HealthKit apps voor iOS: Welke werken er mee samen?

Article
maandag, 29 september 2014 om 17:46
xgn google image
Met de nieuwe iOS 8-update heeft Apple flink ingezet op gezondheid. HealthKit, de nieuwe app die gegevens over jouw gezondheid verzamelt, wordt met een aantal losse apps ondersteunt. Hier een paar handige apps die je kunnen helpen met het verbeteren van je gezondheid.

Qardio

Deze app - en bijbehorende bloeddrukmeter - bestonden al even, maar werken nu ook met HealthKit. Sterker nog, Qardio was de eerste app die HealthKit ondersteuning aanbood afgelopen weekend. Qardio geeft je makkelijk en snel inzicht in de gezondheid van je hart en bloeddruk. Hiervoor heb je wel de QardioArm nodig, een draadloze bloeddrukmeter die communiceert met je telefoon. De band die eraan vast zit kun je om je arm doen, zodat je hart en bloeddruk worden gecheckt. Hierna worden deze gegevens opgeslagen - zowel in de Qardio app als in HealthKit - en kun je ze delen met bijvoorbeeld je huisarts, maar ook familie.
Door het compacte en stijlvolle ontwerp zou deze QardioArm makkelijk mee te nemen zijn en perfect passen in het dagelijkse gebruik. Door de communicatie met HealthKit heb je alle info over je gezondheid op één plek en daar voegt Qardio jouw bloeddruk en hartgezondheid dus aan toe.
Qardio healthkit app voor iOS 8
Quardio is bedoeld voor serieuze gezondheidstoepassingen en zorgt ervoor dat de frequentie waarmee patienten naar de dokter moeten voor professionele bloeddrukmetingen sterk wordt verminderd. Ook kan familie op deze manier toezicht houden op de hartgezondheid.

CARROT Fit

Afvallen is niet makkelijk, dus hebben de makers van CARROT iets voor je bedacht: als je maar genoeg bedreigd en geïntimideerd wordt, moet het een stuk makkelijker worden. Dit is precies wat Carrot - die HealthKit ondersteunt - voor je doet. In tegenstelling tot Qardio is CARROT Fit een app die zichzelf lichtelijk minder serieus neemt.
Een kunstmatig gestuurde coach zorgt ervoor dat jij kosten wat het kost afvalt, zelfs als hier bedreiging, omkoping of intimidatie voor nodig is. Ben je niet goed bezig, dan wordt CARROT boos op je en is er een kans van '74,9% dat je gaat huilen.’ Doe je het echter goed, dan geeft jouw coach je verschillende beloningen: upgrades voor je app, feitjes over katten (ja, echt waar!) en krijg je toestemming om een vriend chips te zien eten.
CARROT maakt gebruik van het 7-minute-workout-programma, waarin je zo snel mogelijk oefeningen moet doen en weinig rust krijgt. Ook staat deze app in verbinding met andere apps in je HealthKit, dus wanneer je iets te eten invult in bijvoorbeeld Yummly, zal CARROT jou hierop aanspreken. En niet zachtaardig.

FitPort

HealthKit is al overzichtelijk, maar het kan altijd beter. Deze app heeft namelijk als functie om al je gegevens over je gezondheid zo overzichtelijk mogelijk te laten zien. Zelf doet de app dus niks, maar verzamelt alle gegevens van andere apps die je op je telefoon hebt geïnstalleerd. Op deze manier heb je een duidelijk beeld van je progressie en doelen.
Zo zal FitPort gegevens vergelijken met eerdere dagen of weken, zodat je ziet of je goed of slecht bezig bent. Dit wordt ingevuld als je je iPhone bij je draagt, maar kan ook handmatig worden ingevuld wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen zonder je telefoon.
De app ondersteunt de volgende categorieën van je iPhone:
  • Stappenteller (iPhone 5s/6/6 Plus)
  • Afstand hardlopen + wandelen (mi, km) (iPhone 5s/6/6 Plus)
  • Het aantal verdiepingen dat je beklimd (iPhone 6/6 plus)
  • Fietsafstand (mi, km) - Hoeveelheid calorieën die je eet (kcal, kj)
  • Hoeveelheid calorieën volgens jouw dieet (kcal, kj)
  • Jouw gewicht (lb, kg, stone)
  • Lichaamsvetpersentage (BMI) (%)

MotionX 24/7

HealthKit ondersteunt nu ook een wekker die afgaat op het juiste moment. Klinkt als een wekker die nooit af gaat, zou je denken, maar het gaat hier om het juiste moment in je slaapcyclus. Wanneer je wakker wordt aan het einde van zo’n cyclus, voel je je fris en fruitig.
Deze app houdt jou in de gaten tijdens het slapen door te meten hoeveel je beweegt. Je plaatst je iPhone onder je kussen, gaat slapen en de app doet de rest. Op deze manier wordt berekend wanneer jij wakker gemaakt kan worden. De integratie in HealthKit biedt (nog) niet heel veel nieuws, maar wordt misschien in de toekomst gebruikt om jouw nachtrust te combineren met eetpatronen en lichaamsbeweging.