De beste Harry Potter LEGO sets van 20 tot 50 euro

Article
vrijdag, 18 augustus 2023 om 14:00
Je kunt je geld kwijt aan LEGO, maar het hoeft niet. Die enorme sets van honderden euro’s kunnen soms verleidelijk zijn, maar er zijn veel leuke sets te krijgen waarvoor je niet meteen de hoofdprijs hoeft te betalen. Wij hebben de leukste sets uit het Harry Potter-thema voor je uitgezocht.

Zweinstein ziekenhuisvleugel

Een vrij fors percentage van de Harry Potter-reeks speelt zich af op Zweinstein, zelfs het rondtrekken in het laatste boek kan daar weinig aan veranderen. Het is dan ook logisch dat er de nodige delen van Zweinstein verkrijgbaar zijn als LEGO set. Als je er meerdere hebt kun je die aan elkaar vastmaken om zo een soort eigen Zweinstein te maken.
Welke Zweinstein set in deze prijsklasse het beste is, zal voor iedereen anders zijn. Wij zijn geneigd te zeggen dat het de ziekenhuisvleugel is: hij is niet al te klein en je krijgt figuurtjes van Harry, Ron, Hermelien en madame Plijster (die ga je waarschijnlijk niet snel in een andere set vinden). Andere delen van zweinstein die tussen de 20 en 50 euro kosten zijn de Kamer van Hoge nood en Sirius’ redding.
lego harry potter dobbyf1689690168

Dobby de huis-elf

Een LEGO-versie van een personage is meestal een minifiguurtje, maar soms kun je daar niet helemaal uithalen hoe het personage er werkelijk uitziet. Dobby is bijvoorbeeld klein en graatmager. De standaard torso en halfhoge benen van een LEGO-poppetje geven dat niet bjizonder goed weer.
Maar er is ook een hele LEGO-set gewijd aan de gedaante van Dobby. Het is als het ware een standbeeldje, dat je alleen eerst zelf nog moet bouwen. Met deze set kun je overigens ook wat iconische momenten uitbeelden, zoals zijn bevrijding en het moment dat hij de taart laat zweven (met desastreuze gevolgen voor Harry).
lego harry potter hongaarse hoornstaartf1689690497

Hongaarse hoornstaart

We zullen niet zeggen dat Voldemort niet gevaarlijk is, maar we hebben toch soms het gevoel alsof Harry het aan de stok heeft gehad met mensen en wezens die hem een stuk sneller hadden afgemaakt. Neem bijvoorbeeld de Hongaarse hoornstaart. De organisatie van het Toverschool Toernooi had het waarschijnlijk niet toegelaten, maar de draak had Harry zonder enige aarzeling om het leven gebracht, terwijl Voldemort er meestal toch een hoop theater omheen maakt.
In de film is het kooigevecht met de Hongaarse hoornstaart wat over the top uitgewerkt, maar de draak zelf ziet er fantastisch uit. Dat heeft zich ook heel aardig laten vertalen naar een LEGO set. Iedereen met een voorliefde voor Harry Potter en de Vuurbeker zou deze set eigenlijk in huis moeten hebben.
lego harry potter house bannerf1689690682

Huisbanieren

Harry Potter-fans vragen het zich al jaren af: zijn ze een Griffoendor, Ravenklauw, Huffelpuf of Zwadderich? De sorteerhoed opzetten gaat helaas niet lukken, maar je kunt er met allerlei tests, waaronder een officiële, wel achterkomen in welk huis je hoort.
Als je dat eenmaal weet is het natuurlijk ook tijd om het een beetje uit te dragen. Dat kan onder andere met een viertal LEGO-sets. Wanneer je ze dichtvouwt zijn het de banieren van elke huis. Dat is op zich al best leuk, maar het wordt pas echt spannend als je ze openvouwt en daar de leerlingenkamer van dat huis aantreft, compleet met een aantal bekende leerlingen.
lego harry potter hedwigf1689691037

Hedwig

Stiekem is Harry Potter het verhaal van Hedwig. Dat is misschien een beetje overdreven, maar je kunt niet ontkennen dat ze een iconisch onderdeel is van de reeks. In de films is het zelfs haar thema dat aan het begin van elk deel speelt, niet iets dat officieel bij Harry hoort.
We vinden het dan ook alleen maar terecht dat er een hele LEGO set is die draait om Hedwig. Het uilenpoppetje dat LEGO vaak gebruikt is leuk, maar zo’n prachtige uil moet in haar volle glorie worden uitgebeeld. Met deze set op de plank kun je op elk moment genieten van het idee dat Hedwig je een brief bezorgt. Is het eindelijk je uitnodiging voor Zweinstein?