NBA 2K16 Review - Een waardig nieuw deel in de franchise

  Dat 2K een aardig next-gen basketbalspelletje kan maken, dat weten we dankzij NBA 2K14 en NBA 2K15. Er lag dus een ontzettend moeilijke taak op tafel voor 2K om NBA 2K16 nóg beter beter te maken. De hulp van Spike Lee werd ingeschakeld zoals je kunt lezen in deze NBA 2K16 review.

  De NBA 2K serie staat van oudsher al bekend om zijn realisme. Of het nou gaat om persconferenties met je MyPlayer in de MyCareer, het commentaar dat zijn weerga niet kent of de talkshow die wordt gegeven voor en na elke wedstrijd: 2K is er niet onbekend mee.

  Dit jaar zijn er weer verscheidene dingen toegevoegd aan de al bestaande features en zijn er tevens een paar nieuwe features toegevoegd, de invloed van Spike Lee in de verhaallijn. Ook zijn de graphics en de audio weer goed, maar laat 2K wel wat steken vallen bij de tutorials.

  Lebron James

  Graphics en audio stellen niet teleur

  Zoals we gewend zijn van 2K, zijn de audio en graphics weer van een ontzettend hoog niveau. Tijdens de wedstrijden word je begeleid door drie NBA-commentatoren die over alles wel een mening hebben en je bij vlagen de oren van je kop lullen, voor en na de westrijd krijg je een analyse over de wedstrijd door niemand minder dan Ernie Johnson, Kenne Smith en the one and the only Shaquille O'Neal.

  Tevens zijn de graphics weer van uitzonderlijk hoog niveau. Druppeltjes zweet die langs de nek van spelers glijden als ze naar de bank lopen tijdens een timeout, het publiek dat voor het eerst levendig is en dat 2K bodyscans heeft uitgevoerd, waardoor spelers er nog realistischer uitzien.

  Voorheen zagen Kevin Durant's (die een schrandere bouw heeft) en Lebron James' (die een absolute spierbonk is) lichaam er identiek uit. Nu ziet Lebron James er ook daadwerkelijk uit als een spierbonk en Kevin Durant als een schrandere man. Maar om ook lekker met de twee supersterren te kunnen spelen, moet je natuurlijk wel de basisprincipes van NBA 2K16 in de vingers hebben...

  Steile leercurve en geen tutorial

  Dat er een steile leercurve in een game zit, is niets mis mee. Als de A.I. dan ook erg goed is, valt er ook nog wel mee te leven. Maar op het moment dat er dan geen fatsoenlijke tutorial inzit, slechts wat crappy filmpjes die helemaal niets duidelijk maken, dan gaat er ergens wat fout.

  Dit is helaas wel het geval bij NBA 2K16. Als je gewend bent om in NBA 2K15 op de Hall of Fame moeilijkheidsgraad te spelen, dan raden wij je aan om dat in het begin nog maar niet te doen. Speel eerst een paar potje op een iets lagere moeilijkheidsgraad, dan kun je daarna weer overschakelen op de Hall of Fame moeilijkheidsgraad. Voordat je in de MyCareer begint, zul je dit zeker moeten doen want anders zul je aan alle kanten voorbij worden gespeeld.

  NBA 2K16 review

  Controversiële MyCareer

  Voor veel gamers is de MyCareer dé reden om een NBA 2K game aan te schaffen. Dit is niet zonder reden, want sinds een paar jaar zit er een storyline, je hoort het goed, een storyline in de MyCareer van NBA 2K. Waar je in 2K14 een geduchte rivaal had die Jackson Ellis heette, werd je in 2K15 meegenomen aan de hand van legendarische coach Doc Rivers (met een geniale verwijzing naar Jackson Ellis, die ervoor zorgde dat je je eigen schoenen mocht ontwerpen). In NBA 2K16 werd de storyline geregisseerd door niemand minder dan Spike Lee, de man die altijd courtside zit in Madison Square Garden, bij de thuiswestrijden van de New York Knicks.

  De storyline werd van tevoren erg breed uitgemeten door 2K en er waren dan ook een hoop hoge verwachtingen. Helaas maakt de MyCareer die qua verhaal niet helemaal waar. Spike Lee staat als regisseur bekend om zijn films over rascisme, met daarin invloeden van criminaliteit, het stadsleven en de invloed van media op mensen. Dit slaat helaas op een negatieve manier door in het verhaal in NBA 2K16.

