Zo werken de gratis upgrades naar PS5 en Xbox Series X games!

Article
vrijdag, 02 oktober 2020 om 15:30
ps5 vs xbox series xf1594719334
Nog maar anderhalve maand en dan komen de PS5, Xbox Series X en S uit. Op de next-gen consoles verschijnen games die ook op de huidige consoles uitkomen, maar voor sommige titels is een gratis next-gen upgrade beschikbaar. Zo gaat dat in zijn werk!

Waarom gratis next-gen upgrades?

Sinds een paar weken weten we eindelijk dat de PS5 uitkomt op 19 november in Nederland en de Xbox Series X en S op 10 november. Voor die tijd was het lange tijd onduidelijk wanneer de next-gen consoles precies zouden uitkomen. De enige indicatie die door Microsoft en Sony werd gegeven was ‘ergens voor de feestdagen’.
Uitgevers willen ondertussen natuurlijk wel gewoon hun games uitbrengen en hebben geen zin om het slachtoffer te worden van een starting contest tussen de twee console-fabrikanten. Bovendien hebben spelers ook geen zin om opnieuw het volle pond te betalen als ze een game te kopen, die vervolgens een paar weken later uitkomt op hun nieuwe console. Om die redenen hebben meerdere uitgevers besloten om een gratis next-gen upgrade aan te bieden voor hun games, zodat aandeelhouders nog steeds tevreden kunnen zijn met inkomsten en spelers tegelijkertijd geen keuze hoeven te maken tussen de huidige en de next-gen consoles als het gaat om hun games.
ac valhalla bearf1594221404

Digitaal of met een schijfje

Maar hoe werken die gratis upgrades naar de PS5 of Xbox Series X en S versies precies? De methode daarvoor verschilt afhankelijk van of je komende generatie gaat spelen op een console van Sony of Microsoft. Voor laatstgenoemde is het proces namelijk vrij eenvoudig: koop je een Xbox One game die wordt ondersteund via Smart Delivery, dan krijg je automatisch een kopie voor de Xbox Series X of S. Bovendien wordt je voortgang opgeslagen, zodat je meteen verder kan gaan waar je was gebleven. Let alleen wel op: fysieke games kunnen geen upgrade krijgen op de all digital Xbox Series S.
Voor de PlayStation 5 werkt het iets anders, want Sony laat de methode over aan de uitgever zelf. Wil je bijvoorbeeld de fysieke versie van Assassin’s Creed Valhalla upgraden van de PlayStation 4 naar de PlayStation 5, dan kun je gewoon de nieuwe versie downloaden door het schijfje in je PS5 te stoppen. Heb je dus de all digital PS5, dan is dat net zoals de Xbox Series S niet mogelijk. Heb je een digitale versie, dan kun je simpel upgraden via de PlayStation Store. In dit geval kan je alleen niet je save game meenemen. Borderlands 3 en Marvel’s Avengers bieden het meenemen van je saves wel aan.
Omdat het dus niet altijd mogelijk is om te profiteren van een next-gen upgrade als je de overstap maakt naar een console zonder disc tray, is het handig om dat in je achterhoofd te houden. Heb je een pre-order staan voor een Xbox Series S of PS5 All Digital Edition, dan kun je het beste je volgende aankopen in de Microsoft of PlayStation Store maken.
f817aa8c 02c1 4ba9 84a8 20d357d52939f1605600404

Van Xbox naar PlayStation of andersom?

In de voorbeelden hierboven hebben we het gehad over het upgraden van een PlayStation 4 game naar een PlayStation 5 en een Xbox One game naar de Xbox Series X of S. Maar is het ook mogelijk om van console-fabrikant te wisselen en toch je games over te hevelen?
Helaas is dat niet mogelijk. Microsoft en Sony werken nauw samen met de uitgevers en het lijkt een logische keuze van beide fabrikanten om die overstap niet te ondersteunen. Je wil immers niet promoten dat een klant met games en al kan overstappen naar de grote concurrent.
destiny 2 beyond lightf1591713941

Welke games doen er allemaal mee?

Hoewel er halverwege dit jaar maar een paar games beschikbaar werden gesteld voor een gratis upgrade naast de PS5 of Xbox Series X en S, is die lijst in de loop der maanden flink gegroeid. Alle games die meedoen voor de PlayStation 5 kun je hier terugvinden en de lijst van Xbox Smart Delivery games vind je hier. De grootste titels die in aanmerking komen voor een gratis upgrade hebben we hieronder in een lijst gezet, inclusief de prijs waarvoor je de game nu kan scoren - daarmee kun je al meteen flink wat euro’s besparen ten opzichte van de next-gen versies!
Games met gratis upgrades naar next-gen:
Welke games ben jij van plan om te gaan halen voor de release van de PS5 en Xbox Series X en S? Heb je een pre-order weten te bemachtigen van één van de next-gen consoles? Laat het ons weten in de comments!

Populair Nieuws