De grootste CES 2021 aankondigingen

  De Consumer Electronics Show zou geen CES zijn zonder een hele rits aan gekke technologische innovaties voor televisies, smartphones en allerlei andere elektronica. Wat dat betreft zat het afgelopen week wel snor met de show, ondanks de keuze voor digitale streams in plaats van een daadwerkelijke beurs. Dit zijn de grootste CES 2021 aankondigingen op een rij.

  CES

  Televisies

  Televisies, toch vaak de belangrijkste categorie van CES, met name voor gamers en filmliefhebbers. Als we hier toch mee beginnen, dan is er één techniek waar we het als eerst over moeten hebben: miniled. Tot nu toe weet LG met oled volgens velen voor de meest indrukwekkende beeldkwaliteit te zorgen, maar daar kan wel eens verandering in komen met de komst van miniled en microled. Bedrijven als Samsung, Sony en Panasonic zijn namelijk bezig aan een inhaalslag en releasen later dit jaar nieuwe en indrukwekkende tv’s voor consumenten met deze techniek.

  Het grote voordeel van miniled is dat er achter elke pixel kleine led-lampjes zitten. Daardoor is elke pixel net als bij oled apart aan of uit te zetten en is een extreem hoog contrast mogelijk. Bovendien zorgt miniled voor een betere helderheid vergeleken met oled en volgens de fabrikanten desondanks minder kans op burn in.

  Samsung

  Samsung introduceerde tijdens CES 2021 de Neo QLED-serie. Deze wordt geleverd in twee verschillende 8K-modellen, de QN900A en QN800A, en drie typen 4k-tv’s, de QN95A, QN90A en QN85A. Ze zijn allemaal extreem dun, hebben backlight door middel van duizenden minileds en zijn daardoor in staat om zwartwaarden op bijna oled-niveau te bereiken en tegelijkertijd een hoge helderheid te behouden.

  Samsung heeft gaming hoog in het vaandel staan bij de ontwikkeling van deze tv’s. De NEO QLED-schermen bieden een betere beeldkwaliteit ten opzichte van reguliere lcd-schermen en hebben betere local dimming en minder blooming. Ook voor deze serie gebruikt Samsung nog steeds quantum-dot-techniek.

  Samsung

  LG

  LG blijft als tv-fabrikant immer relevant, zo ook tijdens CES 2021. Met de nieuwe G-serie heeft het de eigen oled-technologie doorontwikkeld en onder andere ontdekt hoe het de helderheid flink kan verhogen, wat bij de eerdere modellen toch wel een van de minpunten was. De LG G1 OLED heeft maar liefst vier HDMI 2.1 poorten, Freesync en G-sync en tal van andere features waar gamers blij mee zullen zijn.

  Daarnaast heeft LG de QNED met specs waaronder miniled, quantum nanocell, 8k resolutie en dolby vision IQ & Atmos. De fabrikant heeft tevens een A-serie getoond waarmee het oled beschikbaar wil maken voor meer mensen. Tot nu toe hangt er een behoorlijke prijs aan een oled-tv, maar dat moet met de A-serie anders worden. De relatief goedkope serie krijgt 4k-panelen en een maximale verversingscapaciteit van 60Hz en in plaats van HDMI 2.1 nog gewoon HDMI 2.0.

  Twee schermen die om een andere reden opvielen waren het transparante oled-paneel van LG, met een grootte van 55 inch, en de 48 inch buigzame display. De fabrikant gaf aan dat eerstgenoemde model geschikt is voor slaapkamers en woonkamers, bedoeld voor consumenten dus. Het ondersteunt onder andere Cinema Sound OLED. Wat betreft de buigzame display, die is te veranderen van curved naar plat en vice versa, waardoor je voor elke situatie de ideale vorm hebt, of dat nu gamen of het kijken van een film met anderen is. Wanneer en voor welke prijs ze verschijnen, is niet bekendgemaakt.

