Game of Thrones in 2019 terugkijken - De beste momenten uit seizoen 1

  Winter is hier en dat betekent dat wij terug in de tijd duiken en Game of Thrones in 2019 nog maar een keertje terugkijken. We zetten de beste momenten uit het eerste seizoen van Game of Thrones op een rijtje. We gaan terug naar 2011, toen het eerste seizoen werd uitgezonden en Sean Bean de hoofdrol speelde in de serie.

  HBO

  Aangezien we het hier hebben over het seizoen van een serie die al jaren geleden is uitgekomen, gaan we diep in op de stof. Verwacht dan ook flink wat spoilers voor de serie. Wel bespreken we alleen spoilers van het eerste seizoen voor het geval je pas net begonnen bent met kijken in de aanloop naar seizoen 8. Met die waarschuwing uit de weg is het tijd om Game of Thrones in 2019 terug te kijken om ons voor te bereiden op het laatste seizoen!

  10. Een iconische opening

  Laten we maar gewoon beginnen bij het begin, namelijk de opening van Game of Thrones (die je hierboven kunt bekijken). We bedoelen dan niet de eerste scène waarin een paar troepen van de Night’s Watch een aanvaring met de White Walkers hebben. We bedoelen de prachtige animatie waarin het inmiddels iconische nummer wordt gespeeld. Waarschijnlijk ben je het liedje in gedachte al aan het meefluiten en dat bewijst de kracht van de muziek.

  Wat het helemaal afmaakt is de animatie die je in slechts drie minuten een duidelijk beeld geeft over de setting van de serie. Alle belangrijke plaatsen van een desbetreffende aflevering worden in beeld gebracht, terwijl je hart sneller begint te pompen door de muziek. Het is dan ook zeker één van de beste momenten van het eerste seizoen. En dan maakt het niet uit of we Game of Thrones in 2019 kijken of over twintig jaar; het is en blijft top!

  HBO

  9. Syrio Forel, een legende

  De volgende van de beste momenten uit het eerste seizoen van Game of Thrones is technisch gezien verdeeld over meerdere scenes. Syrio Forel wordt namelijk pas na een paar afleveringen geïntroduceerd als Arya’s ‘dansleraar’ en laat direct een blijvende indruk achter. Hij is charmant, heeft een vlotte babbel en verstaat zwaardvechten onder het woord dans. Nu we Game of Thrones in 2019 terugkijken is hij dan ook zeker een personage waarop we opnieuw verliefd zijn geworden.

  Het moment dat hem een legende maakt, is toch wel de scène waarin hij Arya beschermt van vijandige manschappen van de familie Lannister. Vermoedelijk stierf hij door zijn heldhaftige actie, maar veel fans hopen nog steeds dat hij nog één keer op ons beeldscherm mag verschijnen. De vraag is of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, maar dat zullen we vast en zeker zien in het laatste seizoen.

  HBO

  8. Lannister vs Stark

  Op de achtste plaats van de beste momenten uit Game of Thrones seizoen 1 staat het gevecht tussen Jaime Lannister en Eddard Stark in de vijfde aflevering van het eerste seizoen. Het gevecht duurde niet al te lang, maar staat nog steeds op ons netvlies gebrand en dat is ook niet zo heel gek. Beide personages staan bekend om hun vechtkunsten en fans van zowel de serie als de boeken hadden graag gezien wie het gevecht zou winnen.

  Helaas mocht het niet zo zijn en werd het gevecht onderbroken voordat er een duidelijke winnaar was. De winst leek naar Ned Stark te gaan, maar helaas wist een speer door zijn been roet in het eten te gooien. Iets wat overigens net zo gemakkelijk leek te gaan als een prikkertje in een blokje kaas.

  HBO

  7. In vogelvlucht

  Goede gevechten zijn een groot onderdeel van Game of Thrones en gelukkig stelt het eerste seizoen van de serie niet teleur. Zo brengt aflevering zes van seizoen 1 het gevecht om Tyrions leven. Het is vooral het einde van het gevecht dat opnieuw wist te bevestigen dat dit één van de beste momenten is.

