Het verhaal van Horizon tot nu toe

Article
zondag, 13 februari 2022 om 14:00
horizon zero dawn verhaal tekstf1643800130
Eén van de beste aspecten van Horizon Zero Dawn is het verhaal. Guerrilla wist met de open-world-game uit 2017 een pakkend sci-fi verhaal neer te zetten waarbij hoofdpersoon Aloy centraal staat. Vanuit een simpele basis word je gelanceerd in een groots avontuur met gevolgen voor de gehele wereld. Met oog op het aankomende vervolg, Horizon Forbidden West, vertellen we je hier het complete verhaal van het eerste deel nog een keer!
Het verhaal van Horizon Zero Dawn is ingewikkeld en lang. Pak de popcorn er daarom maar alvast bij want hoe lang het ook is, dit wil je niet missen! Let alleen wel op, want spoilers voor Horizon Zero Dawn (en uitbreiding The Frozen Wilds) volgen hieronder. Mocht je de originele game nog willen spelen zonder spoilers, kom dan later terug als je een recap nodig hebt.
Het verhaal van Horizon Zero Dawn begint in de 30e eeuw. De aarde is compleet overgroeid door de natuur en de mensheid is als het ware opnieuw begonnen met het bewonen van de aardvlakte. Het grote verschil is alleen dat robotdino's in de wereldrondlopen en er overal ruïnes zijn van de eerdere wereld.
young aloyf1643798831

De Proving

Verschillende stammen zijn opgestaan en in die wereld zien we de geboorte van Aloy. De kleine heldin heeft alleen geen moeder en groeit daarom als buitenstaander op van de Nora-stam. Laat dit nou precies de stam zijn die het moederlijke rolmodel aanbidt en doordat Aloy moederloos is, wordt ze verstoten. De stamhoofden besluiten dat Rost, tevens een buitenstaander van de stam, Aloy mag opvoeden.
Als kind vindt Aloy op een dag een voorwerp wanneer ze per ongeluk in een ruïne van de oude wereld belandt. Het voorwerp is een Focus, een technologisch hoogstandje van de eerdere mensheid. Koppig dat Aloy is, staat ze het apparaatje niet af aan Rost en gebruikt ze het om meer te leren over de wereld om haar heen. Wat ze alleen niet via de Focus kan leren, is waar ze precies vandaan komt. Gezien de heldin moederloos was en daarom verstoten werd door de Nora-stam, wil Aloy weten waar ze vandaan komt.
Aloy hoopt dat het stamhoofd de antwoorden heeft, maar daar mag Aloy niet zomaar vragen aan stellen. Dit mag wel als Aloy de Proving wint, want dat wordt ze automatisch een Nora Brave en mag ze het stamhoofd een vraag stellen. Jarenlange training van Rost volgt en wanneer we weer als Aloy rondlopen is ze 19 jaar. De jongedame is helemaal klaar voor de zogeheten Proving.
Aloy wint, maar kort daarna wordt ze samen met alle andere deelnemers in een hinderlaag gelokt. De aanval komt van een sektegroep, en Aloy slaagt er bijna in hun leider, Helis genaamd, te doden. Helis krijgt alleen de overhand en doordat Rost op het nippertje zichzelf opoffert weet Aloy te ontsnappen.
horizon zero dawn wint dutch game awards 119479f1642075160

Het leven na de proef

Na de dood van Rost wil Aloy antwoorden. Het stamhoofd vertelt Aloy over hoe ze ooit gevonden werd voor de heilige grot van de Nora-stam en geeft Aloy haar zin. Ze wordt benoemd tot Seeker en mag daardoor buiten de Sacred Lands van de Nora-stam treden.
Aloy besluit als eerste op zoek te gaan naar Olin, iemand die ze ontmoette tijdens de Proving. Opvallend was dat hij ook een Focus droeg en Aloy wil weten waar deze vandaan komt. Olin vertelt dat de hinderlaag werd gezet door de Eclipse, een geheimzinnige factie van de Carja-stam. Olin werkt onder druk voor de stam omdat zijn familie gevangen is genomen. Olin geeft Aloy alleen wel belangrijke informatie.
De roodharige heldin lijkt bijzonder veel op Dr. Elisabet Sobeck, een dokter van de eerdere wereld. De ontmoeting tussen Olin en Aloy tijdens de Proving viel de Eclipse op en dat is waarom een hinderlaag werd gezet.
horizon zero dawn dificultad recomendadaf1597399790