  Je bent namelijkeen jongen uit 'da hood', en die cultuur neem je mee in het sociale leven van Freq, de hoofdpersoon. Hiermee impliceert Spike Lee dat er alleen maar jongens uit 'da hood' in de NBA thuishoren, en dat is absoluut niet waar. Wat ook jammer is, is dat het hele verhaal slechts 5 uur duurt, wat toch erg kort is gezien alle media-aandacht die er aan gegeven is.

  Verbeteringen aan MyCareer

  Toch zijn er gelukkig ook een hoop verbeteringen in de MyCareer. De toevoeging van off-days, dagen waarop je geen wedstrijden hebt, zijn ontzettend leuk gedaan en is een leuk tijdverdrijf. Op die off-days kun je drie verschillende dingen doen: je kunt gaan trainen om beter te worden, je kunt in-game geld verdienen door middel van sponsoring en je kunt connecties opbouwen met NBA(oud)-spelers, de eigenaar van je team, de community manager van 2K en Jackson Ellis, de rivaal uit NBA 2K14. Dit is een mooie toevoeging omdat je je nu echt een NBA-speler voelt, en dat is waar de hele MyCareer om draait.

  Maar misschien wel het grootste verbeterpunt is de A.I. Want man, wat is die goed. Zelfs geroutineerde spelers, zoals ondergetekende, moesen de moeilijkheidsgraad naar beneden schroeven om ook maar enigzins een normale statline te kunnen neerzetten. Die A.I. kwam echter pas ten volle tot zijn recht in de MyGM, de mouds waarin je een NBA-team naar die felbegeerde ring probeert te leiden.

  NBA 2K16 review

  MyGM imponeert

  In NBA 2K16 is MyGM beter dan ooit tevoren. In NBA 2K15 was 2K al op de goede weg, en in NBA 2K16 is het één van de leukste en meest uitgebreide modi om te spelen. We hebben het hier natuurlijk over de MyGM, die ontzettend goed is in NBA 2K16. Er zijn nieuwe dingen toegevoegd, oude verbeterd en dat geeft het spelen een nieuwe dimensie.

  Eén van die nieuwe dingen is dat je dit jaar kun voor het eerst 3 team trades maken. Dit houdt in dat club A speler A naar club B stuurt, Club B speler B naar club C stuurt en dat club C speler C naar club A stuurt. Dit zorgt weer voor een nieuwe dosis realiteit en verplicht je om met een duidelijke strategie die trades te maken, omdat het anders fout gaat. Gelukkig geven de andere GM's uit de competitie feedback waarom zij een trade niet accepteren, en je zult ook geheid wat leren van die feedback.

  Misschien wel de grootste verbetering in de MyGM is dat je je team kunt verplaatsen naar een andere stad. De manier waarop dit gebeurt is ontzettend goed gedaan door 2K en zal je dus ook regelmatig met verbazing achterlaten. Stel, jij bent GM van de New Orleans Pelicans en wil de club verplaatsen naar het nabijgelegen Houston, omdaar te concurren met de Houston Rockets. Dan zul je 16 stemmen van alle 30 teameigenaren moeten verwerven om jouw plan daadwerkelijk te laten slagen, en de manier waarop je die stemmen krijgt is een leuk klusje.

  Van jouw eigen eigenaar krijg je een bepaald budget. Met dat budget moet je verschilende faciliteiten bij het stadion financieren, zoals parkeerlaatsen, bereikbaarheid met het openbaar vervoer en restaurants of eetkrampjes. Op basis van welke faciliteiten jij kiest, krijg je een sterren waardering van 1 ster tot 10 sterren. Hoe hoger die waardering, hoe meer eigenaren je plan zullen gedogen en hoe sneller jouw club naar een andere stad kan verhuizen. Je kunt de eigenaren ook opbellen, maar dit zal meer tijd kosten en het is dan moeilijker om het gedaan te krijgen.

  Zoals eerder vermeld, is de A.I. in NBA 2K16 van wereldklasse. Toen wij in MyGM onze eerste wedstrijd probeerden te spelen, werden we van de mat gespeeld met 55-120. Dit kwam niet omdat wij slecht zijn, maar omdat de A.I. simpelweg te goed is in het begin. Want voordat je fatsoenlijk met een club wil spelen, zul je eerst hun playbook uit je hoofd moeten leren en de schotvormen van je spelers moeten kunnen uitvoeren. Nadat je dit gedan hebt, is MyGM een ontzettend plezierige modus om je tijd aan te besteden.

