Gamescom game quiz - Glitch test onze gamekennis

Article
vrijdag, 19 augustus 2016 om 10:42
xgn google image
Op zo'n grote gamebeurs als de gamescom in Keulen zie je natuurlijk aardig wat terug van alles wat je weet over de game-industrie. De app Glitch van het Hongaarse bedrijf THX Games liet ons in hal 2 een gamescom game quiz spelen!
Op het tijdslot dat de Hongaren van THX Games voor ons hadden gereserveerd, bleken we de enige aanwezige journalist. Desalniettemin namen we plaats op een heerlijke massagestoel en bereidden we ons voor op een leerzame doch spannende gamescom game quiz. Een van onze tegenstanders was chief communications officer Mirko Mavra. Als medeverantwoordelijke voor de inhoud zou in hem een geduchte tegenstander moeten schuilen.
Bij aanvang van het spel, waaraan nog een andere medewerkster van THX Games deelneemt, verschijnt de plattegrond van de Koelnmesse in beeld. Dit decor van de jaarlijkse gamescom is net als in het echt verdeeld over tien hallen, drie hoofdingangen en enkele door de helft gehakte ruimtes. Iedere speler mag, een beetje zoals Risk, drie hallen kiezen om bij voorbaat te controleren.
Gamescom game quiz

Gamescom game quiz - Feiten oprakelen uit een ver verleden

Na dit voorproefje kan de gamescom game quiz beginnen. Meteen wordt duidelijk dat van afgebakende categorieën geen sprake is. De vragen vliegen alle kanten op: we moeten in ons achterhoofd vissen naar jaartallen van gamereleases, gokken inzake omzetcijfers van een obscuur gamebedrijfje dat in de jaren nul nog furore maakte in de industrie, of een multiple-choicevraag juist proberen te beantwoorden.
De allereerste vraag die op onze smartphone-app wordt geponeerd is: in welk jaar werd Donkey Kong geïntroduceerd in een game? Natuurlijk weten wij direct dat dit het jaar 1981 moet zijn. CCO Mirko Mavra beantwoordt de vraag eveneens goed, waarna de punten voor ons juiste antwoord verspreid worden. Allebei mogen we een extra hal in het spel tot ons territorium rekenen.
Gamescom game quiz

Vragen worden steeds moeilijker

Ook het jaar waarin Nintendo 64-klassieker GoldenEye 007 een prominente gameprijs won (1997) kunnen we nog wel opdiepen uit ons collectief gamegeheugen. Ondanks de hogere leeftijd van zowel Mavra als zijn collega komen wij als twintiger tot nu toe als succesvollere speler uit de bus. We controleren al zeven hallen van de circa vijftien ruimtes. Maar dan komen de moeilijkere vragen op ons pad.
Ja, we herinneren ons nog dat God of War in 2005 een Interactive Award won voor beste actiegame. En vanzelfsprekend is het correcte antwoord 'Final Fantasy' op de vraag van welke gamefranchise Hironobu Sakaguchi de geestelijk vader is.
Gamescom game quiz

Jaaromzetten van verre landen en obscure studio's

Maar wie kan binnen het antwoordlimiet van tien seconden raden wat de jaaromzet van The Sims-ontwikkelaar Maxis was in 2001? Of hoeveel miljoen dollar de jaaromzet bedraagt van de game-industrie in de dwergstaat Macau? Het antwoord bedraagt blijkbaar 15 miljoen dollar. En hoeveel standhouders waren aanwezig op de gamescom in 2012? Nu pas kunnen we in ons geheugen prenten dat dat er 603 zijn geweest.
Glitch, de naam van deze gamescom game quiz van THX Games uit Hongarije, is duidelijk niet erg geschikt voor gamers die pas sinds de 21ste eeuw videogames spelen. Tenzij diegene enorm veel research heeft verricht naar alles wat zich in de game-industrie heeft afgespeeld sinds het prille begin in de jaren zeventig. Dan zou je ook zo uit je hoofd kunnen vertellen dat de Magnavox Odyssey² in 1978 het levenslicht zag.
Wij moeten eerlijk toegeven dat we niet eens op de hoogte waren van een tweede versie van 's werelds eerste gameconsole. Wel dat versie één in 1973 in de Europese Unie op de markt kwam. Tot onze vreugde verslaan we uiteindelijk beide werknemers van THX Games. Maar ook wij weten lang niet alle perfecte antwoorden op de vragen die de Hongaren in dit vermakelijke spel hebben gestopt. Ach, je bent nooit te oud om te leren, toch?
Glitch is te downloaden voor Android via de Play Store en iOS via de App Store.