Golden Globes 2016 - Een voorspelling

Article
vrijdag, 08 januari 2016 om 15:41
xgn google image
Aanstaande zondag, op 10 januari, gaan de Golden Globes weer van start in 2016. Naast een grote komedieshow van Ricky Gervais worden er op die avond ook een aantal prijzen uitgedeeld. Maar wie maken er het meeste kans op die felbegeerde Golden Globes?
In dit artikel behandelen we alleen de grootste categorieën, daarom zijn er een paar buiten beschouwing gelaten. De volledige lijst van categorieën en nominaties is hier te vinden.

Best Motion Picture - Drama

De grote kanshebbers om de award binnen te slepen voor Best Motion Picture - Drama, zijn volgens ons Mad Max: Fury Road, Spotlight en The Revenant. We zien in deze categorie niet vaak een pure actiefilm, maar George Miller heeft zo’n beetje iedereen in de filmwereld verrast.
Spotlight vertelt een verhaal dat iets rustiger is, maar gooit er een flink aantal zwaargewichten tegenaan, zoals Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams en Stanley Tucci. The Revenant is uiteraard een grote kanshebber, met een dijk van een avontuur en de altijd sterke Leonardo DiCaprio als hoofdrolspeler. Daarnaast zet regisseur Alejandro Inarritu ook elke keer weer prachtige films neer.

Best Motion Picture - Comedy or Musical

Deze categorie is iets lastiger, aangezien het allemaal sterke films zijn, maar er springt er niet gelijk één of twee bij uit. Toch zetten wij ons geld in op The Big Short, Joy en The Martian. The Big Short speelt in op de grote bankencrises en dat is een gevoelig onderwerp bij de Amerikanen. Regisseur Adam McKay probeert er echter een luchtig toontje aan te geven en voegt daar topacteurs bij, met Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carrell en Brad Pitt.
Ook Joy kent met Robert DeNiro en de altijd populaire Jennifer Lawrence en Bradley Cooper een aantal sterke acteurs, maar is qua opzet een stuk zwaarder dan The Big Short. Joy gaat namelijk over de titelfiguur, gespeeld door Lawrence, en hoe ze de een sterk familiebedrijf opzet, maar dat gaat niet zonder horten of stoten. Tot slot is ook The Martian niet zonder zijn grote namen, met Mat Damon in de hoofdrol die vast komt te zitten op Mars. Het lijkt niet een opzet voor een comedy, maar regisseur Ridley Scott weet er genoeg luchtige momenten in te stoppen.

Best Performance by an Actress/Actor in a Motion Picture - Drama

De categorie voor beste actrice valt op, met twee nominaties voor Carol - eentje voor Cate Blanchett en de ander voor Rooney Mara. De kans dat één van deze twee het wordt is dan ook vrij groot en dat is dan ook zeker verdiend, aangezien beiden een dijk van een rol hebben gespeeld in de film. Toch heeft ook Alicia Vikander in 2015 flink aan de weg getimmerd en lijkt zij met haar nominatie voor haar rol in The Danish Girl een grote kanshebber voor de Award.
In de categorie voor beste acteur lijkt het flink lastig te gaan worden. Michael Fassbender is een geweldige acteur en heeft dat in Steve Jobs weer eens bewezen door de titelfiguur onder handen te nemen. Maar ook Oscar-winnaar Eddie Redmayne verrast weer met een geweldige rol, deze keer in de schoenen van The Danish Girl en natuurlijk doet ook Leonardo DiCaprio een gooi naar deze Golden Globe, met zijn rol in The Revenant. Maar hoewel dat de grote kanshebbers lijken, kan ook Bryan Cranston er zomaar eens vandoor gaan, met zijn rol als Dalton Trumbo in Trumbo.

