Game of Thrones whisky - Waar kun je deze nog krijgen?

  Game of Thrones is zijn laatste seizoen in gegaan en alles belooft tot een epische conclusie te komen in Westeros. Voordat de HBO-serie ons definitief verlaat, mogen we nog genieten van een heerlijke erfenis: Game of Thrones whisky. De speciale flessen zijn inmiddels schaars, maar wij vertellen je waar je nog een fles kunt krijgen en wat deze kost.

  HBO

  Clynelish Reserve – House Tyrell

  De eerste fles Game of Thrones Whisky is die van House Tyrell of Highgarden. De Tyrells regeren vanuit The Reach, wat de vruchtbare regio van Westeros is. De fles single malt whisky die geselecteerd is voor dit huis past daar prima bij. De Clynelish Reserve komt namelijk uit de groene velden en heuvels van Schotland die uitkijken op de Noordzee.

  Dit is de enige whisky in de Game of Thrones serie die op vatsterkte is gebotteld en heeft daardoor een sterkte van 51,2 procent alcohol. Een ijzersterke drank voor een sterk huis! De aroma’s van deze drank zijn fruitig, met een hint van bijenwas. Deze limited edition whisky is een van de meest schaarse flessen momenteel en bijna nergens meer te krijgen.

  Als je er snel bij bent en heel veel geluk hebt kun je je nog inschrijven voor de loting bij Mitra-oirschot.nl, waarbij de gelukkige winnaar de fles van dit huis mag kopen voor iets minder dan 60 euro.

  HBO

  Royal Lochnagar 12 years – House Baratheon

  Het huis Baratheon mag natuurlijk niet ontbreken in de Game of Thrones Whisky collectie. Voor dit huis is de Royal Lochnagar van 12 jaar geselecteerd. Deze whisky werd vroeger gezien als een drank die een koninklijke familie waardig was. De destilleerderij die deze whisky levert is zelf als koninklijk bestempeld. Dat gebeurde in 1848 na een bezoek van koningin Victoria en prins Albert.

  Dit maakt het de perfecte whisky voor Robert Baratheon die ooit vanaf de Iron Throne over de zeven koninkrijken heerste. De whisky bevat 40 procent alcohol en een fruitige en kruidige smaak. Helaas is deze gelimiteerde fles nergens in Nederland meer te koop. In België is de fles nog in de complete set te krijgen bij Ginwinkel.be, waarbij je dan ongeveer 600 euro betaalt voor alle acht de flessen.

  HBO

  Dalwhinnie Winter’s Frost – House Stark

  De derde fles Game of Thrones whisky die we noemen is er een die nog redelijk goed te krijgen is. De Dalwhinnie Winter’s Frost zegt eigenlijk alles al. Dit is dé whisky die bij Winterfell past en dus het huis Stark vertegenwoordigt. Dalwhinnie is een van de hoogst gelegen destilleerderijen in Schotland en dat betekent gure omstandigheden als kou. Precies de omstandigheden waarin de Starks zich begeven. Deze familie heeft het behoorlijk moeilijk gehad in Game of Thrones, maar lijkt nu eindelijk te zegevieren met Sansa in Winterfell en Arya die de Night King heeft vermoord als een ware Terminator.

  De link met deze whisky is niet gelegd door de gebeurtenissen omtrent de Starks, maar richt zich op Winterfell, waar het altijd koud is. De smaak van deze whisky komt namelijk ook voort uit de koude omstandigheden van de destilleerderij. Kenmerkend voor deze fles zijn de honingachtige zoete smaak en een wat kruidige afdronk. Deze fles bevat 43 procent alcohol. Onder andere Neeldrinks.nl heeft nog een ruime voorraad van de Dalwhinnie Winter’s Frost die je voor ongeveer 55 euro kunt bestellen.

  HBO

  Cardhu Gold Reserve – House Targaryen

  Vanuit de Starks gaan we door naar het huis dat direct in verbinding staat door Jon Snow’s afkomst. Het huis Targaryen is een vurig huis met vastberadenheid, moed en vrouwelijk leiderschap (en de laatste afleveringen van de serie wat doorgeslagen woede zelfs) van Daenerys Targaryen. De gelimiteerde single malt whisky voor dit huis is de Cardu Gold Reserve die een ode vormt aan vrouwelijk leiderschap.

  De Cardhu destilleerderij werd namelijk in de 19e eeuw door twee dames geleid: Helen Cumming en haar schoondochter. Zij deden dit, terwijl nagenoeg de hele whisky industrie door mannen geleid werd. Het karakter van deze fles single malt whisky is vol en rond en net zo vurig als de draken van Daenerys. De kruidige smaken van karamel en kruidnagel voeren de boventoon en worden aangevuld met de smaak van appel en noten. De drank bevat 40% alcohol.