  LG

  TCL

  TCL, dat tot nu toe vooral buiten Europa actief is, kwam op de proppen met miniled-tv’s met 4k- en 8k-resoluties voor de Europese markt. De 6-serie van TCL heeft 8K miniled, waarmee het een fikse tik wil uitdelen aan de concurrentie. De 6-serie gebruikt derde generatie miniled-technologie, genaamd OD Zero, waarbij tienduizenden led-lampjes hun werk doen en een uitermate dun scherm met hoge helderheid produceren.

  Het merk zet hiermee vol in op 8K ook al staat dit nog altijd in de kinderschoenen wat betreft de omarming door de consumenten. Daarom biedt het ook 4k-varianten. TCL lanceert ook nog 85-inch QLED-modellen, onder de XL Collection. Hieronder valt bijvoorbeeld de 85R745, een 120Hz QLED-tv en verder onderaan het segment komt de 85S435, wat een 4k-model van de 85-inch versie is.

  Sony

  Sony kiest in tegenstelling tot de genoemde bedrijven voor een iets andere aanpak. Het merk blijft vaag over of ze nu wel of geen miniled gebruiken, maar wijst er liever zonder al te veel details op hoe goed hun backlighting tech is.

  Waar Sony de grootste stap in lijkt te hebben gezet is hun nieuwe beeldprocessor, genaamd XR. De Master Series Z9J, A90J (oled) en Bravia XR-reeks zullen hier gebruik van maken. Wat krijg je dan: enorme 4k- en 8k-toestellen met zeer indrukwekkende kleuren en contrast en HDMI 2.1, waardoor je toegang hebt tot features als Variable Refresh Rate, eARC (hogere bandbreedte voor audio) en dynamische HDR.

  Sony

  Smart Home

  Naast televisies waren er ook genoeg opmerkelijke en innovatieve producten en concepten getoond voor het dagelijks huishouden. Aangezien we toch veel in huis leven, helemaal zolang het coronavirus nog rondwaart, kunnen deze gadgets ons leven maar beter zo makkelijk mogelijk maken.

  Alarm.com's slimme deurmat

  Mensen hoeven niet langer een deurbel in te drukken als het aan Alarm.com ligt. Dit bedrijf heeft een speciale deurmat ontwikkeld met AI die detecteert wanneer iemand bij je aan de voordeur staat. De bewoner kan via bijbehorende app en ingebouwde camera en microfoon praten met degene die aanbelt. Geen zorgen meer om iets aan te moeten raken met het oog op corona.

  Handy de robotbutler

  CES 2021 had aardig wat slimme apparaten en robots dit jaar. De bot Handy van Samsung was daarvan het meest in het oog springende voorbeeld. Deze elektronische huishoudhulp kan heel wat taken uitvoeren, zoals drinken brengen, rondgeslingerde troep en speelgoed opruimen of de vaatwasser inruimen. Het is natuurlijk nog maar een concept wat Samsung toonde, maar het bedrijf werkt hard aan dit intrigerende staaltje techniek. Vooralsnog lijkt het een aantal jaar te gaan duren voor Handy daadwerkelijk het daglicht ziet.

  Slim toilet

  De een neemt rustig zijn tijd als hij naar het toilet gaat, de ander spendeert er geen seconde langer aan dan nodig is. Het bedrijf Toto heeft iets bedacht waardoor het best loont om wat langer te blijven zitten, want het levert je namelijk inzicht op. Nee, niet alle goede ideeën ontstaan op de wc, maar die kans is wel iets groter op de Wellness Toilet. Na elke zitbeurt krijg je namelijk middels allerlei sensoren een analyse van je stoelgang en weet je achteraf dus of je bijvoorbeeld wat meer zou moeten drinken of je eetgedrag beter wat kunt aanpassen. Het draait nu nog om een concept, maar de slimme wc moet een release 'over enkele jaren' krijgen.