Best Performance by an Actress/Actor in a Motion Picture - Comedy or Musical

Waar het in de vorige categorie moeilijk lijkt te worden, zo wordt het misschien wel nog moeilijker om in deze categorie de grote kanshebber aan te wijzen. Maggie Smith is een veteraan en weet altijd wel een glimlach op onze mond te toveren, en dat doet ze dan ook precies in The Lady in the Van. Maar ook Jennifer Lawrence is een publiekslieveling en ondanks dat Joy wat zwaarder van materiaal is, doet dat niks af aan de prestatie die Lawrence heeft neergezet. Spy daarentegen is een film die bijna niks anders probeert dan je aan het lachen te krijgen en leunt daarbij compleet op Melissa McCarthy, die dat met verve doet.
Om de categorie nog wat lastiger te maken staat Amy Schümer er ook in, met haar film Trainwreck. De comedienne is in korte tijd enorm populair geworden, met haar bijna mannelijke gedrag en grote mond, en wij zullen niet verrast zijn als ze naar huis gaat met de Award.
Aan de kant van de mannen lijkt het tussen Christian Bale, Steve Carrell en Matt Damon te gaan. Bale en Carrell zijn beiden genomineerd voor hun rol in The Big Short en die film kan mooi in de prijzen gaan vallen. Van de twee heren gokken wij echter eerder op Steve Carrell, die meer ervaring heeft met de komische kant van de industrie. Maar Matt Damon heeft ook een grote kans, met zijn geweldige rol in The Martian, dus het gokken wordt weer flink lastig.

Best Performance by an Actress/Actor in a Supporting Role in any Motion Picture

Voor de beste actrice in een bijrol zal het volgens ons gaan tussen twee dames, te weten Jennifer Jason Leigh en Alicia Vikander. Jennifer Jason Leigh speelde de vuilbekkende Daisy Domergue in Tarantino’s The Hateful Eight en deed dat met verve. Maar zoals we al eerder zeiden timmert Alicia Vikander flink aan de weg in 2015 en dat deed ze onder andere met Ex Machina, waarin ze in de huid kroop van een cyborg en dat angstvallig goed deed. Wat ons betreft staat je geld het veiligst op deze twee actrices.
Ook bij de mannen is het in deze categorie iets veiliger gokken. Idris Elba doet het altijd wel goed en dat kwam ook weer mooi naar voren in Netflix’s Beast of No Nation, waar Elba een commandant speelt van een Nigeriaanse eenheid, die onder andere kindsoldaten inzet. Wij denken echter dat Mark Rylance deze Award in de wacht sleept, met zijn rol in Bridge of Spies. De acteur speelde een Russische spion, maar wij hebben nog nooit zoveel sympathie gevoeld voor een gluiperd van de Sovjet-Unie, petje af!

Best Director - Motion Picture

De Award voor beste filmregisseur wordt misschien wel de moeilijkste keuze van allemaal, met stuk voor stuk leidinggevenden van ijzersterke films. Todd Haynes regisseerde Carol, George Miller maakte Mad Max: Fury Road, Tom McCarthy stond aan de wieg Spotlight, The Martian werd gemaakt door Ridley Scott en Alejandro Inarritu maakt dit lijstje af met The Revenant.
Als wij deze enorme gok moeten maken, dan gaan we echter toch voor George Miller. Hij zette zijn eigen serie voort, wat sowieso al al een gedurfde keuze is, maar daarnaast maakt hij met Mad Max: Fury Road ook nog eens bijna exclusief gebruik van practical effects. Nadat ongeveer de hele filmindustrie is overgestapt op special effects, die uiteraard ook zeer indrukwekkend kunnen zijn, laat Miller met zijn film zien geloofwaardig en echter practical effects zijn. Maar nogmaals, bij deze categorie is het nagenoeg onmogelijk om in te schatten wie er met de Golden Globe vandoor gaat.

Best Motion Picture - Animated

Geanimeerde films blijven populair onder jong en oud en ook dit jaar zijn er weer een flink aantal de revue gepasseerd. Toch denken we dat deze categorie een vrij duidelijke winnaar kent. De genomineerden zijn namelijk Shaun the Sheep Movie, The Good Dinosaur, The Peanuts Movie, Anomalisa en tot slot Inside Out.
Laatstgenoemde is voor ons de gedoodverfde favoriet voor deze Golden Globe. Inside Out werd door pers en publiek al bestempeld als beste geanimeerde film van het jaar en misschien wel één van de beste geanimeerde films ooit. Ondanks de schattige animatie gaat de film flink diep als het gaat om de menselijke emoties. Wij zullen raar opkijken als Inside Out niet de Golden Globe wint voor beste animatiefilm.

