GTA facts - Top 10 zeer opmerkelijke feitjes

  GTA 5 is nu al een tijdje uit voor de consoles en sinds kort kunnen de PC gamers mee genieten van de open wereld. Auto's jatten, moorden, missies en andere ongein uithalen hoort erbij, maar weet je wel alles van Grand Theft Auto af? Wij hebben een aantal opmerkelijke feiten voor jullie opgezocht en in een GTA facts special gezet.

  GTA is ontstaan door een glitch in een andere game

  In de game Race ’N Chase zat de bekende stijl die we kennen van de eerdere GTA games. Het idee bij Race ’N Chase was dat er gekozen kon worden om als agent of dief te spelen, waarbij de dief gestopt moest worden door de agenten en de dief moest natuurlijk geld roven. Wanneer de speler als dief speelde zorgde een glitch ervoor dat de politieauto's de dief aanrijden in plaats van arresteren. Deze glitch was zo populair waardoor er een nieuwe game ontstond onder de naam Grand Theft Auto!

  A New Record

  Grand Theft Auto V heeft maar liefst zes verkooprecords op zijn naam staan in The Guinness World Records Book en heeft daar ook los nog één record erbij. De volledige lijst met records is alsvolgt:

  • Best verkochte action adventure videogame in 24 uur
  • Best verkochte videogame in 24 uur
  • Snelst groeiend entertainment eigendom boven 1 miljard euro
  • Snelst groeiende videogame boven 1 miljard euro
  • Hoogst verdienende videogame in 24 uur
  • Hoogste draaiende omzet gegenereerd door een entertainment product binnen 24 uur
  • Meest bekeken trailer voor een action adventure videogame

  GTA heeft dus niet alleen een trouwe doelgroep, maar ook veel nieuwe spelers. Eén van de volgende feiten geeft zelfs aan hoe groot de community van GTA 5 momenteel is. Het staat in ieder geval vast dat het geen kleine community is.

  Keuze genoeg

  GTA is de game op het gebied van keuzes. Elke keuze die je maakt zorgt ervoor dat je geld verdient of in de gevangenis beland. Eigenlijk zorgt elke keuze ervoor dat je in de gevangenis belandt of neergeschoten wordt, maar dat terzijde. In GTA 5 zijn de keuzes groter en breder dan voorheen, wapens, voertuigen, tatoeages, kleding en ga zo maar door, de uitgebreide keuzes zorgen voor heel wat speeluurtjes!

  GTA facts spelers

  Online gigant

  Dat GTA dus populair is blijkt wel uit de records die de serie heeft gevestigd. Als er gekeken wordt naar de statistieken begrijpen wij wel waarom deze records verbroken zijn. Van 1 oktober 2013 tot 31 oktober 2014 waren er 33,834,423 online spelers met maar liefst 3,776,134 crews die totaal 2,330,825,301 uur gezamenlijk hebben gespeeld in 224 landen. Het is minstens interessant te noemen dat er zoveel spelers zijn, waar halen ze hun vrije tijd vandaan en hoeven ze niet te werken?

  GTA facts banen

  Werken in de game doen de spelers wel, alle spelers hebben namelijk maar liefst 5,925,761,013 jobs afgerond. En als er geen baan was werd er wel één gecreëerd. De baangarantie in Grand Theft Auto ligt dus erg hoog, zeker als je bekijkt hoeveel banen er totaal zijn gecreëerd. Maar liefst 9,881,536.

  Selfie game on point

  Een leuke en goede toevoeging in GTA 5 was de telefoon. Naast het bellen, smsen en internetten wist Rockstar de wereld te verwennen met de telefoon camera. Op screenshots na konden er nu dus echte (hele mooie) foto’s gemaakt worden van de omgeving. Populair was het absoluut aangezien er al 245,682,615 foto’s gemaakt zijn.

  GTA Facts selfie

  Rockstar heeft naar de totale aantal foto’s gekeken en deze geteld door het aantal minuten dat er gespeeld kon worden. Uit deze berekening viel te halen dat er 432 foto’s per minuut werden gemaakt. Iedereen is dus tegenwoordig een fotograaf op Instag... uhm Snapmatics. Hoeveel selfies zullen er dus wel niet gemaakt zijn in GTA 5?

  Bigfoot, zombies en Aliens

  Rockstar kan de meester genoemd worden van easter eggs. De Grand Theft Auto franchise zit boordevol met geheimen, grappige gebeurtenissen en verwijzingen. In GTA 5 telde wij er al minstens 30 en dan hebben we nog niet eens alles ontdekt. Rockstar weet iedereen elke keer weer te verrassen met al deze geheimen.

  Ben jij op zoek naar een aantal leuke easter eggs in GTA 5? Check dan eens de top 5 leukste GTA 5 easter eggs special.

