Gran Turismo Sport VR feature - Realisme in aantocht

  Een tijdje terug hebben we de game Gran Turismo uitbundig kunnen testen op de PlayStation Meetup. De game was onder andere te spelen in VR met een racestoel, stuur en pedalen. De Gran Turismo Sport VR feature is een waardige toevoeging aan het VR simulatie genre, maar waarom?

  Gran Turismo Sport komt ergens eind dit jaar uit. De game zal de eerste van de Gran Turismo serie zijn die op de PS4 uitkomt. Veel fans hebben er al lang naar uit gekeken. De PlayStation VR gebruikers kunnen zich ook op deze titel werpen, want er zal namelijk een VR modus in de game zitten. Veel races en auto's zijn dus te bewonderen in virtual reality!

  3. Het serieuze werk

  We hebben op de PlayStation VR de race game Driveclub VR. De game is zeker vermakelijk, zoals te lezen is in onze review, maar in vergelijking met Gran Turismo is het altijd de arcade racer geweest van de twee. Waar het in DriveClub draait om het halen van verschillende doelen tijdens een race, is het in Gran Turismo de bedoeling om je te focussen op de wagen en de baan.

  In Driveclub VR zijn er slechts een beperkt aantal dingen die je kunt aanpassen aan je auto. Zo heb je verschillende kleurencombinaties die je kan maken op het grote aantal patronen dat je op je auto kan zetten. In Gran Turismo Sport kan je vrijwel alles van je auto aanpassen. Zo kan je het type banden kiezen, maar ook hoe deze staan met betrekking tot de weg. Gran Turismo pakt het dus een stuk serieuzer aan dan Driveclub VR.

  2. Het VR aspect

  Aangezien Gran Turismo een titel is voor de PS4, ligt de focus niet op het virtual reality gedeelte. Toch is het een groot deel van de game dat ook belangrijk zal zijn voor de verkopen van de VR bril van Sony. En dat weten ze bij Polyphony Digital. De VR ervaring van de game zal dus zeker aan gaan voelen als een complete ervaring waar je uren in kan stoppen.

  De graphics zijn vaak het onderdeel waar veel gamers over vallen. Vooral bij Driveclub VR waren de graphics een punt van kritiek. Alles wat ver weg is in de game, zoals een auto, zien er al snel uit als een vage vlek, waar het op een tv scherm duidelijk nog een auto zou zijn.

  Tijdens het testen van het VR gedeelte van Gran Turismo Sport hebben we ondervonden dat hetzelfde probleem te vinden was in de testversie zit die wij mochten spelen. Het probleem deed zich alleen in een andere vorm voor. Als je dicht achter een auto reed waren de achterlichten duidelijk te zien. Als de auto voor je een stuk verder van je ging rijden bleven de achterlichten nog duidelijk zichtbaar, maar alleen tot een bepaald punt, want ineens zijn ze weg. Op den duur ging dat erg storen, dus te hopen is dat ze het gaan aanpassen.

  Verder is het VR aspect van de game zeker in orde. De achteruitkijkspiegels werken heel goed, je kan lekker rondkijken en de omgevingen zien goed uit voor een VR deel van een game. Voor de VR gamers is het dus een game om naar uit te kijken. En raak je uitgekeken op het racen in VR, dan kan je altijd de game op de normale manier op een tv spelen.

  1. De ultieme simulatie

  We hebben Gran Turismo op verschillende manieren kunnen testen. Op een normaal beeldscherm, op een scherm met stuur en pedalen erbij, maar het gaafste was het testen in VR in combinatie met het stuur, stoel en pedalen.

  Met VR op zich zelf is het al een realistische ervaring, maar om je handen op een echt stuur te kunnen leggen terwijl je in een kuipstoel zit en je met je voeten de pedalen intrapt, voelt als een bijna echte race ervaring.

  Met deze set-up is het vooral fantastisch om een off-road race te starten. Bij het rijden over het ruige terrein moet je echt moeite doen om de wagen onder controle te houden. Het stuur probeert het gevoel van onderstuur en overstuur te geven dankzij de ingebouwde mechaniek, dus tegensturen is een noodzaak wat de ervaring nog een extra boost geeft.

  Met de pedalen erbij kan je ook lekker gassen en remmen. Dit maakt de complete ervaring helemaal af. Alle race game fans zullen vanaf het najaar van 2017 een hele lange tijd lol beleven aan het realistische VR gedeelte van de game.

  Gran Turismo Sport

  Verkijgbaar vanaf 17 october 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.