Best Original Score - Motion Picture

Ondanks dat we allemaal gefocust zijn op acteurs, regisseurs en het camerawerk bij films - wat natuurlijk logisch is -, is er vaak één onderdeel wat over het hoofd wordt gezien en dat is de muziek. Wat voor impact muziek kan hebben op een film is ongekend en komt misschien wel het meest naar voren als je een indrukwekkend stuk film terugkijkt en vervolgens de muziek wegknipt.
Ook in deze categorie zijn er weer sterke genomineerden, maar wat ons betreft is één componist de grote favoriet en dat is niemand minder dan Ennio Morricone. De Italiaanse grootmeester werd bekend door zijn briljante muziek voor westerns als Once Upon a Time in the West en The Good, The Bad and The Ugly. De muziek die hij heeft gemaakt voor Quentin Tarantino’s The Hateful Eight klinkt compleet anders, maar zet perfect de toon voor, tijdens en na de film.

Best Television Series - Drama

Na twee ietwat makkelijkere categorieën zijn we weer aanbeland bij de een zeer lastige categorie. Series zijn tegenwoordig zo sterk vertegenwoordigd en helemaal als het gaat om drama-series, met dit jaar nominaties voor Game of Thrones, Narcos, Mr. Robot, Empire en Outlander. Game of Thrones is al twee keer eerder genomineerd voor deze categorie, maar heeft beide keren niet gewonnen, dus misschien is drie keer dan eindelijk scheepsrecht?
De concurrentie is echter ook dit jaar niet mals, met Mr. Robot als grootste verrassing, een serie die bijna niemand zag aankomen, maar gelijk hoge ogen gooide. Narcos heeft de kwaliteit van Netflix die we ondertussen gewend zijn en Wagner Moura zet de Columbiaanse Pablo Escobar perfect neer. Outlander weet met het eerste seizoen ook al gelijk een onuitwisbare indruk te maken en alleen Empire achten wij kansloos voor deze Golden Globe. Kunnen we niet gewoon een jaartje hebben met maar één goede serie?

Best Television Series - Comedy or Musical

De categorie voor beste komedie- of musicalserie is al gelijk om twee aspecten een aparte categorie. Ten eerste is deze categorie er dit jaar voor het eerst - niet als enige categorie overigens - en ten tweede is dit de enige categorie van alle Golden Globes die niet vijf, maar zes genomineerden heeft. Alsof we het nog niet moeilijk genoeg hadden.
Twee kanshebbers vallen wat ons betreft echter al snel af, te weten Casual en Mozart in the Jungle, en gaat de strijd vooral tussen Orange is the New Black, Veep, Silicon Valley en Transparant. Welke van deze vier het wordt is weer een andere vraag, met Orange is the New Black waarschijnlijk als de grootste kanshebber. Schrijf de rest nog niet af, want Veep en Silicon Valley zijn twee zeer sterke nieuwkomers en Transparent is nu al twee seizoenen op rij een aparte, maar briljante serie gebleken.

Best Performance by an Actress/Actor in a Television Series - Drama

De nominaties voor deze Golden Globes laten maar weer eens zien hoe groot series in een korte tijd zijn geworden en wat voor prachtwerk en jaarlijks langskomt, met weer lastige keuzes voor de vrouwen en mannen. De nominaties in de eerstgenoemde categorie zijn Tajari Henson (Empire), Robin Wright (House of Cards), Viola Davis (How to Get Away With Murder), Caitrona Balfe (Outlander) en Eva Green (Penny Dreadful).
Robin Wright is verreweg de grootste favoriet, gezien het feit dat ze in 2014 deze Golden Globe al won en in 2015 ook al was genomineerd. Eva Green heeft echter in seizoen twee van Penny Dreadful nog beter haar kwaliteiten laten zien en heeft wat ons betreft ook een erg sterke kans, net zoals nieuwkomer Caitrona Balfe uit Outlander. De chemie die laatstgenoemde heeft met tegenspeler Sam Heughan en de rol die ze neerzet als tijdreiziger zijn zeer overtuigend. De strijd tussen deze vrouwen lijkt een spannende te gaan worden.
Zoals we al zeiden wordt het ook bij de mannen een moeilijke keuze, met een flink aantal zwaargewichten. Bob Odenkirk heeft zijn eerste nominatie te pakken voor zijn rol in Better Call Saul, net zoals Rami Malek voor zijn acteerwerk in Mr. Robot en ook de eerder genoemde Wagner Moura uit Narcos maakt een zeer goede kans. Daar tegenover staan Liev Schreiber met zijn derde nominatie op rij en Jon Hamm, die zijn laatste seizoen Mad Men afsloot met weer een geniale vertolking van Don Draper.
Het gaat er bij de mannen dus zeker om spannen, maar als we de nominaties zo bekijken gaan we toch voor Jon Hamm. De acteur heeft al zeven seizoenen lang indruk gemaakt in Mad Men en verdient het wat ons betreft om die Golden Globe eindelijk een keer mee naar huis te nemen.