  Maar er is ook concurrentie. Het kleine broertje van de MyGM, de MyLeague, is gaan puberen en is verfrissend leuk om te spelen. Lees verder om te weten of het een lieftallige of haatdragende puber is!

  NBA 2K16 review

  MyLeague is terug van weggeweest

  MyLeague was altijd het ondergeschoven kindje als je hem vergelijkt met de andere manager-modus, de MyGM. Maar in NBA 2K16, is hij weer helemaal terug van weggeweest. In de voorgaande NBA 2K-games zat hij er niet in, maar nu gelukkig wel. MyLeague online is terug van weggeweest.

  Het concept is erg simpel: met een aantal vrienden kies je een aantal verschillende teams, en met die teams speel je online een NBA-seizoen tegen elkaar. Het is erg competitief, en je zult dan ook geregeld boos op jezelf zijn als je in de laatste minuut balverlies leidt en de wedstrijd verliest.

  Maar naast dat het competitief is, is het ook ontzettend leuk om te spelen. Het heeft al het goede van MyGM en online spelen gecombineerd, en het eindresultaat is een ontzettend lieftallige puber die niet veel te vinden zijn. Helaas gaat het met die andere online-modus een stukje slechter. Bijna geen vernieuwing, en het lijkt er steeds meer op alsof het de populairste modus is uit de FIFA-serie. MyTeam is de slechtste modus uit NBA 2K16, en dat is erg jammer.

  NBA 2K16 review

  MyTeam blijft bijna hetzelfde en Pro-Am heeft potentie

  MyTeam, de tegenhanger van FIFA 16's Ultimate Team, heeft bijna geen vernieuwingen, behalve één nieuwe onderdeel: Gauntlet Mode. Hierin speel je tien wedstrijden, met één speler die je zelf mag uitkiezen en twee willekeurige spelers die door 2K zelf worden gekozen. Het kan dus zijn dat je speelt met Stephen Curry, Lebron James en Michael Jordan, maar voor het zelfde geldt speel je met Stephen Curry, Kevon Looney en Tyus Jones, twee rookies die beide een rating hebben onder de 70.

  Voor de rest is MyTeam bijna hetzelfde als vorig jaar, en het is nu bijna alsof je FIFA Ultimate Team zit te spelen in een basketbal jasje. Het is eigenlijk geen tegenhanger meer van FIFA Ultimate Team, eerder een copycat van de populaire modus uit FIFA 16.

  Er is dit jaar ook een compleet nieuwe modus toegevoegd aan NBA 2K16, namelijk Pro-Am. Hierin speel je met je eigen crew, bestaande uit vijf spelers, online tegen andere crews. Dit heeft een hoge competitieve waarde en het is ontzettend leuk om te doen. Ook in deze modus kun je je stadion, je tenue en je clubnaam naar jouw smaak veranderen, en je kunt er helemaal jouw feestje van maken.

  In de MyCareer zit ook een soort Pro-Am verscholen, alleen heet het daar MyCourt. Het verschil is echter dat je MyCourt ook offline kunt spelen en dat je vrienden op je eigen vloer kunt uitnodigen. Dit court kun je helemaal customizen, met onder adere vloeren, balllen, netjes en muren.

  NBA 2K-serie blijft de beste op de markt

  Al met al is NBA 2K16 een ontzettend goede basketbalgame, ook al vallen het verhaal van de MyCareer, het ontbreken van een fatsoenlijke tutorial en MyTeam een klein beetje tegen. MyGM, MyLeague, Pro Am, de graphics en de audio maken dat meer dan 200 procent goed en het zorgt ervoor dat NBA 2K16 veel beter is dan NBA Live 16.

  Wij kunnen niet wachten tot het nieuwe NBA-seizoen begint, op 27 oktober, waar we de Golden Sate Warriors (met Stephen Curry) tegen de New Orleans Pelicans (met Anthony Davis) krijgen te zien. Hulde voor 2K! Want dit is zoals een basketbalgame hoort te zijn.

  9.3

  De plus- en minpunten

  • MyGM is beter dan ooit tevoren
  • Online MyLeague is alsof je een verloren kind terugvindt
  • Met Pro-Am vermaak je je zoals je je nog nooit vermaakt hebt
  • De mogelijkheid om bijna alles te customizen
  • De uitstekende graphics en audio
  • Het verhaal van de MyCareer valt wat tegen en is te kort
  • MyTeam begint steeds meer te lijken op een kloon van FIFA Ultimate Team
  • Het ontbreken van een goede tutorial

  NBA 2K16

  Verkijgbaar vanaf 29 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.