Top 5 GDC 2016 aankondigingen - De onthullingen die je gezien moet hebben

  De Game Developers Conference van dit jaar zit er weer op en er is een hoop gebeurd. Voor een hoop VR nieuws natuurlijk, dat wisten we al. Maar wat zijn de tofste aankondigingen? Dat kun je allemaal lezen in deze top 5 GDC 2016 aankondigingen!

  Ieder jaar is er wel een thema waar de Game Developers Conference rond draait, dit jaar leek de Conference vrijwel volledig in het teken te staan van Virtual Reality. Maar er is meer onder de zon dan alleen maar VR, vandaar dat het ons een goed idee leek om alles even voor je op een rijtje te zetten. In dit geval gaat het dus om aankondigingen, de Game Developers Choice Awards laten we even achterwege.

  5. Minecraft Gear VR

  Je zou haast vergeten dat Samsung al een tijdje op de markt is met haar eigen visie op Virtual Reality. Het nieuws over Occulus Rift, Vive en PlayStation VR overschaduwd de bril een klein beetje. Maar dat komt vooral door het feit dat Samsung niet de intentie heeft om haar bril te laten concureren met de brillen van “de grote drie” (wat trouwens niet helemaal klopt, HTC en Valve werken samen aan de Vive, dus eigenlijk zijn het er vier).

  De Samsung Gear VR is een bril die samen met je Samsung smartphone werkt. Samsung heeft de mogelijkheid om deze Virtual Reality gadget op die manier op de markt te brengen doordat ze een van de leiders is op het gebied van mobiele telefoons. Voor slechts 99 euro kun je de bril al in huis halen en dat is aanzienlijk minder dan de eerder genoemde headsets.

  Dan nu over op de reden dat de Gear VR in dit lijstje staat: Minecraft komt naar de Gear VR. Je hoeft dus niet langer een headset van 800 euro in huis te halen enkel om een spel in VR te draaien dat zelfs je broodrooster nog aan kan. Voor 99 euro kun je jezelf al verliezen in de virtuele blokkendoos die Minecraft heet en dat is zeker goed nieuws. Niet meer dan terecht dus, dat deze aankondiging in de Top 5 GDC 2016 aankondigingen terug te vinden is.

  4. Assassins Creed VR

  Deze aankondiging verastte vriend en vijand, een Assassins Creed VR ervaring gebaseerd op de film met Michael Fassbender die later dit jaar uitkomt. Wat is het? Kruip je in de huid van de acteur en waan je je in de wereld van AC? We weten het niet, maar speculeren is altijd leuk.

  Ubisoft is voor de Assassins Creed VR Experience een samenwerking aangegaan met filmstudio Fox en met Practical Magic. Dit laatste bedrijf zal je misschien wat minder bekend in de oren klinken en dat snappen we best. Practical Magic is een bedrijf dat gespecialiseerd is in special effects, en dan met name special effects in VR.

  Het bedrijf werkte eerder al aan Men in Black 2 en X-Men 2, niet de kleinste producties. Al met al kunnen we wel stellen dat het een bedrijf is dat weet wat ze doet. Dit in combinatie met de Assassins Creed games en film, en het feit dat alles in VR is, doet ons hopen dat we binnenkort met een VR bril op vanaf de nok van een kerktoren naar beneden in een hooibaal kunnen springen!

  3. Unreal Engine 4 gebruikt voor 'echte leven'

  Dat de Unreal Engine eigenlijk altijd garant staat voor mooie graphics, dat is algemeen bekend. De Unreal 4 Engine werd al op 19 maart van 2014 aangekondigd en toonde toen al schitterende beelden, iedereen kan zich waarschijnlijk nog wel die Lava demon herinneren die tot leven werd gewekt.

  Epic Games deed hetzelfde trucje dit jaar nog eens dunnetjes over en toonde schitterende beelden en graphics gebaseerd op de Unreal Engine 4. Het resultaat zie je hierboven waarin tal van games worden uitgelicht die gebruik maken van de engine.

