Gebogen tv - De moeite waard?

Article
woensdag, 07 januari 2015 om 16:48
xgn google image
Tijdens de CES 2015 zijn er weer verschillende gebogen tv's aangekondigd. Dit lijkt de nieuwe standaard te gaan worden voor televisies, maar is het wel zo ideaal als de tv-giganten het presenteren? In deze special zoeken we het uit.

Ervaring

Een gebogen scherm zou er voor moeten zorgen dat je meer in een film of game zit. De ervaring is overweldigend, wordt gezegd. Door het gebogen scherm lijkt er een automatisch 3D-effect te worden toegevoegd aan het scherm, zonder dat je hiervoor een bril hoeft op te zetten.
Dit zou te maken kunnen hebben met de bolling van je oog. Hierdoor krijg je normaliter al een gebold beeld voor je kiezen, zodat je in je ooghoeken ook nog enigszins iets kunt zien. Door het beeld in je ooghoeken ook te vullen met het scherm, heb je dus meer om naar te kijken en zou je compleet vergeten dat je in je woonkamer naar een scherm zit te staren.
In theorie zit hier natuurlijk wat in, maar er komt meer bij kijken dan alleen een grote tv die zich in feite om jouw gezichtsveld heen probeert te werken. De kijkhoek is bijvoorbeeld van belang, en wat dacht je van reflectie op het scherm?

Kijkhoek

Tv’s worden steeds groter, en dat betekent dat de kijkhoek ten opzichte van de zijkanten van je scherm te groot wordt. Hierdoor kijk je dus te schuin op het scherm waardoor beelden in theorie vervormd zouden worden. Een gebogen scherm zou deze kijkhoek dus kleiner moeten maken.
Maar in de praktijk is dit een stukje moeilijker dan de lokale tv-verkoper jou probeert wijs te maken. In bioscopen werkt deze theorie aangezien de schermen daar immens zijn. Thuis is het scherm vaak niet zó groot om tegen dit probleem aan te lopen. Daar komt bij dat die pas echt goed zo werken als je precies in het middel van de denkbeeldige cirkel zou gaan zitten die in het verlengde van je gebogen tv loopt.
Zit je te veel naar de zijkant, dan zorgt de bolling juist voor een vervormd beeld; iets wat dit nou juist moest voorkomen. In theorie dus goed, maar in de praktijk blijkt het niet goed uit te pakken. Als je in je eentje precies goed voor het scherm zit, zal pas werken.

Reflectie

Iedereen heeft wel een last van licht dat op het scherm schijnt, waardoor er een waas over je beeld hangt. Een gebogen tv zou dit probleem op moeten lossen, zodat je altijd een ongestoorde ervaring kunt hebben. Maar ook dit blijkt in de praktijk een stuk minder goed te werken.
Wanneer de lichtbron zich namelijk tegenover het scherm bevindt, zal de buiging van het scherm deze juist nog meer vervormen. Oftewel, de reflectie wordt verder verspreid over het scherm waardoor het alleen maar erger wordt. Wil je die ongestoorde ervaring hebben, dan zul je alle lichten uit moeten doen en de gordijnen moeten sluiten.

Prijskaartje

Doordat de gebogen schermen nog redelijk nieuw zijn, is het prijskaartje nog erg hoog. Voor de echte liefhebbers is dit natuurlijk geen probleem, maar wegen de voordelen op tegen de nadelen? Is een gebogen tv zoveel beter dan een platte dat je er duizend(en) euro('s) voor wilt neertellen?

Conclusie

Tot nu toe lijken de gebogen schermen meer een gimmick dan echt je geld waard. De argumenten dat het scherm beter aansluit bij de bolling van je oog, de kijkhoek beter wordt en de reflectie wordt verminderd lijken verwaarloosbaar. Dat veel gebogen schermen OLED zijn en daarom een mooi beeld geven, is een ander verhaal; OLED an sich is prachtig, de bolling overbodig.

Populair Nieuws