De geschiedenis van de Desperados games

Article
vrijdag, 19 juni 2020 om 13:00
desperados 3f1591366232
Kom, pak je lasso maar en maak je klaar voor Desperados 3! De nieuwe titel van Mimimi Productions en THQ Nordic staat op de planning voor 16 juni 2020. De western serie gaat alweer flink wat jaren mee en dus duiken we in de geschiedenis van de Desperados games.
Desperados III is alweer de vierde game in deze tactische western-serie waarin je als gunslinger door het wilde westen struint. Het jaar is 1875, een aantal jaar voor de gebeurtenissen van de eerste game.
Die eerste game, Desperados: Wanted Dead or Alive, stamt alleen alweer uit het jaar 2001 en dus geven we je een opfriscursus over de geschiedenis van de Desperados games!
Baanbrekend voor zijn tijd
Voordat we het verhaal van de oorspronkelijke titels ontleden, moeten we eerst nog een stukje verder terug in de tijd. Desperados: Wanted Dead or Alive was voorafgaande aan zijn release op 20 april 2001 namelijk al een baanbrekende titel. Voor de release werd namelijk duidelijk dat Desperados: Wanted Dead or Alive het genre real-time tactics aan zou doen, maar dan wel met een twist.
De game zou namelijk voor het eerst binnen het genre een verhaal voorschotelen via de singleplayer. Inmiddels zijn games die worden gedreven door een verhaal niemand meer onbekend. Sterker nog, voor vele ontwikkelaars is het juist de sleutel tot succes gebleken voor de grootste series van vandaag. Maar hoe begon het verhaal van deze baanbrekende titel eigenlijk?
desperados dead or alivef1591366462

Op stap met John Cooper

In het wilde westen noemen ze hem niet Lucky Luke, maar John Cooper! Dat lees je goed, Desperados: Wanted Dead or Alive draait volledig om John Cooper en zijn avontuur in 1881. Hij is een premiejager die de beruchte El Diablo op moet sporen om een einde te brengen zijn terreur als treinrover. US Marshal Jackson ziet het allemaal niet zitten en maakt Cooper het moeilijk waar hij maar kan. Gelukkig voor Cooper staat hij er niet alleen voor en schakelt hij zijn oude bendeleden in.
Nadat hij zijn voormalige kompanen Samuel Williams, Doc McCoy en Kate O’Hara heeft opgespoord en gaat Coopers groep op stap om een einde te brengen aan de treinovervallen. Na een flinke speurtocht ontdekt de groep cruciale informatie die Cooper en zijn maten helpt om El Diablo’s schuilplaats te vinden. Tijdens de speurtocht wordt Coopers groep alleen maar groter wanneer ze Pablo Sanchez ontmoeten.
Terwijl Sanchez in een cel zat weg te rotten, vernietigde El Diablo Sanchez’s schuilplaats en zijn bende. Sanchez is uit op wraak, net als Mia Yung, een vrouw die wraak wil nemen op El Diablo voor de moord op haar vader. Met nieuwe bendeleden en de kennis waar El Diablo’s schuilplaats is, gaat de bende op pad om een einde te maken aan El Diablo’s terreur.
Eenmaal aangekomen bij de schuilplaats vliegen kogels door de stoffige lucht en zet Cooper zijn zinnen op een oude bekende. Niemand minder dan US Marshal Jackson blijkt El Diablo te zijn. Cooper zet de achtervolging in en weet Jackson na een bloederig gevecht onder de duim te krijgen.
maxresdefaultf1591366507

Het idee achter de gameplay

Met een verhaal op poten was de eerste horde van Spellbound Entertainment, de makers van de originele Desperados-games, overwonnen. Stap twee is het creëren van toffe gameplay die spelers gedurende het 25 uur-durende verhaal zoet houdt. De makers besloten een mix van stealth en real-time strategy uit te werken als de basis voor de game.
In de praktijk kregen spelers de mogelijkheid om zes personages te besturen die elk vijf unieke vaardigheden hebben. Met die personages moeten spelers iedere keer weer tactische keuzes in het achterhoofd houden. Hoewel dit een western is en je shootouts verwacht, draait de gameplay daar niet altijd om.
Het idee is juist om vrienden te worden met de schaduwen en zoveel mogelijk rond te sluipen om ongezien missies te volbrengen. Hiermee wordt een mix van Metal Gear Solid en Red Dead Redemption voorgeschoteld die ook in Desperados III zijn terugkeer zal maken. Verwacht wordt dus dat je zowel stalen zenuwen hebt en een brein waarmee je tegenstanders steeds een stapje voor bent!
desperados dead or alive artf1591366631

Na de release

Een gloednieuwe IP lanceren is vandaag de dag nog net zo spannend als dat het in 2001 was. Gelukkig voor Spellbound Entertainment werd de game met lovende recensies ontvangen. Zo gaf GameSpy het eerste deel een 83 en zaten bekende namen als IGN en PC Gamer ook rond de 80 als het op cijfers aankomt. Op Metacritic heeft de game een gemiddelde van 78 uit 100.
Sinds de release is ondersteuning voor het origineel niet gestopt, want in 2018 werd de game nog voorzien van een update die game ook naar MacOS en Linux bracht. Oorspronkelijk zou de game ook nog van add-ons worden voorzien die bestonden uit levels die tijdens de ontwikkeling van de game niet meer toegevoegd konden worden. Deze zogeheten Webisodes werden helaas alleen nooit uitgebracht, maar werden fans getrakteerd op een compleet nieuwe game.
desperados 2 coopers revengef1591366727

Tijd voor wraak!

