd wordt in bijvoorbeeld de trein of koffietentjes, was geen optie. Een nieuwe update maakt dat je die extra stappen kunt doorlopen op je telefoon en dus van heel veel extra netwerken gebruik kunt maken met je Portal.

Zorg dat alles op het thuisfront geregeld is

Een andere overweging die je moet maken voordat je besluit om je Portal mee te nemen op vakantie, is of je bereid bent om je PS5 je hele vakantie in slaapstand te laten staan. Dat is namelijk nodig om games naar je Portal te kunnen streamen. Zodra je PS5 helemaal is uitgeschakeld heb je niets meer aan je Portal.
Velen vinden het tegenwoordig prima om apparaten langere tijd aan te laten staan. Maar als je dat moet doen terwijl het huis verder leeg is, is het misschien een wat ongemakkelijk gevoel, zeker als je juist gewend bent om alles uit te schakelen voor je langere tijd weg bent. Als er iemand thuis blijft is de keuze om je PS5 in slaapstand te laten staan waarschijnlijk sneller gemaakt dan wanneer je met alle bewoners van je huis op vakantie gaat.
Je moet trouwens ook bedenken dat een game die je op je Portal wil spelen, geïnstalleerd moet zijn op je PS5. Gelukkig kun je in principe op afstand een download en installatie in gang zetten via de PlayStation App. Maar het is misschien handiger om elke game die je op vakantie denkt te gaan spelen even te installeren voor je vertrekt.

Remote Play app geeft iets meer mogelijkheden

De PlayStation Portal maakt gebruik van Remote Play en die optie is niet beperkt tot de Portal. Via de Remote Play-app kun je je games ook op je telefoon of een ander compatibel apparaat spelen. Dat geeft op sommige vlakken wat meer mogelijkheden, bijvoorbeeld omdat je ook mobiele data kunt gebruiken om te spelen.
De Portal heeft natuurlijk wel zijn voordelen. Hij heeft bijvoorbeeld de features van de DualSense en een heel mooi scherm. Als je vakantie viert op een plek met goede Wi-Fi is de Portal dus zeker het proberen waard, maar met de Remote Play-app heb je een alternatief.
Al met al is de PlayStation Portal zeker niet ongeschikt om mee te nemen op vakantie. Maar er zitten heel wat meer haken en ogen aan dan bij de Switch, Steam Deck of andere niet-streaming handhelds. Je moet wat afwegingen maken, maar er zijn slechtere ideeën dan je Portal meenemen op vakantie.

Populair Nieuws