  Helaas is deze fles nog maar moeilijk te krijgen in Nederland. Net als bij de Tyrell whisky geldt dat je je kunt inschrijven bij mitra-oirschot.nl voor een loting om een fles te bemachtigen.

  HBO

  Lagavulin 9 years – House Lannister

  Een Lannister komt zijn beloften altijd na. Althans, dat wordt gezegd in Game of Thrones. Als je de serie gevolgd hebt, weet je dat dit tot op zeker hoogte opgaat. De Lannisters zijn cinstant bezig met bedriegen van mensen en stiekeme plannetjes, maar een belofte komen ze altijd na. Dit is niet wat de link vormt tussen de Lannisters en de gelimiteerde single malt Game of Thrones whisky. Dat is namelijk de berekenende kracht en de volharding die de Lannisters hebben getoond om de Iron Throne te claimen. Dit past perfect bij de Lagavulin 9 years whisky.

  De whisky heeft een krachtige rokerige smaak met invloeden van vanille en gekarameliseerd fruit. De fles bevat 46 procent alcohol en is nog goed te krijgen bij Drankdozijn.nl. Voor ongeveer 75 euro heb jij deze fles in huis.

  HBO

  Talisker Select Reserve – House Greyjoy

  Voor het huis Greyjoy is er in de Game of Thrones whisky een afgelegen destilleerderij gezocht. De zoektocht bracht een bijzonder goede match, namelijk de Talisker Select Reserve. Deze single malt komt uit de kust van de Isle of Skye, een van de meest afgelegen gebieden van Schotland. Het past precies in het plaatje van de Greyjoys die ook in behoorlijk afgelegen gebied regeren.

  In tegenstelling tot Theon Greyjoy heeft deze whiskey behoorlijk wat ballen. De smaak van de whisky is intens rokerig met kruidige elementen. Dit wordt aangevuld met maritieme smaken wat ervoor zorgt dat het een pittige whisky is met een 45 procent alcohol. De fles is in Nederland uitverkocht, maar in België kun je er nog een bemachtigen bij ginwinkel.be voor 61 euro.

  HBO

  The Singleton of Glendullan Select – House Tully

  Voor de op een na laatste fles in de Game of Thrones Whisky collectie gaan we naar Riverrun. Het huis Tully heerst hier over de River Lands en dat landschap vormt de match met de single malt whisky The Singleton of Glendullan Select. Deze wordt namelijk geproduceerd op de banken van de Fiddich rivier in Dufftown. Het water dat door het landschap stroomt wordt benut om de gehele destilleerderij van energie te voorzien, iets dat perfect bij het huis Tully past!

  De single malt van dit huis heeft een licht kruidige geur en een smaak die fruitig en bloemig is. De fles is, zoals veel van de Game of Thrones whisky, moeilijk te krijgen in Nederland. Voor ongeveer 55 euro kun je deze nog bemachtigen in België, bij ginwinkel.be.

  HBO

  Oban Bay Reserve – The Night’s Watch

  De laatste officiële Game of Thrones Single Malt behoort toe aan de Night’s Watch. Dit is officiëel geen huis, maar mag natuurlijk niet ontbreken in deze collectie. The Night’s Watch heeft een bijzonder goede match gevonden. De Oban Bay Reserve whisky komt uit een destilleerderij die onder een steile rotswand ligt en over de zee uitkijkt. De destilleerderij bevindt zich bovendien op de grens van de Westelijke hooglanden en de eilanden van Schotland. Het past perfect bij de scheiding tussen Westeros en de landen achter de enorme muur van ijs.

  De fles waarin deze whisky geleverd wordt is compleet zwart en bevat geen logo van een huis, maar de eed die de leden van The Night’s Watch afleggen. De single malt whisky heeft 43 procent alcohol en kent een houtachtige, pittige droogheid. Het is een whisky die je zelfs tijdens de koudste nachten warm houdt. Bij Neeldrinks.nl kun je nog een fles bemachtigen voor ongeveer 75 euro.

  HBO

  Johnny Walker White Walker

  Als je alle huizen een Whisky geeft, dan moet er natuurlijk ook een whisky komen voor die ene vijand die iedereen vreest: The White Walkers. Johnny Walker heeft hiervoor gezorgd met een blended whisky die geheel in het teken staat van de ondoden met een geheel witte fles met daarop blauwe letters en een White (Johnny) Walker. Op de fles staat te lezen dat de drank gedestilleerd en gebotteld is in het Noorden van de Muur.

  De whisky is non aged en bevat 41,7 procent alcohol. De smaak bevat tonen van karamel vanille en fruit. Deze whisky is nog volop te krijgen voor ongeveer 37 euro bij onder andere bol.com en drankdozijn.nl.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.