Na het succesvolle eerste deel, verscheen in 2006 een vervolg genaamd Desperados 2: Cooper’s Revenge. Wederom volg je het verhaal van John Cooper, maar er zijn twee jaar verstreken en dit keer is hij uit op wraak voor de moord op zijn broer Ross door een crimineel genaamd Angel Face. John brengt zijn bende weer bij elkaar en zo begint de nieuwe speurtocht.
Al snel blijkt het verhaal groter dan ooit te worden wanneer Johns bende wordt belaagd door indianen, waarna het leger van de VS John en kompanen uit de brand helpt. Tijdens de reddingsactie neemt Captain Clarke die het leger aanvoert een indiaan gevangen. Waar Clarke een held lijkt, blijkt al snel dat hij is omgekocht door Angel Face om een grootschalige oorlog te ontketenen tussen de indianen en de VS.
Kate volgt Clarke die de gevangen indiaan naar een nieuwe locatie vervoerd en bevrijdt de indiaan wiens naam Hawkeye luidt. Hawkeye sluit zich aan bij de groep, waarna ze inbreken in het kantoor van Clarke en de identiteit van Angel Face ontrafelen. Lester Lloyd Goodman is de naam van de moordenaar en dus keert de groep terug naar Santa Fe om bewijs te verzamelen.
Al snel is het nodige bewijs verzamelt en wordt de sheriff ingelicht, maar tot ieders verbazing wordt de groep gearresteerd. Goodman en de sheriff werken samen en dus heeft Cooper’s bende meer werk aan de winkel. Na een succesvolle ontsnappingspoging zet de groep zijn zinnen op Goodman en wordt de achtervolging ingezet.
helldoradof1591366820

Een einde en nieuw begin

In de climactische finale weet John ternauwernood de dood te ontsnappen nadat hij wordt gevangen door Goodman’s handlangers. Gelukkig weten zijn vrienden hem te bevrijden en al snel volgt de laatste confrontatie waarin Goodman per ongeluk de tunnel waarin hij zichzelf schuilhoudt opblaast. Hij sterft, waarna Cooper het graf van zijn broer bezoekt en Kate zoent. Het einde van de game is aangebroken, maar niet voordat Doc knock-out wordt geslagen en daarmee het vervolg Helldorado wordt opgezet.
In Helldorado, de game die drie jaar na het tweede deel verscheen, blijkt dat de weduwe van Goodman Doc heeft ontvoerd en als Cooper hem wil redden hij het vuile werk van de weduwe op moet knappen. Na een aantal taken te hebben verricht, komt uit het zuiden een nog veel groter gevaar opduiken, genaamd El Cortador die als poppenspeler achter de schermen de touwtjes in handen had.
Alles verliep precies volgens zijn plan om de President van de Verenigde Staten te vermoorden. Dit kan niet door de beugel natuurlijk en dus gaan Cooper en zijn kompanen op stap om een stokje voor deze snode plannen te steken, wat uiteindelijk ook lukt. El Cortador wordt vermoord en het leven van de president wordt gered, net als dat van Doc.
helldorado gameplayf1591366954

Nieuwe naam

Hoewel het verhaal van Helldorado leuk is, is het verhaal achter de ontwikkeling van de titel het meest bijzonder. In eerste instantie zou de game namelijk een add-on worden voor Desperado 2, genaamd Desperados 2: Conspiracy. Helaas ging het plan niet door, omdat uitgever Atari meerdere keren vergat de rekening te betalen aan ontwikkelaar Spellbound.
Hierdoor besloot Spellbound de game wel af te maken, maar via een andere uitgever uit te brengen op de markt. Dit werd uiteindelijk uitgever Viva Media, maar de rechten voor de naam Desperados kreeg de ontwikkelaar niet in handen. Daarom werd voor een nieuwe naam gekozen.
desperados 3f1590766870

Frisse wind

Na de release in 2009 werd lange tijd niets meer vernomen van de Desperados-serie tot ineens negen jaar later op 21 augustus 2018 de aankondiging van Desperados III volgde. Met nieuwe ontwikkelaar Mimimi, bekend van de fantastische Shadow Tactics: Blades of the Shogun, aan het roer en uitgever THQ Nordic om de game uit te brengen, werd de baanbrekende reeks nieuw leven ingeblazen.
Het nieuwe deel speelt zich af in 1975, zo’n zes jaar voor het originele deel en dus krijgen we te maken met een jongere versie van John Cooper en zijn kompanen. Terugkerende personages zijn natuurlijk John Cooper, Kate O’Hara en Doc McCoy. Het drietal zal in het nieuwe deel dat op 16 juni verschijnt Hector Mendoza en Isabelle Moreau ontmoeten.
Hoe dat af gaat lopen kun je zelf ontdekken! Desperados III verschijnt op 16 juni 2020 op de PlayStation 4, Xbox One en PC.