Gamen op Xbox One en PS4 zonder zorgen: Hoe je van NAT type strict af komt

Article
donderdag, 07 mei 2020 om 13:00
ps4 2326616 1920f1639557309
Als je samen wil online gamen kan dat meestal zonder problemen. Even je PlayStation 4 of Xbox One aanzetten, die ene game opstarten en binnen no time ben je met je vrienden aan het knallen. Maar als je NAT op strict staat val jij al snel buiten de boot. Voordat je een eenzaam singleplayer leven gaat leiden, vertellen wij je hoe je die NAT weer open krijgt.
We hoeven je vast niet te vertellen dat je een fatsoenlijke internetverbinding nodig hebt om online te kunnen gamen. Met een krakkemikkige internetverbinding kom je nergens. Maar daarnaast spelen de instellingen van je router en die van je PlayStation 4 en Xbox One een grote rol om samen met je vrienden op pad te kunnen in de virtuele wereld.

Wat is mijn NAT?

Als je niet mee kunt doen met anderen en telkens een party uit gegooid wordt (of zelfs alleen de partychat), dan kan het zijn dat je een verkeerd NAT type hebt. Er zijn drie NAT types, namelijk Strict(3), Moderate(2) en Open(1). Dit kun je testen door in het menu van je PlayStation naar Instellingen en vervolgens Netwerk te gaan. Daar vind je de optie Internetverbinding testen. Als je deze kiest ga je even offline en zal de PS4 gaan bekijken hoe jouw NAT eruit ziet. De resultaten krijg je hierna vrij snel, waaronder je up- en downloadsnelheid en je NAT type. Bij je Xbox One kun je je NAT type eenvoudig terugvinden in het menu Instellingen onder het kopje Netwerkinstellingen.
Zodra je tussen die resultaten NAT 3 of het woord strict ziet staan, weet je dat je een probleem hebt en vaak niet online op pad zult kunnen met je vrienden. Bij NAT 2 is dat probleem al minder groot en kun je meestal al meedoen met de rest en bij NAT 1 hoef je je al helemaal niet druk te maken. Daarbij heb je namelijk geen enkele restrictie om online de boel onveilig te maken.
pexels photo 194511f1588840190

Hoe maak je van die 3 op zijn minst een 2?

Als je NAT type 3 hebt, moet je een aantal stappen doorlopen om naar NAT 1 of NAT 2 te kunnen. Het komt er eigenlijk op neer dat er een stel digitale beren op de weg liggen die je weg moet halen. Om nou te voorkomen dat je daar de hele avond mee bezig bent, vertellen wij je hieronder de stappen die je moet zetten. Let wel, je moet toegang hebben tot je router instellingen en dus de inloggegevens en het netwerkadres van je router hebben. Deze staan vaak op je router of in de documenten die je van je provider gekregen hebt.
Open je internetbrowser en tik het adres van je router in. Log vervolgens in met het wachtwoord van je router. Nu moet je op zoek naar de optie UPnP (Universal Plug and Play). Bij de KPN Experiabox V10 vind je deze optie bijvoorbeeld onder Instellingen. Bij ieder modem is UPnP op een andere plek verstopt, dus het kan even zoeken zijn. Als je UPnP gevonden hebt moet je deze op ‘Aan’ of ‘Enabled’ zetten. Hierdoor zet je in het modem automatisch de benodigde poorten open om zorgeloos te kunnen gamen. Vergeet na het aanzetten van de optie niet op te slaan en je modem en PlayStation of Xbox One even te herstarten. Anders werkt het niet.
playstation 4 settingsf1588840527

Meten is weten

Als je modem en je console opnieuw opgestart zijn, is het tijd om te gaan testen. Hiervoor ga je in het menu van je PlayStation naar jet kopje Netwerk en kies je voor Internetverbinding testen. De resultaten van die test zouden nu NAT type 2 of NAT type 1 moeten aangeven.
Bij een Xbox One kun je je NAT type vinden in het menu Instellingen onder het kopje Netwerk. Microsoft toont het NAT type direct in het menu dat op je scherm verschijnt met open, moderate of strict. Als het goed is staat jouw status na de aanpassingen dus op open of moderate. Als dit niet zo is, dan heb je waarschijnlijk een firewall die vooralsnog het gameverkeer beperkt.
In dit geval kun je er nog voor kiezen om handmatig je poorten open te zetten in je router. Hiervoor moet je in je router zoeken naar de plek om handmatig poorten open te zetten. Dit zit vaak verstopt in het menu instellingen of geavanceerde instellingen. De exacte plek kan voor elke router anders zijn.
Via de website portforward.com kun je achterhalen welke poorten je open moet zetten nadat je ingelogd bent in je router. Voor je PlayStation 4 gaat het meestal om de volgende poorten:
  • TCP 1935 en 3478 tot en met 3480
  • UDP poorten 3074 en 3478 tot en met 3479
Voor je Xbox One zijn het de poorten:
  • TCP poorten 3074, 53 en 80
  • UDP poorten 88, 53, 500, 3544 en 4500
Let wel, het handmatig openzetten van poorten is op eigen risico. Je gaat hiermee internetverkeer dat je firewall normaal gesproken tegenhoudt, toegang geven.
xbox one netwerkf1588840828

Niet via WiFi gamen

Heb je je NAT type op 2 of zelfs al op 1 staan en kun je nog steeds niet online aan de slag? Dan zit het probleem waarschijnlijk ergens anders in. Er is dan een grote kans dat je via WiFi aan het gamen bent. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, ware het niet dat dit draadloze internetsignaal makkelijk verstoord kan worden. Zeker als je in een appartement zit waar veel draadloze internetverbindingen aanwezig zijn kan WiFi nog wel eens instabiel zijn. Datzelfde geldt als jij op zolder aan het gamen bent, terwijl de router beneden staat.
Als dit het geval is, kun je er altijd voor kiezen om je router dichterbij te plaatsen indien dat mogelijk is. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om een WiFi repeater of versterker te plaatsen, zodat het signaal stabiel blijft. Je kunt er ook voor kiezen om een gaming router aan te schaffen, maar weet wel dat daar vaak een prijskaartje aan hangt van 150 euro of meer.
De meest stabiele optie is om te gamen via een bekabelde verbinding. Doordat je een kabel direct in je PS4 of Xbox One hebt zitten zal er geen ruis van buitenaf zijn en zal het signaal niet onderbroken worden als je boven- of onderbuurman weer eens een cheeseburger (niet de beer uit Far Cry) in de magnetron stopt.

Je NAT type verbeteren voor een perfecte game ervaring

Dit zijn onze tips om je NAT type zo optimaal mogelijk te houden. Deze tips zullen je in ieder geval een heleboel tijd besparen en hopelijk weer een zorgeloze game ervaring bieden. Op naar de online wereld!

Populair Nieuws

Laatste Reacties