Gears 5 Horde voelt als een frisse wind voor de serie [gespeeld op gamescom]

  Inmiddels tellen we de dagen al af naar de release van Gears 5 die op 10 september verschijnt. Voor het zover is gingen we nog één keer aan de slag met de game tijdens gamescom 2019. Dit keer gingen we met de Gears 5 Horde modus aan de slag en dat belooft een flink knalfestijn te worden.

  De Gears 5 Horde modus is de nieuwe iteratie van de bekende modus uit Gears of War die sinds het tweede deel een vaste kracht is gebleken van de reeks. Wederom kunnen spelers het in groepen van maximaal vijf spelers in 50 rondes opnemen tegen hordes aan vijanden. Deze worden natuurlijk steeds sterker en dus is het samenwerken geblazen om de modus te overleven.

  Nog steeds een succes

  Die overlevingsstrijd was dan ook precies wat we tijdens gamescom konden ervaren onder barre omstandigheden. Met een aantal onbekende journalisten, terwijl we niet met elkaar konden communiceren, moesten we ten strijde trekken. Dat mocht de pret niet bederven. Het is in de Gears 5 Horde modus immers net zo leuk als in voorgaande delen en dat heeft deels te maken met wat nieuwe toevoegingen, waarover later meer.

  Het concept loopt elf jaar sinds haar introductie nog steeds als een trein en dan hebben we het niet over een van de NS. Natuurlijk ziet de game er ook weer een stukje mooier uit dan voorgaande delen, wat meer dan logisch is gezien de ontwikkelingen binnen de technologie sinds 2016, toen Gears of War 4 uitkwam. Toch kan het daar natuurlijk niet bij blijven, want steeds hetzelfde blijven doen gaat op een gegeven moment vervelen en daarom is er innovatie nodig...

  De ultieme aanval

  Die innovatie is dan ook aanwezig met een flink aantal toevoegingen aan wat de modus in het verleden zo goed wist te maken. Zo kun je in het vijfde deel spelen als je robotmaatje JACK en heeft ieder speelbaar personage (waaronder Linda Hammiltons Sarah Connor uit Terminator: Dark Fate) een Ultimate Ability die ingezet kan worden zodra deze is opgeladen.

  JD kan een luchtaanval inroepen bijvoorbeeld en Kait kan tijdelijk onzichtbaar worden, terwijl nieuweling Fahz vijanden door muren heen kan zien (en schieten). JACK heeft als Ultimate Ability een pijl die hij op vijanden kan schieten waarmee hij de ongelukkige ziel die geraakt wordt tijdelijk kan overnemen en andere vijanden kan verraden door ze in hun rug te schieten.

  JACK de zuster

  Dat je als JACK kunt spelen brengt daarnaast ook een andere moveset met zich mee. JACK heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om teamgenoten er weer bovenop te helpen en kan spullen verplaatsen naar tactische handige locaties. Ook kan JACK voorwerpen repareren die je hebt neergelegd om de hordes aan vijanden de weg te versperren.

  Een goede verdediging is immers de kern voor het opzetten van een goede aanval en dat is dan ook precies waar de Gears 5 Horde modus om draait. In onze sessie werd al snel duidelijk dat je de eerste rondes nog wel als kip zonder kop kunt rondrennen, maar dat dit na ronde 10 geen logische optie meer was. Toen begon het te draaien om tactische punten kiezen en vanaf daar het hele veld vol vijanden proberen te overmeesteren.

  Gears 5 Horde voelt fris en tijdloos

  Al met al kunnen we na het spelen van de modus tijdens gamescom 2019 stellen dat de vernieuwingen in de Horde modus precies is wat Gears 5 nodig heeft om relevant te blijven. De ijzersterke basis die in Gears of War 2 werd uitgevonden is er alleen maar beter op geworden en we kunnen niet wachten om meer te spelen. Dat is vanaf 10 september mogelijk, want dan komt de game uit op de Xbox One en PC.

  Gears 5

  Verkijgbaar vanaf 10 september 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.