Best Performance by an Actress/Actor in a Television Series - Comedy or Musical

De nominaties voor deze Golden Globe zijn in onze ogen makkelijker te voorspellen dat die van hun collega’s in de Drama-categorie. Bij de vrouwen is het sowieso opvallend dat alleen Veep met Julia Louis-Dreyfus is genomineerd in een andere categorie, zoals beste comedy- of musical-serie.
Wij denken dat Julia Louis-Dreyfus sowieso de beste kans maakt op deze Golden Globe, met de berg komedie-ervaring die zijn in haar leven al heeft opgedaan. Ze neemt het echter op tegen een aantal andere grote veteranen, zoals Lily Tomlin uit Frankie and Grace en Jamie Lee Curtis die haar kroon weer opzet in Scream Queens. Toch denken wij dat Julia de grootste kanshebber is voor deze Golden Globe.
Ook bij de mannen zien we een aantal bekende gezichten, zoals de legendarische Patrick Stewart (Blunt Talk), Rob Lowe (The Grinder) en Jeffrey Tambor (Transparent). Daarbij voegen zich ook de Mexicaanse Gael Garcia Bernal (Mozart in the Jungle) en nieuwkomer Aziz Anzari, met de Netflix-serie Master of None. De grootste kanshebbers in deze categorie achten wij Patrick Stewart, met zijn heerlijk lompe rol als Walter Blunt, en de altijd hilarische Jeffrey Tambor, die zichzelf wilt transformeren tot vrouw in Transparent.

Best Performance by an Actress/Actor in a Supporting Role in a Television Series

Deze laatste twee Golden Globes worden gegeven aan de beste Supporting Role in a Television Series. Hoewel er weer sterke nominaties tussen zitten, lijken er wat ons betreft bij de mannen en vrouwen een duidelijke winnaar tussen te zitten.
Bij de vrouwen zijn Regina King (American Crime), Joanne Froggatt (Downtown Abbey), Uzo Aduba (Orange is the New Black), Maura Tierney (The Affair) en Judith Light (Transparent) genomineerd voor de Golden Globe. Wij achten dat Uzo Aduba verreweg de grootste kans heeft om de prijs in de wacht te slepen, met haar acteerwerk als Crazy Eyes in Orange is the New Black.
Bij de mannen gaan de nominaties naar Ben Mendelsohn (Bloodline), Christian Slater (Mr. Robot), Tobias Menzies (Outlander), Alan Cumming (The Good Wife) en Damian Lewis (Wolf Hall). Er zitten een aantal zeer grote namen tussen en wij denken dat deze Golden Globe ook iets spannender wordt dan die voor de vrouwen, maar toch gokken wij erop dat Tobias Menzies deze prijs zal winnen.
De acteur staat vooral bekend om zijn ietwat laffe en knullige rollen, zoals die van Brutus in Rome en Edmure Tully in Game of Thrones, maar in Outlander laat hij een compleet andere kant van zichzelf zien. In die serie speelt hij de Engelse Captain ‘Black’ Jack Randall en hij speelt de rol zo sterk dat je bijna zelf bang van hem wordt. Wat ons betreft gaat die Golden Globe dus mee in de koffer van Tobiaz Menzies.

Populair Nieuws