  Maar Epic Games gaat verder dan video games met de Unreal Engine 4. Op de GDC werd getoond dat autofabrikant McLaren de engine gebruikt om haar auto's te ontwerpen. Dit biedt de makers enorme vrijheid om nieuwe dingen te proberen, zonder dat het veel tijd of geld kost.

  Ook NASA maakt gebruik van de engine. Dit om astronauten te trainen die naar het ISS-ruimtestation gaan. Hoe dat werkt kun je in deze demo zien.

  2. Microsoft gooit Xbox Live open

  Microsoft loopt al enige tijd te koop met het idee om al hun systemen op hetzelfde besturingssysteem te laten draaien. Dit idee werd op de Game Developers Conference in een stroomversnelling gegooid toen het bedrijf aankondigde dat deze zomer al de eerste Windows 10 apps op de Xbox One te downloaden zijn.

  En dat was niet eens het grootste nieuws waarmee Microsoft ons zegende, het bedrijf kondigde aan dat ze haar Xbox Live netwerk open gaat stellen voor andere platformen. De eerste game die een cross network multiplayer gaat maken is zelfs al bekend, die primeur is voor Psyonix met haar Rocket League.

  Het hoofd van PlayStation heeft wat afhoudend gereageerd op het idee van Microsoft, en dat vind het bedrijf ook niet erg. Microsoft heeft gezegd dat ze haar netwerk openstelt en het begrijpt als andere bedrijven er nog niet klaar voor zijn. Het bedrijf heeft in ieder geval de techniek en zegt er klaar voor te zijn wanneer andere ontwikkelaars mee willen werken.

  Dit initiatief van Microsoft is een idee waar gamers als jaren van dromen, nooit meer lege servers voor je favoriete game. Mensen van elk platform kunnen samen spelen en het maakt niet meer uit welke console je hebt, je kunt immers toch wel samen spelen.

  Heeft je vriend een Xbox One en jij een PS4 of PC? Geen probleem! De multiplayer is cross-network dus je kunt gewoon lekker tegen elkaar racen, schieten, vechten of wat dan ook.

  Natuurlijk is het nog niet zover, maar het is zo’n mooi idee dat het ons niet meer dan terecht leek om Microsoft een plaatsje in deze top 5 GDC 2016 aankondigingen te gunnen.

  1. PlayStation VR

  Had je iets anders verwacht op de eerste plaats? Nee, dat dachten we al. Sony domineerde de Game Developers Conference dit jaar met de aankondigingen rondom haar VR bril.

  Zelfs met de prijs wist Sony te verrassen. We rekenden op 500 á 600 euro voor Sony’s VR bril en werden dan ook blij verrast dat Sony haar PlayStation VR aanzienlijk goedkoper op de markt zet dan HTC en Valve of Facebook. De PlayStation VR kost maar 399 euro, zoals beloofd zit de prijs van de bril rond dezelfde prijs als die van een nieuwe console.

  Zonder software geen hardware, dit leek Sony ook gedacht te hebben voor ze haar bril aankondigde. In totaal zijn er 50 titels voor de VR bril in de maak die nog dit jaar moeten verschijnen. Volgens Sony zit er nog veel meer in de pijpleiding.

  Niet alleen de bril was een grote verrassing. Nog mooier werd de aankondiging toen het Japanse bedrijf aankondigde dat DICE bezig is met een Star Wars Battlefront VR titel voor de PlayStation VR bril. Hoe mooi zou het zijn als je voldoende kills hebt gemaakt, je een hero pickup krijgt en je in VR als Darth Vader nog meer kills bij elkaar harkt.

  De aankondiging van Sony toont maar eens te meer dat het een mooi jaar wordt voor gamers. De aankondiging is niet het enige wat we meenemen van de GDC, maar is zeker de mooiste en staat met recht in deze top 5 GDC 2016 aankondigingen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.