GTA in de media door de jaren heen

Article
woensdag, 11 september 2013 om 10:00
xgn google image
Wij schrijven met plezier een nieuwsbericht als er nieuwe informatie beschikbaar komt over Grand Theft Auto V, maar als grote nieuwsmedia als het Journaal en buitenlandse media de naam GTA laten vallen, is dat vaak niet omdat er een nieuwe trailer is verschenen. Waar kwam de controversiële gamereeks mee in het nieuws, en wat waren de gevolgen? XGN blikt terug op de meest spraakmakende onderwerpen.
Hoewel het bij de eerste delen van GTA nog relatief meeviel met de nieuwsberichten, kwam de persmachine pas echt op stoom bij Grand Theft Auto III, waarschijnlijk omdat dit de eerste 3D-GTA was, en meer dan ooit op het echte leven leek. Ongerustte ouderen schreeuwden moord en brand dat de games crimineel gedrag zouden aanmoedigen, zoals het stelen van auto's en het vermoorden van prostituees zodat je hun geld kon jatten.
Zoals jullie weten zijn dit inderdaad dingen die je kunt doen in de game, maar nog nooit heeft een GTA-titel je verplicht om dergelijke gruwelijkdaden te verrichten. Omdat je iedere willekeurige voorbijganger aan kunt vallen met je honkbalknuppel', geldt dat uiteraard ook voor de vrouwen die je voor een paar dollar mee je auto in neemt. Ongeacht dit feit kreeg de game een rating waardoor veel landen niets van de game wilden weten. Een aangepaste versie van GTA III verscheen, waarin je auto vrouw-vrij bleef en alle bloedspetters niet langer zichtbaar waren, tenzij je er speciaal een cheatcode voor invoerde.

'Haitian dickheads'

Ook Grand Theft Auto: Vice City bleef niet ongeschonden. Niet lang na de release van de game in 2002 werd Rockstar beschuldigd van het verfraaien van de bende-oorlog tussen bendes uit Haïtie en Cuba, omdat je in één missie met deze twee bendes te maken krijgt. Het personage Diaz hoor je zelfs de tekst "Kill the Haitian dickheads!" roepen, iets wat voor zoveel ophef zorgde dat Rockstar besloot de tekst uit de ondertiteling te halen, zodat het minder goed opvalt. Deze ophef valt echter in het niet bij de mediarel die ontstond in de volgende GTA-titel:

Hete koffie

Grand Theft Auto: San Andreas zat vol met materiaal om relletjes te veroorzaken, er waren drugs, prostitutie en een flinke dosis geweld. Maar dit werd overschaduwd toen er een zekere Hot Coffee Mod ontdekt werd in de code van zowel de console- als de PC-versie van de game. Deze modus zou het namelijk mogelijk maken om de liefde te bedrijven (zoals dat zo netjes heet) met je vriendin in de game, en het zelfs op kon nemen. Rockstar besloot later deze modus te schrappen, maar liet om een onverklaarbare reden de code voor de modus wel zitten, zodat handige gamers er toch gebruik van konden maken. Dit spelletje zorgde voor een 'Adult Only' waardering van de ESRB, het bekendste en grootste bedrijf dat games beoordeeld. Take-Two moest een aangepaste versie van de game uitbrengen om weer de 'Adult' sticker opgeplakt te krijgen.

Drunk driving

Veel groter dan de Hot Coffee Mod is het nooit geworden met de Grand Theft Auto games, sterker nog, Grand Theft Auto IV bleef redelijk vrij van grote schandalen (behalve het feit dat de game verbannen werd uit Thailand). Rockstar ging zelfs op een komische manier om met het protest van de Mothers Against Drunk Driving (MADD) actiegroep. Zij beweerden namelijk dat kinderen aangemoedigd werden om beschonken achter het stuur te kruipen, omdat je in GTA IV met Niko Bellic een aantal keer de auto instapt na een flink avondje zuipen. De beoordeling van de ESRB werd hierom niet aangepast, waardoor de MADD haar zin niet kreeg. Als 'goedmakertje' maakte Rockstar het dronken rijden strafbaar in de game en horen we Nico zeggen dat het niet slim van hem is om dronken te gaan rijden.

Record

Als we uiteindelijk gaan kijken naar de hoeveelheid van controversiële nieuwsberichten die met GTA te maken hebben, komen we vanzelf bij het Guiness Book of World Records uit. De Grand Theft Auto-serie is namelijk met meer dan vierduizend berichten de meest spraakmakende videogameserie ooit. Naast bovenstaande berichten is er dus nog heel wat meer gebeurd in de GTA geschiedenis. Zo is er een naakte man te zien in de Lost And The Damned uitbreiding van GTA IV, en stopte Rockstar een drugs dealing mini game in China Town Wars voor de DS.

Toekomst

De vraag is natuurlijk hoe de media deze maand zal reageren op de komst van GTA V. In één van de trailers zagen we Trevor al een lijk met zijn voet de wc-pot inschoppen, dus we kunnen ervan uitgaan dat Rockstar geen stapje terug doet. Misschien is men door de over de top game Saints Row IV wel erger gewend en laten ze deze keer GTA met rust. Saints Row gaat immers op alle vlakken verder: het is gekker, grof en extreem gewelddadig. Al zal de naam GTA altijd verbonden blijven met controversiele onderwerpen, dus is ook de aandacht groter als er een nieuw deel in de serie uitkomt. In september zullen we weten hoe iedereen op deel vijf reageert, al zullen velen van jullie (en ons meegerekend) het dan te druk hebben met gamen om dat in de gaten te hebben.