Het Shenmue 3 verhaal laat je een heel nieuw China kennen [interview op gamescom]

  Binnenkort is het wachten voor fans na 18 lange jaren voorbij. Shenmue 3 komt op 19 november in de schappen terecht. Het avontuur van Ryo gaat dan verder in een compleet nieuwe wereld. Wij kregen tijdens gamescom de gelegenheid om bedenker Yu Suzuki aan de tand te voelen over het Shenmue 3 verhaal, de wereld en al zijn elementen.

  Toen Shenmue in 1999 uitkwam voor de SEGA Dreamcast was de game revolutionair. Het idee van een enorme semi-open wereld compleet met een dag- en nachtcyclus kwam uit de pen van de geestelijk vader van de franchise Yu Suzuki en blies iedereen van zijn stoel die de game speelde. De game werd opgevolgd door Shenmue 2 die het verhaal van hoofdpersoon Ryo die op zoek ging naar de moordenaar van zijn vader voortzette. Inmiddels is het bijna tijd voor Shenmue 3, pas de derde game in de franchise, maar wel een die na een stilte van 18 jaar pas uitkomt.

  Een flink grotere wereld

  Het gamelandschap is in die 18 jaar flink veranderd en de werelden in games zijn vele malen groter geworden dan destijds op de Dreamcast mogelijk was. Shenmue 3 belooft daar in mee te gaan en Ryo een avontuur in een nóg grotere wereld te geven dan die uit het eerste en tweede deel. Suzuki gaf ons een vergelijking van de nieuwe wereld met die uit de voorgaande delen.

  “De wereld van Shenmue 3 is groter dan die van deel 1 en 2. Hoe groot precies is moeilijk te beantwoorden, maar hij is zeker groter. Het is iets kleiner dan wanneer je 1 en 2 bij elkaar voegt.”

  Het belooft dus een flinke wereld te worden voor Ryo om te doorkruisen op zoek naar de moordenaar van zijn vader. Nog steeds zal deze wereld semi-open zijn en datzelfde geldt voor het feit dat de verschillende gebieden aan elkaar gelust zijn en je de optie bieden om te gaan en staan waar je wil. Shenmue 3 belooft enorm te worden.

  Nieuwe eindbazen om te verslaan

  In de wereld van Shenmue 3 zal Ryo verder op zoek gaan naar de moordenaar van zijn vader. De zoektocht duurt al twee delen , maar zal in dit derde deel niet voltooid worden. Ryo komt wel dichterbij de ontknoping, alleen zijn zoektocht leidt hemt slechts tot de volgende leiders genaamd the ‘BIG 4’: vier eindbazen die uiteindelijk moeten wijken voor een vrije route richting Lan Di, het hoofd van een misdadige organisatie en degene aan wiens handen het bloed Ryo’s vader kleeft.

  “Dit (de nieuwe bazen,red.) zijn de big 4, zoals ze heten. Ze zijn de nieuwe grote bazen in de game. Ryo zal hun moeten verslaan.”

  Dat Lan Di terugkeert in Shenmue 3 is zeker, maar of Lan Di een van deze vier bazen is, is nog onbekend. Hoe dan ook zal dit niet het einde van Ryo’s zoektocht worden. Daarmee is de kans meteen erg klein dat Lan Di ook daadwerkelijk zal boeten voor zijn zonden. Er mag in elk geval flink geknokt worden in de game!

  Vechten als een baas

  Een belangrijk element is het vechten in de game. maar we weten er nog niet zoveel vanaf. Er zullen wederom verschillende vechtstijlen in de game verwerkt zitten die Ryo kan leren. Dit werkt niet met scrolls zoals de vorige delen dat deden, maar met meesters die je nieuwe stijlen leren. Je zal in training kunnen gaan bij verschillende meesters die elk een eigen stijl hebben.

  Vervolgens kun je een stijl je eigen maken door deze te gebruiken en in een skill book nieuwe bewegingen te leren beheersen. Het is van groot belang in de game dat je dit doet, want je tegenstanders zijn echte vechtersbazen die zomaar de vloer met je aanvegen als je niet oplet.

  Boordevol minigames

  Los van het knokken in de game zal Shenmue nog veel meer activiteiten bieden. Voordat Ryo oog in oog komt te staan met deze eindbazen zal er eerst uren gespeeld moeten worden en daar hoort ook stoom afblazen bij. Dat kan in Shenmue in twee enorme gebieden en een derde gebied dat nog onbekend is. In deze gebieden is enorm veel te ontdekken, zoals we gewend zijn van de franchise. Zo kun je overal en nergens praten met mensen die met hun dagelijkse leven bezig zijn, maar is er ook ruimte voor allerlei nieuwe activiteiten.