  Als je Game of Thrones in 2019 terugkijkt, wordt je er opnieuw aan herinnerd dat Bronn en Tyrion elkaar in deze aflevering pas echt leren kennen. Vanaf het moment dat Bronn voor Tyrion het gevecht wint, weet je dat een broederschap voor in de geschiedenisboekjes is geboren. Dat niet alleen, want Bronn wordt door de manier waarop hij zijn tegenstander verslaat ook één van je favoriete personages. Hij gooit zijn tegenstander zo door de zogeheten Moon Door, waardoor zijn vijand de dood honderden meters lang tegemoet valt.

  HBO

  6. De koning in het Noorden

  De laatste aflevering van het eerste seizoen van Game of Thrones bevat meerdere legendarische momenten, maar die kom je pas later in deze lijst tegen. We leggen je dan ook niet precies uit hoe dit moment ontstaat, maar kunnen je wel vertellen dat het een moment is waarvan je op de bank ook gaat meejuichen. Dit deden we namelijk zowel in 2011 als toen we Game of Thrones in 2019 terug keken.

  We hebben het namelijk over het moment waarop de Noordelijke huizen besluiten om de Starks te volgen in de oorlog tegen de Lannisters. Eén voor één beginnen de noorderlingen te schreeuwen en allemaal dezelfde zin: “The King in the North”. Een verwijzing naar Rob Stark, de nieuwe koning van het noorden van Westeros.

  HBO

  5. Oeps, betrapt

  Het moment dat Bran uit het raam werd gesmeten omdat hij Jaime en Cersei incest zag plegen, is nog steeds een legendarisch moment in de serie. Terwijl we Game of Thrones in 2019 terugkijken, wordt het ons dan ook nog maar eens op het hart gedrukt hoe goed de eerste aflevering daadwerkelijk was. Dat is namelijk de aflevering waarin dit moment in voorkomt.

  Het is tevens het moment dat de hele oorlog tussen de Starks en Lannisters ontketent als we realistisch zijn. De tweede poging tot moord die namelijk volgt was voor Catelyn Stark namelijk reden genoeg om Tyrion Lannister te ontvoeren. Dit had gevolgen voor de familie Stark en ga zo maar door. Daarnaast zijn er maar weinig series die in de eerste aflevering een klein kind uit het raam durven gooien en dat volmondig in beeld brengen, maar dat zegt wel weer iets over het lef van de serie.

  HBO

  4. De gouden kroon

  Dat lef zie je in de meeste afleveringen van de serie en al helemaal in de zesde aflevering van het eerste seizoen. Toen we Game of Thrones in 2019 terugkeken, wist het moment waarop Daenerys’ broer Viserys zijn gouden kroon kreeg ons opnieuw te shockeren. Hij krijgt namelijk niet een traditionele kroon gemaakt van goud en edelstenen, maar kokend goud over zijn hoofd gegoten. Krijsend van de pijn, kijkt Viserys naar Khal Drogo (Daenerys’ echtgenoot en dus Viserys’ zwager) die zijn belofte waarmaakte.

  Drogo beloofde Viserys namelijk een gouden kroon op het moment dat Viserys de hand van zijn zusje aan de woesteling gaf. Wat de scene alleen nog maar indrukwekkender maakt, is het feit dat Daenerys geen moment wegkijkt van het huiveringwekkende tafereel dat voor haar ogen afspeelt. Het enige wat ze te zeggen heeft, is dat Viserys geen echte Targaryen was aangezien vurige hitte geen greintje pijn veroorzaakt bij erfgenamen van de bloedlijn.