Een wereld in stukken

Aloy ontdekt kort hierna dat de wereld 1000 jaar geleden bijna vergaan is door Faro Automated Solutions. Deze Faro machines zijn militaire robots genaamd Peacekeepers. Helaas verloor Faro alle controle over de robots. De robots waren alleen wel in staat om zelfstandig nieuwe exemplaren bij te bouwen en gebruikten ook nog eens biomassa als brandstof. Als gevolg waren er al snel duizenden robots die alle energie zogen uit de biologische massa die op aarde te vinden was en dat zou de aarde vernietigen.
Er was maar één plan dat volledige uitroeiing van de aarde kon voorkomen: Project Zero Dawn. Dit project (en deze voelde je waarschijnlijk al aankomen) is ontworpen en bedacht door Dr. Elisabeth Sobeck. Hiermee konden de robots uitgeschakeld worden uitgeschakeld en het leven op aarde worden hersteld.
sylens horizon zero dawnf1643798858

Daar is Sylens

Kort na het ontdekken van Zero Dawn wordt Aloy gecontacteerd door Sylens. Deze mysterieuze man is geïnteresseerd is in de geschiedenis van de eerdere wereld en biedt Aloy maar al te graag zijn hulp aan in haar zoektocht. Met een nieuwe bondgenoot achter de hand, vindt Aloy de laatste werkplek van Dr Sobeck. Het betreft de Orbital Launch Base, de plek waar Zero Dawn werd voltooid en de Dr Sobecks uiteindelijke sterfplek.
De basis blijkt vol te zitten met allerlei databases, machines, apparatuur en kloonmachines die bestuurd worden door een AI genaamd GAIA. Deze AI heeft als doel om weer leven op aarde te brengen, maar wel pas nadat de robots van Faro volledig zijn uitgeschakeld. Zodra de aarde vervolgens weer leefbaar is, kan GAIA de mensheid terugbrengen op basis van opgeslagen DNA. Via het gemaakte systeem krijgt de nieuwe generatie alle kennis mee om te leren van de fouten die gemaakt zijn in het verleden.
Hiervoor dient subsysteem APOLLO. Deze draagt alle kennis over naar de volgende generatie. Tenminste, dat is het plan. APOLLO wordt alleen gesaboteerd door de oprichter van Faro zelf: Theodore Faro. De man die verantwoordelijk is voor het einde van de wereld wil niet dat de nieuwe generatie voorzien wordt van alle bestaande kennis en deze gaat dan ook verloren.
Ook downloadt Aloy een register in de Orbital Launch Base waardoor ze eindelijk de sleutel heeft tot haar geboorteplaats, de deur waarvoor ze al die jaren geleden werd gevonden. Helis neemt Aloy alleen gevangen en geeft haar in de Citadel de doodstraf. Gelukkig is Slyens er om Aloy te helpen. De twee ontsnappen en keren terug naar de Nora-stam waar ze net op tijd zijn om een aanval van de Eclipse af te weren.
sylens and hades horizon zero dawnf1643798728

HADES neemt over

Met de aanval afgeweerd, kan Aloy eindelijk een kijkje nemen achter de deur in de heilige berg. Daar ontdekt ze de reden voor haar bestaan. Blijkbaar is HADES door een onbekend signaal geactiveerd en stond het subsysteem op het punt om GAIA over te nemen. GAIA nam het heft in handen en activeerde een zelfvernietigingssysteem voordat HADES haar volledig overnam. Alleen is het zonder GAIA onmogelijk om het leven op aarde stabiel te maken, en daarom creëerde GAIA een kloon van Dr Sobeck.
Deze kloon blijkt Aloy te zijn. GAIA gelooft dat een kloon van Dr. Sobeck de enige is die GAIA's bericht kon vinden en HADES kan vernietigen. Alleen zo kon GAIA’s doel weer in actie wordt gezet.
HADES heeft ook een eigen doel gevormd: alle robots oproepen om de aarde wederom vernietigen. HADES werd immers gecreëerd als subsysteem om het complete proces opnieuw te starten als GAIA dacht dat de mensheid niet zou kunnen overleven. Door het mysterieuze signaal werd hij alleen onbedoeld gewekt van zijn slaap en vormde hij een eigen gedachte.
aloy horizon zero dawnf1671209196

