Bij een LEGO set denk je misschien al snel aan iets om mee te spelen. Maar je kunt een set ook gewoon mooi tentoonstellen en er zijn sets op de markt die daarop inspelen. Deze LEGO Art sets staan bijvoorbeeld niet verkeerd aan de muur of op een bijzettafeltje.
Vorig jaar stonden veel LEGO-sets in het teken van de ruimte. Vaak kreeg dat de vorm van fictieve ruimteschepen, maar voor wie enthousiast is voor hoe de kosmos werkelijk in elkaar zit, verschenen er leuke sets. Zo kun je ons eigen Melkwegstelsel bouwen en aan de muur hangen. Voor het bouwwerk is bovendien een bijzondere benadering gekozen.
als je van dichtbij kijkt zie je namelijk allemaal merkwaardige steentjes. Er zijn bijvoorbeeld bolletjes ijs, bloemen en meer objecten die je in de ruimte niet tegen gaat komen verwerkt in de set. Je zou denken dat dat een vreemd beeld oplevert, maar van een afstand zie je al die aparte vormen niet meer bewust en geven ze vooral karakter aan wat onmiskenbaar de Melkweg is.
LEGO Art heeft in de afgelopen jaren al verschillende vormen aangenomen. Momenteel zijn er bijvoorbeeld veel sets die gebaseerd zijn op beroemde schilderijen, maar voorheen waren veel sets een pixel-art achtige weergave van bijvoorbeeld stripfiguren of Star Wars-personages. Maar tot voor kort hadden alle sets één ding gemeen: ze waren voor aan de muur.
Dat is anders in het geval van Love. Dit ontwerp van Robert Indiana is wel gebruikt in vormen die aan de muur zouden kunnen, maar je ziet Love het meest als sculptuur. In veel grote steden over de hele wereld kun je een versie tegenkomen. Nu kun je zo'n sculptuur ook zelf maken van LEGO. Het is een leuke afwisseling als je na alle andere LEGO Art-sets geen kale muur meer over hebt, of als je van je huisbaas niets mag ophangen.
Als een Nederlander beroemd is, is dat vaak vooral in eigen land. Maar de naam Vincent van Gogh wordt over de hele wereld herkend (en verkeerd uitgesproken). Zijn schilderij van een vaas zonnebloemen wordt gezien als één van zijn meesterwerken en je kunt het aan je eigen muur krijgen zonder dat je zelf handig hoeft te zijn met een penseel.
De Zonnebloemen-set van LEGO, gemaakt in samenwerking met het Van Gogh Museum, laat je namelijk een 3D-versie van het schilderij maken. Dat wil zeggen dat veel van de bloemen iets uitsteken vanaf het 'doek'. Het schilderij is één van de grootste LEGO Art-sets van het moment, dus je bent er ook wel even mee zoet.
Er is een goede kans dat je De grote golf wel eens hebt gezien. Het is het bekendste werk van de Japansen kunstenaar Katsushika Hokusai en op talloze manieren geparodieerd en geïmiteerd. Het originele werk is een houtsnede, maar je kunt het zelf van plastic namaken voor aan de muur.
Net als de Van Gogh-set speelt deze set ook een beetje met reliëf en diepte. En net als de Melkweg bevat De grote golf soms onverwachte steentjes. Dat geeft van een afstand de indruk dat de set dezelfde fijne lijnen heeft als het originele werk. Voor elke liefhebber van De grote golf of Japanse kunst is dit een onmisbare set.
Gotham City heeft door de jaren heen verschillende gedaantes gehad, maar die uit Batman: The Animated Series is toch extra geliefd. Dat zal er gedeeltelijk mee te maken hebben dat veel fans ermee groot geworden zijn. Maar er kan ook geen twijfel over bestaan dat het een sterke visie is op een look voor Gotham.
Deze versie van de stad is dan ook omgetoverd tot een prachtige LEGO-set. Het is een wat vreemde eend in de bijt op deze lijst: LEGO Art houdt zich momenteel vooral bezig met serieuze kunst, maar aanvankelijk stond deze Gotham-set ook te boek als LEGO Art.
Je kunt in deze set verschillende locaties uit de serie in terugvinden en bovendien zit er ook diepte in. Sterker nog, van alle sets in LEGO Art-stijl is dit waarschijnlijk het minst platte bouwwerk. Bij een Batman-fan in huis mag deze versie van Gotham eigenlijk niet ontbreken.