iPhone 6 of 6 Plus: Welke moet je halen?

  De iPhone 6 is uit en wel in twee modellen: een compacte versie en een phablet. Qua specificaties lijken ze niet heel veel te verschillen, maar toch houden we ze even naast elkaar om jou een advies te geven welk model het meest geschikt voor je is.

  iPhone 6 schermgrootte doorslaggevend

  Natuurlijk is het scherm het meest opvallende verschil en waarschijnlijk de doorslaggevende reden waarop je je keuze baseert. Heb je liever een compact toestel of eentje waar je alles duidelijk op kunt zien? Natuurlijk hebben beide modellen zijn voor- en nadelen.

  De schermgrootte van de iPhone 6 Plus (5,5 inch) heeft als nadeel dat oudere apps die nog niet zijn bijgewerkt, nog niet aangepast zijn op de hogere resolutie van de phablet. Dit zorgt ervoor dat de apps uitgerekt worden, en dat ziet er in sommige gevallen niet zo mooi uit. Hoogstwaarschijnlijk zal dit de komende tijd wel verbeteren, maar hou er in ieder geval rekening mee.

  Dit is bij de iPhone 6 niet het geval, aangezien dat scherm 'maar' 4,7 inch is. Daar staat tegenover dat je op een 6 Plus, met een 5,5” scherm, alles veel groter in beeld hebt. Typen met die kleine toetsen is nu een stuk makkelijker, want die groeien uiteraard ook mee.

  Mensen die dus wat slechter zien, grote handen hebben of graag wat meer overzicht op hun scherm willen, doen er goed aan om voor het grotere model te gaan. Vind je dit geen probleem, of heb je liever een wat compacter model die beter in je broekzak past, hou het dan vooral bij de (kleinere) iPhone 6Vergelijking schermgrootte iPhone 6 en 6 Plus

  Groot, dus buigzaam?

  Nee. Zoals vandaag bekend werd, is het buigen van je iPhone 6 Plus helemaal niet iets om bang voor te zijn, mits je er normaal mee omgaat. Net zoals andere modellen zijn de nieuwe telefoons van Apple namelijk stevig genoeg, maar feit blijft dan de telefoons groter en dus kwetsbaarder zijn.

  De iPhone 6 Plus is namelijk een flinke telefoon en die moet wel in je broekzak passen. Denk er dus goed over na of je de telefoon in je zak mee wilt nemen of op een andere manier. De kans dat er iets met je telefoon gebeurt is natuurlijk groter wanneer het scherm 5,5” is. Iets met hoge bomen en veel wind...

  De grootte van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus

  Liever 50, of 80 uur batterij?

  Een onderdeel waar Apple tijdens de presentatie veel aandacht aan besteedde, was de batterijduur van beide modellen. Ten opzichte van de oudere iPhone-modellen is die namelijk aardig verbeterd, maar de twee nieuwe modellen verschillen hierin ook nog van elkaar.

  Doordat de 6 Plus een stuk groter is, is er ook meer ruimte voor de batterij. Daarom gaat dit model aanzienlijk langer mee, vooral wanneer je het scherm niet gebruikt – bij audio gebruik gaat de batterij tot wel 80 uur mee. Wanneer je het scherm wel gaat gebruiken, is het verschil ineens een stuk minder (zie onderstaand schema). Het scherm vreet namelijk stroom.

  Je zult je dus af moeten vragen waar jij je iPhone het meest voor gaat gebruiken: films kijken op je telefoon is dus lekkerder met zo’n groot scherm, maar de batterijduur van de iPhone 6 Plus is dan vergelijkbaar met zijn kleinere broertje. En let op: Opladen duurt natuurlijk ook langer, dus als jij vaak buiten het bereik van een stopcontact of andere aansluiting bent, is dit wellicht niet een handige keuze.

  De batterijduur van de iPhone 6 plus is echter in alle gevallen het langste, dus als je om batterijduur verlegen zit, lijkt dit het geschikte model voor jou.

  Het batterijverbruik van de iPhone 6 (Plus)

  Kiekjes in het donker

  Net zoals de meeste specificaties van beide modellen, verschilt de camera van de iPhone 6 niet heel veel met die van de iPhone 6 Plus. Het enige verschil is dat de 6 Plus een optische beeldstabilisator heeft, die voorkomt dat je bij weinig licht wazige foto's krijgt.

  Dit is meteen ook het enige verschil. Ben je dus van plan om veel foto's te gaan maken als je weinig licht hebt, dan moet je de iPhone 6 Plus hebben. Zo niet, dan zit je ook goed met het kleinere model. Overigens zijn de camera's van Apple altijd redelijk goed, en wil je meer doen met fotografie, dan koop je waarschijnlijk toch een losse camera.

  Honderd euro verschil

  Natuurlijk is de prijs heel belangrijk en dus moet je afwegen of die honderd euro verschil het waard zal zijn. De iPhone 6 is namelijk vanaf €699,- te koop, terwijl de iPhone 6 Plus je minimaal €799,- lichter maakt.

  Onderstaand een overzicht met de verschillende modellen:

  iPhone 6

  • 16GB: €699,-
  • 64GB: €799,-
  • 128GB: €899,-

  iPhone 6 Plus

  • 16GB: €799,-
  • 64GB: €899,-
  • 128GB: €999,-

  Beide modellen zijn verkrijgbaar in het zilver, goud of spacegrijs. Voor verdere vergelijkingen tussen de iPhone 6 en iPhone 6 Plus verwijzen we je ook graag nog even door naar de officiele website van Apple.

  Hopelijk heb je nu genoeg inzicht om te bepalen voor welk model je gaat. Laat hieronder in de comments weten welke jij van plan bent om in huis te halen, of welke je al in je bezit hebt!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.