Game video maken - Zo neem je gameplay op met je console

Article
zondag, 11 februari 2018 om 9:35
xgn google image
Soms ben je aan het gamen en wil je gameplay delen met je vrienden, maar is er niemand in de buurt. Dit los je natuurlijk op door de game op te nemen, maar hoe doe je dat nou? Dat leggen wij je uit in ons artikel over een game video maken op de PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.
Je beste momenten vastleggen, dat is natuurlijk een geweldig idee. Deze beste momenten delen met de rest van de wereld (of alleen je vriendengroep) is nog veel leuker. Gelukkig bieden alle consoles een manier aan om je game op te nemen en deze video’s te delen via social media. Wij leggen je per console uit hoe je dit voor elkaar krijgt!

Game video maken op de PlayStation 4

De PlayStation 4 heeft een controller met een mooi knopje waar boven staat: ‘Share’. Met deze knop kun je beelden meteen delen. De PlayStation 4 neemt ook automatisch op, maar je weet nooit of het goede wel opgenomen wordt. Dus het is het beste idee om de settings van je PS4 aan te passen, zodat je dit wel weet.
In het Share menu van je PlayStation 4 kun je dit allemaal aanpassen. In het Share menu selecteer je de Options knop. Daar kun je precies aanpassen wat de Share knop op je controller doet. In een parallel menu kun je ook instellen hoe langt deze video’s mogen duren. Je kunt dit instellen zoals je wil. De makkelijkste instellingen heten de Easy Screenshots instellingen. Die zijn er uit als volgt:
  • Kort indrukken van Share knop: Maak een screenshot
  • Lang indrukken van Share knop: Open het Share menu
  • Dubbel indrukken van Share knop: Begin een opname
Wat als er nu iets geweldigs gebeurt in je game, maar je was niet aan het opnemen? Geen stress! Zoals we al eerder schreven, neemt de PlayStation 4 automatisch op. Dat betekent dat je op ieder moment naar het Share menu kunt gaan en de laatste clip die is opgenomen op kunt slaan. Als je dit niet doet, dat raak je de geweldige beelden kwijt.
Nu de beelden op de harde schijf van je PS4 staan, kun je ze uploaden naar YouTube, Facebook, Twitter of een ander platform. Je kunt de video van je PlayStation afhalen en op je PC of laptop zetten, maar het is makkelijker om de video direct van je PS4 op YouTube te zetten. Hiervoor open je gewoon de YouTube app, log je in op jouw account, ga je naar Uploaden en selecteer je de video die je op de website wil zetten.
125511

Game video maken op de Xbox One

Ook de Xbox One neemt eigenlijk altijd op, maar hier werkt het iets anders dan bij de PlayStation. De Xbox One zal namelijk alleen maar standaard de laatste 30 seconden opslaan als je er om vraagt. Hier is dus geen verandering in aan te brengen.
Wil je de laatste 30 seconden aan gameplay opslaan, dan kan dit op drie manieren. Je kunt op de Xbox knop op je controller drukken en dan op de X-knop op je controller drukken. Je kunt ook je stem gebruiken en “Hey Cortana, record that!” of “Xbox, record that!” roepen. Hiermee sla je de 30 seconden aan video ook meteen op. Voor deze methode kun je een Kinect-sensor of headset gebruiken.
Je kunt ook zelf opnemen en op deze manier kun je meer dan 30 seconden opslaan. Om dit te doen druk je eerst op de Xbox knop en dan op de knop met drie streepjes. Daar selecteer je ‘Start recording’. Om dan weer te stoppen met opnemen druk je op de X-knop. De Xbox zal je laten weten wanneer de video is opgeslagen.
Om je video’s ergens te kunnen plaatsen, heb je een app nodig en je hebt twee keuzes. De eerste keuze is de Upload Studio van Microsoft zelf. In deze app kun je al je video’s bewerken en uploaden naar Xbox Live, OneDrive of Twitter. Via OneDrive kun je de clips dan weer op andere websites uploaden.
Maar het is natuurlijk makkelijker om de YouTube-app te downloaden, want met deze app hoef je OneDrive niet eens te gebruiken. Log gewoon in op je YouTube account en ga via de app naar ‘Video uploaden’, selecteer de video die je online wil hebben en vul alles in waar YouTube om vraagt. Blijf op het uploadscherm tot de upload klaar is en je video staat online!
125512

Game video maken op de Switch

Het maken van een video op de Nintendo Switch is nog behoorlijk nieuw. Het is namelijk geïntroduceerd met de laatste systeemupdate, dus het eerste dat je moet doen, is je Switch updaten! Je hebt firmware versie 4.0.0 of hoger nodig om video’s te kunnen maken, dus als het je niet lukt dan moet je even checken welke firmware je hebt.
Het opnemen van gameplay op de Nintendo Switch staat dus nog in de kinderschoenen en dat betekent dat er nog niet heel veel mogelijk is. Er zullen meer opties komen in volgende updates, maar op dit moment kun je maar dertig seconden opnemen in een aantal games. De games die op dit moment opnemen toelaten zijn:
De Switch neemt niet vanzelf op, om een opname te starten moet je de vierkante knop met het rondje er in lang ingedrukt houden. Je hoeft de knop niet voor 30 seconden ingedrukt te houden. De Switch neemt automatisch de volledige 30 seconden op. Druk je de knop niet lang genoeg in, dan maak je alleen een screenshot.
Wanneer de Switch klaar is met opnemen, dan zal je in de linkerbovenhoek een berichtje krijgen dat de video wordt opgeslagen en daarna dat de video is opgeslagen. Om deze opgeslagen video te zien, ga je naar je album. Hier staan video’s en screenshots door elkaar, maar je ziet dat de video’s 30 seconden lang zijn. Je kunt je album ook filteren op ‘Videos Only’ om het makkelijker te maken.
Als je een video opent, speelt deze zich automatisch af. Terwijl de video afspeelt kun je op A drukken om zodoende in het scherm waar je de video kunt bijsnijden en aanpassen te komen. Terwijl je in dit menu bent, kan je ook een screenshot maken van je video. Druk gewoon weer op A wanneer je op het beeld bent dat je op wil slaan en druk op ‘Save as Screenshot’.
Wanneer je klaar bent, kun je de video opslaan en delen op Twitter en Facebook. Om dit te doen, druk je op A en op ‘Post’. Je moet Facebook en Twitter wel aan je Nintendo Account gelinkt hebben. Om je video op YouTube te plaatsen, zal je de video eerst van je Switch af moeten halen en op je computer of laptop zetten.

Meer doen met je console? Lees dan verder!

Wil je nog meer uit je console halen, dan kun je rustig blijven lezen op XGN. Zo hebben wij een aantal tips voor Switch gebruikers verzameld. Iedereen die een Xbox One heeft kan ook bij ons terecht voor tips en tricks. Veel succes!
Dit artikel is op 27 juli 2020 bijgewerkt.

Populair Nieuws