  Rockstar met GTA aangeklaagd

  De controversiële game kan niet ontkomen aan een ware protestactie tegen het uitbrengen van de game, maar dat de game voor minstens 1 miljard euro aangeklaagd werd was bizar. Eén van de opvallendste aanklachten is die van de advocaat Jack Thompson in Florida die GTA een “politie moordende simulator” noemt.

  De advocaat kwam met een aanklacht tegen GTA en daarmee Rockstar om alle families die hun geliefdes “verloren door de game” tegemoet te komen. De aanklacht klinkt raar, maar de advocaat kwam met een schadeclaim van maar liefst 246 miljoen dollar nadat twee tieners twee motorrijders hadden vermoord.

  Jack Thompson bleef niet stilzitten en heeft meerdere aanklachten ingediend tegen Rockstar. Deze aanklachten lopen dus alleen nog maar op. Of Rockstar wakker ligt van deze aanklachten betwijfelen we. Helemaal wanneer je het volgende feit leest.

  Rockstar betaalt pers

  Rockstar zonder negatieve aandacht is als een frikandel speciaal zonder mayo, het kan gewoon niet zonder elkaar. Het is bij Rockstar zelfs zo erg dat de ontwikkelaar persbureaus heeft betaald om negatieve berichten en verhalen te plaatsen in kranten zodat belangrijke politici en activisten gingen praten over de game.

  Het resultaat was dat Rockstar negatieve aandacht kreeg en besloot om zelfs nog gruwelijkere aspecten in de game te verwerken om de discussies aan te wakkeren. Dit was wel al wat jaartjes geleden, toen het bedrijf nog DMA Design heette. Negatieve aandacht is ook aandacht, vinden jullie de zet van Rockstar briljant?

  Grand Theft AUTO

  Rockstar heeft de wereld gezegend met maar liefst 262 auto’s in GTA 5. Keuze genoeg zou je dus kunnen zeggen. De online community bezit maar liefst 422,124,680 voertuigen waar helikopters, vliegtuigen en motoren bij zijn geteld. Maar welke voertuigen zijn dan eigenlijk het populairst?

  Wij zetten per categorie de favorieten op een rijtje:

  Top 5 Supercars

  1. Truffade Adder
  2. Overflod Entity XF
  3. Pegassi Vacca
  4. Grotti Cheetah
  5. Grotti Turismo R

  Top 5 Sport Cars

  1. Inverto Coquette
  2. Dinka Jester
  3. Grotti Carbonizzare
  4. Pfister Comet
  5. Benefactor Feltzer

  Top 5 Coupes

  1. Enus Cognoscenti Cabrio
  2. Dewbauchee Exemplar
  3. Ubermacht Oracle 2
  4. Lampadati Felon
  5. Lampadati Felon GT

  Top 5 Classics

  1. Truffade Z-Type
  2. Grotti Stinger GT
  3. JB700 Decommissioned
  4. Pegassi Monroe
  5. Grotti Stinger SOFT-TOP

  Top 5 Off-Road

  1. Vapid Sandking XL
  2. Nagasaki Blazer
  3. BF Dune Buggy
  4. Monster
  5. Canis Bodhi

  Wapens, wapens en nog meer wapens

  GTA 5 zit bomvol wapens, van melee tot aan Assault Rifles. Rockstar maakt hiermee een belofte dat er een chaotische wereld ontstaat. En dat is absoluut niet te ontkennen. Wij hebben namelijk een hoop bijzondere kills voorbij zien komen.

  De spelers in GTA 5 zijn levensgevaarlijk en hebben gezamenlijk maar liefst 341,913,222 wapens. Rockstar heeft een mooie diagram gemaakt om te laten zien welke categorieën het populairst zijn. Daarnaast zijn ook de drie populairste wapens per categorie bekend gemaakt.

  GTA facts diagram

  Top 3 Melee

  1. Knife
  2. Nightstick
  3. Hipster Dagger

  Top 3 Handguns

  1. Heavy Pistol
  2. AP Pistol
  3. Hipster Pistol

  Top 3 Shotguns

  1. Pump Shotgun
  2. Assault Shotgun
  3. Musket

  Top 3 Assault Rifles

  1. Special Carbine
  2. Bullpup Rifle
  3. Assault Rifle

  Top 3 SMG

  1. Micro SMG
  2. SMG
  3. Assault SMG

  Top 3 Projectiles

  1. Sticky Bomb
  2. Grenade
  3. Tear Gas

  Ben je op zoek naar een aantal GTA facts die alleen over GTA 5 gaan? Check dan eens deel 1, deel 2 of deel 3 van Pedro zijn Top 5 GTA 5 funny facts!

  Grand Theft Auto V

  Verkijgbaar vanaf 17 september 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.