  Stofzuiger met kunstmatige intelligentie

  Nog een slim huisproduct van Samsung: de Jetbot 90 AI+. Deze slimme stofzuiger moet over meer intelligentie dan de concurrentie beschikken en scant nauwkeurig elke kamer om een route uit te stippelen voor de eerstvolgende schoonmaakronde. De Jetbot ziet als het goed is elk fragiel object of elke glazen tafel en weet waar nodig wat voorzichtiger te zijn. De stofzuiger kan zich ook wat platter maken, om bijvoorbeeld bij de stof onder een hoekbank te kunnen. Later dit jaar moet het apparaat te koop zijn, voor 1.500 euro.

  Oprolbare telefoon (LG)

  Tijd voor oprolbare smartphones, vindt LG. Smartphones nemen met het jaar meer ruimte in je jas- of broekzak in, dus de stap naar op te rollen telefoons is geen verkeerde volgens de Koreaanse fabrikant. De LG Rollable heeft in plaats van een uitklapbaar display een die je uit kunt rollen. Op bijna magische wijze komt het scherm dan tevoorschijn. Bij de beelden die LG tijdens CES 2021 liet zien, werd duidelijk gemaakt dat de LG Rollable later dit jaar een officiële release krijgt. Het is dus niet zomaar een concept, maar een daadwerkelijk product waar aan gewerkt wordt. Over specificaties, prijzen en een exacte datum is verder niets bekend.

  Cadillac eVTOL Air Tax

  Een bijzonder concept van General Motors, dat van plan is een hypermodern taxibedrijf op te zetten met elektrisch vervoer. En niet zomaar EV's, maar enorme drones die mensen kunnen vervoeren. De Cadillac eVTOL Air Taxi vliegt door de lucht en levert beelden op die bij vlagen doen denken aan scifi-films zoals Blade Runner of Star Wars. GM deelde haar interessante visie van een toekomst waar we volgens experts uiteindelijk wel naartoe gaan. Het is nu de vraag hoe ver we nog van die toekomst verwijderd zijn.

  Project Hazel

  Het merk Razer is vooral bekend van gameaccessoires, maar heeft tijdens CES 2021 een product laten zien waarmee ze een compleet andere route inslaan. Ze hebben namelijk een elektronisch mondmasker met strak design getoond onder de naam Project Hazel. De vorm doet ergens denken aan een modern gasmasker, maar beschikt over allerlei gadgets zoals een ingebouwde microfoon en actieve ventilatie. En natuurlijk mag opvallende verlichting niet ontbreken, zoals bij praktisch alles dat van Razer komt. In donkere omgeving zou het vanzelf aan moeten gaan. Het prototype, dat voorlopig nog niet in de winkels lijkt te liggen, zou volgens Razer in ieder geval aan de N95-norm voldoen.

  Razer

  VR & AR-brillen

  Op CES 2021 was er ook weer ruimte voor demo's van bijzondere brillen die virtual reality en augmented reality ondersteunen. Zo heeft ook Panasonic zich in het gezelschap gemengd met een bijzonder vormgegeven bril, die doet denken aan iets wat Riddick zou dragen, en behoorlijke specs. Je ogen kijken namelijk tegen oled-schermen aan met een resolutie van 2.560 bij 2.560 pixels. Aansluiting op telefoon of computer verloopt via USB-C, en ook 5G wordt ondersteund.

  Daarnaast toonde Lenovo de ThinkReality A3, waarmee je dankzij augmented reality ineens meerdere virtuele schermen ziet om mee te werken. Handig als je thuis of op kantoor beeldschermen tekort komt dus. De bril is aan te sluiten op onder andere laptops, zodat die herkent waar je mee bezig bent.

  Vuzis is een ander bedrijf dat zich meer richt op augmented reality dan op virtual reality. Van diens hand kwamen tijdens de stream smart glasses die multifunctioneel zijn. Zo kan de bril een kaart met uitgestippelde route voor je ogen projecteren. De montuur bevat minicamera's, stereospeakers en microfoons en is gemakkelijk aan een smartphone te koppelen. Al deze zomer moet de bril op de markt verschijnen, maar over de prijs is niets gezegd.

  Panasonic
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.