Game Name Explained: Dota 2

Article
zondag, 07 januari 2024 om 15:00
dota 2f1704382868
Al jarenlang is Dota 2 één van de meest gespeelde games op PC. Voor MOBA-fans is het zelfs een waar begrip. Maar waar staat Dota voor en waar komt die 2 vandaan? Wij leggen het je uit in deze editie van Game Name Explained.
Wie op zoek is naar een multiplayer online battle arena game (beter bekend als een MOBA) komt al snel uit bij League of Legends of DOTA 2. Beide games trekken dagelijks honderdduizenden tot miljoenen spelers aan en hebben allebei een gedeelde ‘voorvader’.
De oorsprong van MOBA games komt namelijk niet van een eerste titel in het genre, maar van een real-time strategy game. Warcraft III om precies te zijn. In de populaire game van Blizzard was het naast het spelen van strategische potjes ook mogelijk om eigen gamemodi te maken. En fans zijn daar zeer creatief mee aan de slag gegaan.

De geboorte van DOTA

Zo waren de online servers van Warcraft III de plek waar de eerste Tower Defense games verschenen. Vandaag de dag ook een genre op zich. En het was de plek waar de allereerste MOBA werd geboren, die de naam Defense of the Ancients kreeg.
Al snel was de mod razend populair en werd DOTA, de bijnaam die spelers liefkozend voor Defense of the Ancients, een begrip in de Warcraft III-community.
Toen Blizzard haar aandacht verlegde naar andere games, maar DOTA nog wel erg populair was, besloten Riot Games-oprichters Brandon Beck en Marc Merrill om een standalone en bovenal gratis MOBA-game te maken. Dat werd League of Legends, die het levenslicht zag in 2009.
dota 2 gameplayf1704382970

Concurrentie voor League of Legends

Ondertussen bleef IceFrog de originele DOTA ondersteunen als lead designer. Hij werd uitgenodigd door Valve om een standalone opvolger te maken, nadat een paar ontwikkelaars van Team Fortress 2 grote fans waren geworden van de mod. Niet veel later werd Dota 2 aangekondigd en claimde Valve de trademark van Dota.
Dota 2 had wel een flinke achterstand op League of Legends, omdat de MOBA pas in 2011 voor het eerst speelbaar was voor het publiek, met een volledige release in 2013. Ondanks die achterstand heeft Dota 2 een erg trouwe community opgebouwd en heeft het een vaste plek geclaimd als de op-één-na meest gespeelde game op Steam - met alleen Counter-Strike voor zich.