  HBO

  3. “One word and I’ll hit you again”

  Game of Thrones in 2019 terugkijken benadrukt nog maar eens hoe goed Tyrion Lannister is als personage. De kleine, briljante geest heeft altijd wel een gevatte opmerking en met de kennis van wat er komen gaat, kan er maar één scène zijn die we in deze lijst moeten opnemen. Het is de scene waarin hij niet één, maar twee rake klappen uitdeelt aan Joffrey Baratheon (lees als Joffrey “De incestkoning” Lannister). Deze inmiddels legendarische scene is net als een goede fles whiskey; hoe ouder hij wordt, des te beter het smaakt.

  In het eerste seizoen is er al genoeg reden om de kleine etterbak te haten, maar eigenlijk is het maar een vleugje van alle stinkacties die Joffrey uithaalt gedurende de serie. Het voelt dan ook oh zo heerlijk om te zien hoe hij een goede rechtse stoot op zijn wang krijgt van Tyrion. De kleine held spreekt vervolgens de legendarische quote die je hierboven in de kop kunt lezen uit, waarna Joffrey nog een keer zijn smoel open doet. En aangezien Tyrion niet liegt, slaat hij de jonge prins nogmaals in zijn gezicht en dat blijft gewoon heerlijk om naar te kijken.

  HBO

  2. De moeder des draken

  Eén van de grootste redenen om Game of Thrones in 2019 terug te kijken ter voorbereiding van het laatste seizoen is natuurlijk om te zien hoe de Drakenmoeder is opgegroeid. Er zijn dan ook maar weinig momenten in het eerste seizoen dit moment uit de laatste aflevering van seizoen 1 kunnen overtreffen. We hebben het natuurlijk over de scène waarin Daenerys ongeschonden uit een vlammenzee stapt nadat ze haar overleden man Khal Drogo cremeert samen met de heks die hem van het leven beroofde.

  Wat de scene helemaal afmaakt is dat Daenerys niet alleen uit het vuur verschijnt, want de drakeneieren die ze het hele seizoen al bij haar heeft zijn uitgekomen. Ze is daadwerkelijk moeder geworden van drie baby-draken die niet alleen extreem schattig zijn, maar zullen op latere leeftijd fantastische moordmachines worden. Het is daarom niet alleen één van de beste momenten uit het eerste seizoen van Game of Thrones, maar misschien wel uit de hele serie.

  1. Zeg maar dag tegen Ned Stark

  Toch is er één moment in het eerste seizoen van Game of Thrones waar niets overheen weet te komen. We hebben het natuurlijk over het iconische moment waardoor iedereen die de boeken niet gelezen heeft, spontaan in tranen uitbarstte: de dood van Eddard Stark. Tot en met aflevering negen was hij de held van de serie die we volgden en het kwam daardoor des te meer als een schok dat hij werd afgemaakt. Je zou namelijk verwachten dat hij op het nippertje gespaard zou worden.

  Dat leek dan ook het geval te zijn tot de helse incestkoning Joffrey besloot om Neds hoofd van zijn lichaam te scheiden. Hij deed dit ook nog eens voor de ogen van zijn dochters Sansa (die overigens ook nog eens verloofd is met Joffrey) en Arya, die vanaf een afstandje stond te kijken. Het is het moment dat de serie niet alleen zichzelf op de kaart zette, maar het moment dat het huidige televisielandschap opschudde. Daarom is de dood van Ned Stark ongetwijfeld het beste moment uit Game of Thrones seizoen 1.

  Game of Thrones in 2019 terugkijken zorgt voor veel goede momenten

  Als je Game of Thrones in 2019 nog wil terugkijken voorafgaande aan het laatste seizoen, is dit het perfecte moment. In de aanloop naar het laatste seizoen zetten we van elk seizoen de beste momenten op een rijtje. Het tweede seizoen is de eerstvolgende in deze speciale zevendelige reeks, maar laat ons voor die tijd in de reacties weten wat jouw favoriete moment is uit het eerste seizoen van Game of Thrones. Als je Game of Thrones niet alleen wil kijken, maar ook wil spelen kan dat in TellTale's Game of Thrones voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.