Google event hoogtepunten - De belangrijkste aankondigingen

Article
woensdag, 30 september 2015 om 12:26
xgn google image
Google heeft gisteren in San Francisco een persconferentie gehouden waar het bedrijf nieuwe heeft getoond bestaande producten van updates heeft voorzien. Om hier een goede samenvatting van te geven hebben we hier de Google event hoogtepunten opgesteld.

Android Marshmallow 6.0 update

Tijdens de persconferentie van gisteren kondigde Google naast de nieuwe Nexus telefoons en Chromecasts ook meer details aan over de aankomende Android Marshmallow 6.0 update. Deze update was eerder dit jaar al aangekondigd tijdens het Google I/O evenement in mei.
Tijdens de persconferentie heeft Dave Burke, VP ingenieur van Android, enkele nieuwe functies bekendgemaakt die we bij de update kunnen verwachten. Dit zijn een paar van de nieuwe functies:
  • Snelle toegang tot Voice Actions - Gebruikers kunnen bij de update makkelijk toegang krijgen tot de Voice Actions door het vergrendelde scherm alleen maar naar links te vegen. Je hoeft nu niet meer eerst je telefoon te ontgrendelen.
  • Oplaadsnelheid indicator - Je kunt nu precies zien hoe snel je telefoon aan het opladen is en hoeveel tijd het kost totdat de batterij weer vol is.
  • Doze - Dit is een slimme bewegingsdetectie die wordt gebruikt om te kijken of je telefoon is verplaatst. Wanneer dit niet het geval is, dan wordt de slaapstand ingeschakeld. Deze functie zorgt ervoor dat de telefoon minder data en energie verbruikt, waardoor de telefoon in principe langer meegaat.
  • Nieuwe Windows animaties - Gebruikers krijgen met de update enkele nieuwe animaties. Google heeft bijvoorbeeld kleine dingen veranderd zoals de animatie die je te zien krijgt wanneer je een app opent. De app opent nu naar buiten, in plaats van recht naar boven.
De nieuwe update introduceert verder ook een heleboel bug fixes ten opzichte van de vorige versie en verbeterde prestaties. Ook heeft het kleine vernieuwingen zoals USB-C ondersteuning, Vingerafdrukscanner ondersteuning en een nieuw vliegend plakbord.
Verder is tijdens de conferentie aangekondigd dat deze update volgende week uitkomt. De precieze datum die is bevestigd is 5 oktober. De update komt eerst uit voor de Nexus telefoons en later zal het volgen voor andere Android toestellen.

Nexus 5X

Eén van de belangrijkste en meest geanticipeerde onthullingen die Google deed tijdens de persconferentie was de Nexus 5X smartphone. Dit is de opvolger van de Nexus 5, die twee jaar geleden uitkwam. De Nexus 5X komt net als de voorganger uit voor LG.
De nieuwe 5X krijgt een 5.2 inch groot scherm met Full HD resolutie en een Snapdragon 808 processor met 2GB aan werkgeheugen. Kopers krijgen ook bij de nieuwe telefoon de optie te kiezen tussen een 16GB model of een 32GB model. De 5X heeft een 12.3p camera aan de achterkant en een 5p camera aan de voorkant.
Het toestel is verder dunner geworden, omdat de bolling die nog bij de Nexus 5 zat is weggehaald. De telefoon heeft wel weer een kunststof behuizing, maar met een iets ander materiaal. Verder is de Nexus 5X licht en compact aangezien de randen om het scherm maar klein zijn. Ook krijgt de 5X een vingerafdrukscanner.
De telefoon is aangekondigd over de toonbank te gaan voor 379 dollar, terwijl dit in Nederland waarschijnlijk 479 euro gaat worden. De prijs voor Nederland is nog niet officieel bevestigd. Het toestel is in ieder geval vanaf vandaag te bestellen en zal vanaf eind oktober officieel leverbaar zijn.

