Dit zijn de handige voordelen van een OLED monitor

Article
maandag, 06 maart 2023 om 13:00
msi meg342 qd oledf1677774058
Als we aan OLED denken, dan gaan de gedachten bij veel mensen meteen naar televisies. Tegenwoordig zijn er alleen ook OLED monitoren, die gewapend zijn met een aantal handige features. Wij hebben de voordelen van OLED monitoren tegenover LCD monitoren op een rijtje gezet, aan de hand van de nieuwe MSI MEG342 QD-OLED.

Prachtige kleuren en echt zwart

De hoofdtaak van een monitor is natuurlijk om beelden op de mooiste en beste manier naar je ogen te brengen. Wat dat betreft hoef je niet verder te zoeken dan een OLED monitor. De technologie produceert namelijk zelf licht, in tegenstelling tot een LCD monitor. Bij dat soort panelen wordt er namelijk gebruikgemaakt van backlight, dat vervolgens geblokkeerd wordt.
Het voordeel van een OLED monitor is ten eerste dat zwart ook echt zwart is. Speel je bijvoorbeeld een game waarbij een gedeelte van een scène in duisternis is gehuld, dan kan een OLED monitor de desbetreffende lichtjes compleet uitschakelen en zorgen voor diepe zwartwaardes. Bij een LCD monitor kunnen de lampjes niet uit, waardoor het nooit echt zwart wordt.
Een ander voordeel van OLED is daarnaast dat kleuren prachtig en natuurgetrouw op het beeld getoverd kunnen worden. Dat komt prachtig tot zijn recht tijdens het gamen, want veel werelden in games maken gebruik van een breed kleurenpalet. En als je ook nog eens een ultrawide monitor hebt, zoals de MSI MEG342 QD-OLED, dan wordt je hele netvlies gevuld met de mooiste beelden die je hardware kan produceren.
De nieuwe monitor van MSI zorgt er ook op een andere manier voor dat je een andere wereld in wordt getrokken. De spectrum bar zorgt namelijk voor prachtige verlichting, die je naar eigen smaak kan aanpassen, maar je kan ook Glow Sync aanzetten. Met die optie wordt de verlichting gesynchroniseerd met wat er op het scherm afspeelt. Ben je bijvoorbeeld aan het vliegen door de groene bossen in Hogwarts Legacy, dan zal de balk dezelfde kleur weergeven.
msi meg342 qd oled 1f1677774111

Razendsnelle beelden

De laatste jaren zie je vaak geadverteerd wordt met een GtG response time van 1 milliseconde bij monitoren. Dat betekent dat een pixel in 1 milliseconde van grijs naar grijs kan gaan. Bij een trage response time kan je last krijgen van een wazig beeld en kleuren die in elkaar overlopen. Die 1 ms is vaak alleen wel in het beste scenario en ook nog eens met de hoogste Overdrive Mode, wat voor nog ergere problemen kan zorgen, zoals ghosting.
Bij OLED hoef je je alleen geen zorgen te maken over dat soort problemen. Zo heeft de MSI MEG342 QD-OLED bijvoorbeeld een extreem snelle response time van 0.1 ms. Dat komt doordat de OLED-lampjes dus zelf voor licht zorgen en waar nodig uitgeschakeld kunnen worden.
De ervaring op een OLED monitor is daardoor wezenlijk anders dan op een LCD monitor. Bij het spelen van games lijkt het bijna alsof je zelf in de wereld zit, omdat alles er zo enorm soepel eruit ziet. Helemaal als de monitor een hoge refresh rate heeft, zoals de 175Hz van de MSI MEG342 QD-OLED.
Om te zorgen dat je ook daadwerkelijk gebruik kan maken van de hoge verversingssnelheid, resolutie en volledige range aan kleuren, heeft MSI ook gezorgd voor genoeg connectiviteit. Zo kent de monitor een HDMI 2.1-port, maar liefst vier USB 3.2-ports en kan je zelfs andere apparaten opladen met de USB-C-port.
msi meg342 qd oled 2f1677774142

Kijken vanuit alle hoeken

De lente komt eraan en dat betekent ook dat het zonnetje weer meer zal schijnen in Nederland. Dat is tijdens het gamen alleen niet altijd even fijn, want met een felle zon kan je ineens veel minder zien op je monitor. Gelukkig hebben OLED-panelen daarbij een handig voordeel.
Ze hebben namelijk een kijkhoek van maar liefst 170 graden, dat betekent dat bijna vanuit elke hoek het beeld hetzelfde eruit blijft zien. Je hoeft dus niet per se recht voor je scherm te zitten. Het scherm heeft bovendien een peak brightness van 1000 nits en een anti-reflective coating, zodat de zon hard moet werken om jouw zicht te belemmeren.
De MSI MEG342 QD-OLED is daarnaast uitgerust met een handige auto-brightness feature. De monitor kan het licht in de kamer meten en op basis daarvan automatisch de helderheid en de kleuren van het scherm aanpassen. Daarnaast zit er ook een microfoon in de monitor, zodat je zonder je handen te gebruiken de instellingen van het scherm kan aanpassen. Ideaal als je tijdens een spannende potje toch nog even snel iets wil veranderen.
Dit artikel is in samenwerking met MSI.