Top 8 games met keuzes die gevolgen hebben

  Games geven je steeds meer mogelijkheden, er is namelijk niet altijd meer een lineaire verhaallijn die je moet volgen. Door de juiste keuzes kun je andere verhaallijnen volgen of krijg krijg je opeens een tegenslag. Dit zijn games met keuzes die gevolgen hebben voor de rest van de game.

  8. Cave Story

  Cave Story heeft drie verschillende eindes: het slechte einde, het normale einde en het goede einde. Wanneer je de game normaal uitspeelt, kom je meestal uit bij het normale einde. Om het beste einde te behalen moet je een serie van keuzes maken, alleen op deze manier kom je daar. Het slechte einde is daarentegen in één knop gebeurd.

  7. Beyond: Two Souls

  Beyond: Two Souls heeft ook verschillende eindes, maar binnen de verhaallijn merk je zelf bijna niet dat je bepaalde keuzes maakt. Met de optie willen de ontwikkelaars van Beyond Two Souls het echte leven nabootsen, hier zijn namelijk geen zwart-witte keuzes. Bovendien hebben de keuzes die je maakt voornamelijk invloed op je relatie tot andere personages.

  6. Dragon Age: Inquisition

  Dragon Age: Inquisiton heeft zoals we wel kennen de optie om te kiezen hoe je antwoordt in een gesprek. Maar er zijn ook bepaalde punten waarop je keuzes kunt maken die veel grotere gevolgen hebben. De gevolgen zitten overigens niet alleen in het verhaal, maar ook in de reacties van je companions. Zij zijn het niet altijd eens met jouw keuze en dit beïnvloedt hun mening over jou.

  5. Spec Ops The Line

  In Spec Ops The Line kom je vaak voor moeilijke morele vragen te staan. Er is eigenlijk nooit een goede keuze en vaak laat het spel, op niet zo’n subtiele wijze, zien dat je de verkeerde hebt gekozen. Dit werkt natuurlijk erg frustrerend, maar de moeilijkste keuzes komen pas aan het einde van de game. Walt Williams, de schrijver van de game, vertelt dat spelers hun controller liever wegleggen bij het einde in plaats van nog een paar van die hartverscheurende keuzes te maken.

  4. Mass Effect

  Mass Effect is een game die om keuzes en zijn gevolgen draait en daar is mooi op ingespeeld door jouw keuzes grote gevolgen te laten krijgen. In de Mass Effect franchise merk je in de latere games zelfs nog de gevolgen van keuzes in de eerste game. Jouw einde van het eerste deel bepaalt bijvoorbeeld waar je in het tweede deel begint. Uiteindelijk komen alle keuzes samen aan het einde van de trilogie. En dan is de vraag: heb jij de juiste keuzes gemaakt?

  3. Heavy Rain

  Heavy Rain staat zo'n beetje bekend om zijn keuzes en hoe deze het verhaal beïnvloeden. De game heeft verschillende optionele verhaallijnen die je kunt volgen door de juiste keuzes te maken. Het gaat hier over grote en kleine keuzes die grote of kleine gevolgen kunnen hebben. Je kunt zelf het einde van de game beïnvloeden door de juiste keuzes te maken. Dit varieert van ‘nog lang en gelukkig’ tot zelfmoord.

  2. The Witcher 2

  In The Witcher 2 hebben vrijwel alle keuzes een gevolg. En de juiste keuze maken is nog niet altijd zo gemakkelijk aangezien het niet zo zwart-wit is. Je weet dus nooit of je de juiste beslissing maakt en dat maakt het zo spannend. Bovendien worden niet alle keuzes aangegeven en heb je soms niet eens door dat wat je doet, gevolgen zal hebben.

  1. The Walking Dead

  The Walking Dead zit vol met grote en kleine keuzes die je moet maken. Dit kan variëren van keuzes die direct effect hebben, maar Telltale Games liet weten dat sommige consequenties van keuzes uit het eerste deel pas in het laatste deel van het seizoen terugkomen.

  Ook komen de gevolgen niet alleen van grote, moeilijke keuzes, maar ook de kleine. Maar let op, wanneer je besluit om tegen Clementine te liegen, laat het spel weten dat ze het zal onthouden en heeft deze kleine beslissing grote gevolgen. Hier weet je dus direct dat deze leugen gevolgen zal hebben.

  Welke games met keuzes die gevolgen hebben, heb jij gespeeld?

  Cave Story

  Verkijgbaar vanaf 10 december 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.