Aloy, de heldin van GAIA

Een laatste strijd volgt en samen met alle bondgenoten die Aloy tijdens haar reis (via verschillende zijmissies) heeft vergaard, vechten mee in de strijd om Meridian. De roodharige heldin weet dankzij een nieuwe speer van Sylens de overhand te krijgen en de master override van HADES te activeren. Het signaal wordt onderbroken en de wereld is gered. Aloy reist nog één laatste keer naar Dr Sobecks laatste werkplek en bewijst haar schepper de laatste eer door te rouwen om haar dood.
Dit lijkt dan echt het einde te zijn van Horizon Zero Dawn, maar niets is minder waar. In een post-credit scene zien we dat HADES nog niet dood is. Sylens heeft het subsysteem alleen gevangen genomen en is van plan alle geheimen van de AI te ontrafelen. Met deze cliffhanger laten we het verhaal achter ons en bereiden we ons voor op Horizon Forbidden West. Tenminste, dat zou je denken, maar niets is minder waar.
embargo horizon zero dawn the frozen wilds review op pad in de bergen 121169 3f1643209701

The Frozen Wilds

Het verhaal krijgt nog een staartje, want er is nog een aftakking van GAIA die slechte bedoelingen heeft. Dit avontuur ontdek je in uitbreiding The Frozen Wilds, waarin Aloy naar het koude noorden reist. In het nieuwe gebied "The Cut" zijn niet alleen betere wapens en sterkere machines te vinden, ook is er een nieuw probleem.
Aloy leert een stam kennen genaamd de Banuk, die strijdt tegen een Daemon. Dit is een machine die ervoor zorgt dat de stam aangevallen wordt door machines. Eerder probeerden de Banuk al de Daemon te slopen, maar het volk werd al snel afgeslacht door de Daemon.
Aloy ontdekt in de Cut een gloednieuwe AI, genaamd CYAN. Dit weet Aloy eerst alleen zelf nog niet, want Aloy's metgezel Ourea verwijst in eerste instantie steeds naar de zogeheten "Spirit". Deze waarschuwt voor de Daemon, waarna Aloy en Ourea op zoek naar de Spirit om deze redden. Eerst moet Aloy alleen de leider van de Banuk verslaan in een duel, zodat Ourea toestemming krijgt om met onze roodharige vriendin mee te gaan.
pigmentos en the frozen wilds como conseguirlos todos 121279f1643209729

Een nieuwe dreiging

De leider die Aloy moet verslaan heet Aratak, en naarmate het duel vordert krijgt deze man steeds meer respect voor de heldhaftige jongedame. Aan het einde worden zij aangevallen door Daemon's machines. Aratak en Aloy weten de machines van zich af te vechten en de leider is zo onder de indruk van Aloy dat hij het leiderschap aan haar overgeeft.
Nu zijn het Aratak, Aloy en Ourea die samen naar Thunder’s Drum gaan om de Spirit te redden. Al gauw komt de groep erachter dat deze Spirit eigenlijk CYAN heet en dat het een AI is die ervoor zorgt dat de Yellowstone Caldera niet uitbarst. CYAN vertelt dat de Daemon eigenlijk HEPHAESTUS heet, een ander subsysteem van GAIA dat geprogrammeerd is om machines te bouwen. HEPHAESTUS wil CYAN alleen overnemen, maar daar steken Aloy, Aratak en Ourea een stokje voor.
ourea frees cyanf1643798497

Opoffering

Ourea komt alleen niet levend uit de strijd en offert zichzelf op om CYAN een ontsnappingsmogelijkheid te geven. Aloy en Atrak weten maar net te ontsnappen en keren terug naar de Banuk Shrine waar CYAN op het tweetal wacht. De AI geeft Aloy en haar bondgenoot meer informatie over de oude wereld, maar waarschuwt ook dat HEPHAESTUS nog leeft en nieuwe, gevaarlijke machines op de wereld zet. Dit allemaal in een poging om de mensheid uit te roeien en dat is waarom de kwaadaardige AI CYAN wilde overnemen.
Aloy en Atrak keren terug naar de Banuk-stam, waarna Aloy haar titel weer teruggeeft aan Atrak. Hierna verlaat ze The Cut, het nieuwe gebied waarin de uitbreiding zich afspeelt. Daarmee komt het volledige verhaal van Horizon Zero Dawn tot einde en ben je ook direct helemaal voorbereid op Horizon Forbidden West.

Horizon Forbidden West is bijna hier

Horizon Forbidden West is bijna hier, want op 18 februari verschijnt de game voor PS4 en PS5. Mocht je nog geen PS5 hebben bemachtigd, maar de game al wel willen spelen, kun je game voor PS4 halen en later gratis upgraden naar de PS5-versie.

Populair Nieuws