Nexus 6P

Ook de Nexus 6P van Huawei werd gisteren geïntroduceerd. De nieuwe telefoon heeft net als zijn broertje dezelfde camera en vingerafdrukscanner, maar deze telefoon heeft wel een groter scherm en een mooiere behuizing.
De 6P heeft een schermformaat van 5.7 inch waardoor deze iets minder compact in de hand ligt dan de 5X. De 6P is wel kleiner dan de Nexus 6, en de randen om het scherm zijn ook net als bij de 5X vrij klein.
De afwerking van de 6P is wel een stuk mooier dan de 5X. Bij deze is de behuizing gemaakt van één stuk aluminium, waar de 5X juist bestaat al twee losse stukken. Ook lopen allebei de telefoons op de nieuwe Android Marshmallow 6.0 software, die ook tijdens deze conferentie werd geïntroduceerd.
Verder is de binnenkant van de telefoon niet erg verschillend met de 5X. De 6P loopt op een Snapdragon 810 processor met 3GB werkgeheugen. Qua opslag krijg je bij de 6P minstens 32GB, maar heb je weer niet de mogelijkheid voor SD kaart ondersteuning.
De Nexus 6P gaat in Amerika 499 dollar kosten, terwijl dit voor Nederland rond de 649 euro schijnt te worden. Het apparaat lijkt wel zijn prijs beter te verantwoorden dan de Nexus 5X. De telefoon bevat intern iets meer en ook de buitenkant oogt beter.

Google Chromecast

Google heeft tijdens de persconferentie van gisteren officieel de nieuwe Chromecast uit de doeken gedaan en daarbij ook de nieuwe Chromecast Audio gepresenteerd. De nieuwe apparaten volgen de HMDI-stick uit 2013 op en komen met een nieuwe apart design en verbeterde functies.
De verbeterde Chromecast werkt een stuk sneller dan de vorige versie volgens Google. Verder is de behuizing ook veranderd, want de nieuwe Chromecast is nu cirkelvormig en heeft een flexibele kabel waarin zich de HMDI-aansluiting bevindt.
Verder heeft de nieuwe versie een nieuw antennesysteem en een betere wifi chip. Door deze verbetering kun je nu makkelijker de Chromecast verbinden met snellere 5GHz wifi netwerken. Ook met de komst van de Fast Play update van Google in 2016, wordt de starttijd van apps op de Chromecast nog sneller. Wat ook nieuw is, is de Spotify ondersteuning op de Chromecast.
Ook kun je met de Chromecast gamen, wat Google tijdens de presentatie liet zien met Angry Birds Go. Je gebruikt hierbij je Android telefoon als controller.
De Chromecast Audio is de andere onthulling van Google, namelijk een apparaatje dat het mogelijk maakt om muziek te streamen vanaf je Android apparaat naar elke speaker in je huis. Door het apparaatje te verbinden met de speaker met een bijhorend kabeltje kun je al je muziek te horen krijgen. De Chromecast Audio ondersteunt ook HQ audio en multi-room support, waardoor je dus audio kunt afspelen op verschillende speakers.
Allebei de nieuwe Chromecasts zijn te bestellen in de Nederlandse Google Play Store voor 39 euro per stuk. Je kunt bij de gewone Chromecast kiezen tussen drie kleuren, terwijl de Chromecast Audio maar in 1 kleur leverbaar is.

Pixel C Tablet

De meest onverwachte aankondiging die Google deed tijdens het evenement was de presentatie van de Pixel C, een nieuwe tablet die loopt op het Android besturingssysteem. De tablet valt niet in de Nexus lijn en is daarom ook Pixel genoemd.
Deze tablet is net zoals de Chromebooks die we van Google kennen, volledig door het bedrijf zelf ontwikkeld zonder hulp van andere fabrikanten.
De Pixel C heeft een 10.2 inch scherm en heeft daarbij een resolutie van 2560 bij 1800 pixels. De tablet wordt aangedreven door een Nvidia Tegra X1 SoC en heeft 3GB aan werkgeheugen. Je kunt qua opslag bij de Pixel C kiezen tussen 32GB of 64GB.
Ook nam Google tijdens de presentatie ruim de tijd om het toetsenbord van de nieuwe tablet toe te lichten. Het toetsenbord wordt los verkocht en kost daarbij ook nog eens een extra 150 dollar. Met het toetsenbord kan je de Pixel C in laptopmodus gebruiken zonder kickstand. Hierbij kun je ook de hoek van 100 tot 135 graden aanpassen. Het toetsenbord hoeft ook nooit los met een kabel te worden opgeladen, aangezien dit draadloos gebeurt via de tablet.
Google heeft aangekondigd dat de Pixel C tablet nog voor het eind van het jaar beschikbaar moet zijn. Het 32 GB model krijgt een adviesprijs van 499 dollar en de 64GB versie wordt beschikbaar voor 599 dollar. Een precieze datum voor de tablet is nog niet bekendgemaakt.