  In Shenmue 1 en 2 konden we al aan de slag met allerlei minigames zoals pool, darten en zelfs heuse arcadegames zoals Space Harrier en de bekende capsule toy-machines die in Azië zoveel voorbij komen. Suzuki wijdde wat meer uit over de nieuwe minigames in de game:

  “Je kunt weer met de heftruck in de weer. Je kunt vissen op verschillende plekken in de wereld en die vissen verkopen. Je kunt houthakken in de game. Je kunt ook aan de slag met een klein mechanisch autootje dat je zelf kunt besturen. Dit zijn radiografische autootjes. Whack a Mole is er ook, net als een boksmachine.”

  Vooral de heftruck zal bestaande spelers erg aanspreken. Deze zat al in beide voorgaande delen en zorgde voor inkomsten, maar ook voor veel vermaak. Het lijkt erop dat we wederom mogen scheuren op industrieterreinen om de snelste vorkheftruckchauffeur in China te worden! Het vissen en de andere activiteiten zorgen daarentegen ook voor lucratieve uitdagingen.

  Veel vrij te spelen

  Shenmue 3 zal namelijk bij elke minigame toffe prijzen hebben die je kunt winnen. Er zijn allerlei collectibles te verdienen (en te vinden) in de game en de vissen die je aan de haak slaat kun je verkopen op de markt voor kei harde in-game cash.

  “Er zijn veel zijmissies in de game en sommige van deze missies hebben capsule toys of andere beloningen. Er zijn ook collecties van bijvoorbeeld capsule toys die je compleet kan maken om een speciale prijs te maken. Dan krijg je een speciale prijs. Er is ook kleding in de game. Zo is er een viskampioenschap, waarbij je een jasje en een shirt kunt winnen.“

  Je kunt er dus voor kiezen om je prijzen meteen te verkopen voor geld als je dat nodig hebt, maar het is misschien lucratiever om in de game wat zijmissies te voltooien en een verzameling te starten. Wie weet wat je allemaal vrijspeelt. Shenmue 3 laat je in ieder geval vrij in wat je maar wil doen.

  Plek voor romantiek en vriendschap

  Shenmue is altijd een franchise geweest die bol staat van vriendelijkheid. DIt belooft de derde game niet alleen toegankelijk voor elke speler (gezien het praten met mensen niet verplicht wordt) te maken, maar ook een leuke game die diepgang biedt. Ryo kan praten met alle mensen en vaak leidt dat tot een leuk gesprek. Daarnaast heeft de jonge Japanner ook een heleboel vrienden gemaakt in de game. Neem bijvoorbeeld Shenhua die nooit van Ryo’s zijde wijkt.

  Een element dat destijds nog niet in de game zat, maar in Shenmue 3 wel voorbij komt is affiniteit. In Shenmue 3 zal dit een groot onderdeel vormen en bepalen hoe mensen op je reageren. Ben jij bot of kortaf of breek je telkens gesprekken af met mensen door weg te lopen, dan zullen mensen je niet snel aardig vinden. Als je netjes een gesprek afmaakt, mensen helpt door zijmissies te spelen of simpelweg aardig bent, dan zal de reactie om je heen heel anders zijn. Bij Shenhua is het mogelijk om den diepgaande band op te bouwen. Wie weet waar dat toe leidt?

  Geen voorkennis nodig

  Als laatste in deze special, maar zeker niet onbelangrijk is de voorgeschiedenig van de game. Normaal gesproken als je aan een derde deel in een franchise begint, zeker wanneer het een RPG is, mis je behoorlijk wat voorgeschiedenis. Shenmue 3 zal dat probleem niet kennen. De game is volgens Suzuki compleet te spelen zijn zonder voorkennis van de franchise. Sterker nog, de game is erop gebouwd, al is het altijd beter wanneer je de eerdere delen gespeeld hebt.

  “Het (voltooien van deel 1 en 2, red.) zou wel beter zijn als je dat gedaan hebt. Maar het hoeft niet. De game is zo opgezet dat je dit niet gedaan hoeft te hebben. Er is een story recap in de game aanwezig en tijdens het spelen krijg je flashbacks te zien wat er gebeurd is in de eerste delen.”

  Shenmue 3 is door een extern team getest volgens Suzuki en daaruit is gebleken dat de opzet van de game zoals deze nu is, prima te volgen is voor mensen die de eerdere delen niet gespeeld hebben. Een klein nadeel voor de mensen die Shenmue 1 en 2 onlangs nog gespeeld hebben is dat de data uit die games niet overgedragen kan worden.

  Shenmue 3 verhaal zal je uren bezig houden

  Het Shenmue 3 verhaal zal een heleboel elementen kennen die veranderlijk zijn door jouw keuzes en daarnaast nog veel meer content bieden. Je zult de mouwen soms op moeten stropen om de vloer met bad guys aan te vegen, maar mag andere keren ook leuke dingen doen met Shenhua of in je eentje met de talloze minigames. Het zijn veelbelovende elementen die het doen lijken alsof fans na al die jaren wachten een hele toffe nieuwe game krijgen.

  Shenmue 3 komt op 19 november 2019 uit voor pc en PlayStation 4.

  Shenmue III

  Verkijgbaar vanaf 19 november 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.