Komt de GTA 6 release later door het vertrek van Dan Houser?

  Uit het niets kwam het nieuws van Dan Houser uit de lucht vallen toen hij op 5 februari plots aankondigde dat hij Rockstar Games zou verlaten. De mede-oprichter van het bedrijf is verantwoordelijk voor een groot deel van de games die Rockstar Games ooit heeft uitgegeven en laat een gat achter. Zal dit gat ook invloed hebben op de GTA 6 release? Wij analyseren de situatie.

  Een breed portfolio

  Al sinds de ontwikkeling van Grand Theft Auto: London 1969 is Dan Houser één van de schrijvers van de GTA-titels. Iedere game of DLC met de naam GTA is ooit voortgevloeid uit het brein van Houser en dat gaat nu veranderen. Hoewel GTA 6 nog niet is aangekondigd, mag je toch wel verwachten dat de ontwikkeling van de titel al begonnen is. Het is immers alweer zeven jaar geleden sinds de release van GTA V op de PlayStation 3 en Xbox 360.

  Sindsdien heeft RockStar Games slechts één andere game uitgebracht, namelijk Red Dead Redemption 2. Het reusachtige Wilde Westen-epos werd fantastisch onthaald wegens de open wereld en het verhaal (dat tevens uit de pen van Houser kwam) en stamt alweer uit 2018. Dat laat een gat van iets meer dan een jaar waarin Houser waarschijnlijk nog wel bezig was met een andere game.

  Tenminste, dat zou je denken. Uit de aankondiging blijkt dat Houser sinds maart 2019 met “uitgebreid verlof” was. De reden daarvoor is onbekend, maar laat wel zien dat de laatste titel waaraan Houser heeft gewerkt waarschijnlijk Red Dead Redemption 2 is.

  Gevolgen van het vertrek

  Het is wat dat betreft ook nog gissen wie er wel al met de ontwikkeling van GTA 6 bezig is binnen het bedrijf. De schrijvers van het vijfde deel gingen daarna gelijk door naar Red Dead Redemption 2. Behalve Houser dan mogen we er toch wel vanuit gaan dat de rest van het schrijversteam door is geschoven naar een volgend project. Welk project dat is en of het gemis van Houser invloed heeft, is natuurlijk niet duidelijk.

  Dat Housers vertrekt invloed heeft op het bedrijf is wel duidelijk. Al binnen een dag heeft het vertrek zijn impact laten zien op het bedrijf. Binnen 24 uur na de aankondiging dook de aandeelwaarde van Take-Two Interactive met 6 procent omlaag. Sindsdien is de aandeelwaarde nog verder gezakt, maar deze krabbelt zich nu langzaam maar zeker weer iets omhoog.

  De snelste manier om ervoor te zorgen dat de aandeelwaarde piekt is door vanuit niets een nieuwe titel aan te kondigen natuurlijk en GTA 6 zou daarvoor het meest geschikt zijn. Gezien het gat van zeven jaar zijn fans happig naar meer informatie over een volgend deel. Er gaan dan ook al een scala aan geruchten rond over een eventueel volgende deel.

  Broer aan het roer

  Voor nu is in ieder geval wel duidelijk wie de studio zal leiden. Die rol zal gewoon vervuld worden door Dans broer Sam. De twee vormden de studio in 1998 samen en het vertrek van Dan betekent niet gelijk dat Sam ook vertrekt.

  Sam heeft tevens ook een groot aandeel gehad in de ontwikkeling van de Rockstar Games-titels. Zo was hij uitvoerend producent voor een groot deel van de GTA-titels en werkte hij ook aan Red Dead Redemption 2. Dat hij ook een rol zal hebben in de ontwikkeling van de toekomstige games lijkt dan ook vast te staan.

  Voor nu is Dan Houser in ieder geval nog een tijdje werkzaam. Op 11 maart verlaat hij het bedrijf definitief. Wat hij daarna gaat doen is, is een groot mysterie. Wij wensen hem natuurlijk het allerbeste en bedanken hem voor de games waarvan hij een bijdrage heeft geleverd!

  Grand Theft Auto VI

  Verkijgbaar vanaf 31 december 2022

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.