Met deze gadgets en tips blijf je alert voor de gevaren in het OV

Article
woensdag, 14 september 2022 om 12:00
Reizen met het OV is fantastisch, maar we kennen allemaal het volgende beeld wel: je luistert nog net niet dansend naar keiharde muziek, zit supergeconcentreerd een serie te kijken of moet heel hard lachen om een podcast of een TikTok-video die je net ontvangt op je telefoon. Het zijn redenen waardoor je net niet genoeg aandacht hebt voor je omgeving. Voor ProRail is dit reden tot zorg, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Nu zijn wij natuurlijk niet vies van gadgets en andere toffe producten en daarom hebben we deze veiligheidsgids voor je geschreven. Met deze gadgets en tips zorg je dat je altijd veilig deelt kun nemen in het OV!
Waar reizigers in het openbaar vervoer vroeger met hun neus in de krant stonden, ligt de aandacht anno 2022 vaak bij de smartphone. Dat is ook niet zo vreemd, want je kan onderweg genieten van je favoriete muziek, een serie op een streamingdienst of een nieuwe aflevering van een podcast. Er zijn zelfs nieuwe gadgets die gemaakt zijn om je aandacht puur op je smartphone te houden.
Maar al die technologieën kunnen voor gevaarlijke situaties in het OV zorgen, helemaal als je reist met de trein. Even niet opletten op het perron of bij een spoorwegovergang en het kan al snel verkeerd aflopen. Met een koptelefoon op hoor je bijvoorbeeld niet de spoorbomen omlaag gaan. Spoorbeheerder ProRail ziet een gevaarlijke trend ontstaan onder jongeren. Dat blijkt ook wel uit de cijfers uit 2022 van bijna-aanrijdingen en personen die gevaarlijk dicht langs het spoor lopen. Het aantal bijna-aanrijdingen bij een spoorwegovergang staat voor dit jaar al op 81. En het aantal meldingen van personen langs het spoor staat al op 2304. Hoewel we rekening moeten houden met twee jaar covid en daarmee minder reizigers, lag het aantal meldingen in 2021 op 2401. Kortom, dit jaar zal vorig jaar gaan overtreffen en dat is geen goed teken.
WIl je ervoor zorgen dat je niet plotseling voor een onaangename verrassing komt te staan, dan zijn er gelukkig manieren om dat te voorkomen. Deze gadgets en tips zorgen er namelijk voor dat je alert bent in het OV, in plaats van dat het zorgt voor afleiding. Op die manier hoef je je niet volledig af te sluiten van al het moois dat de entertainmentsector te bieden heeft en kun je toch veilig deelnemen aan het verkeer.
sony wh1000xm5 review 1f1655466206

Ambient Sound

Eén van de gadgets die het meest aangeraden wordt voor mensen die veel met het openbaar vervoer reizen is een noise-cancelling koptelefoon. Op weg naar college of je werk heb je op die manier immers (bijna) geen last van de herrie die een trein maakt of andere reizigers om je heen. Al het geluid om je heen blokkeren is alleen niet bepaald veilig wanneer je gewoon in de buitenwereld rondloopt of fietst. Een trein die aan komt razen of spoorbomen die dichtgaan zal je namelijk niet horen.
Hoewel niet gezegd is dat dit aantal indirect gekoppeld is aan het gebruik van koptelefoon of oortjes, is het niet onverstandig na te denken over de gadgets en opties die je gebruikt. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Gelukkig zijn de meeste fabrikanten van noise-cancelling headphones ook op de hoogte van die gevaren. Daarom zijn veel modellen uitgerust met Ambient Sound of een soortgelijke feature. In plaats van het geluid buitensluiten, wordt met die modus juist omgevingsgeluid opgevangen en afgespeeld door de koptelefoon.
Op die manier kan je je noise-cancelling koptelefoon gewoon gebruiken wanneer je in de trein zit, maar ook op een veilige manier wanneer je naar het station toe gaat en op het perron staat. En schakelen tussen Ambient Mode en Noise-Cancelling is in de meeste gevallen met een simpele druk op de knop geregeld! Vergeet dit dus vooral niet te doen. Er zijn mogelijk mensen die zo'n koptelefoon gekocht hebben, maar niet in de gaten hebben dat er zo'n simpel en effectief stukje technologie in de koptelefoon zit.
sony linkbudsf1661165265

Earbuds met een open ontwerp

Ben je iemand die waarschijnlijk vergeet om Ambient Mode aan te zetten en altijd op de hoogte wil zijn van je omgeving? Dan zijn open-ear earbuds een handige optie als je in het OV alsnog wil genieten van muziek of een serie.
In tegenstelling tot veel andere earbuds hebben dat soort oordopjes namelijk een open ontwerp. Dat betekent dat omgevingsgeluid niet automatisch wordt geblokkeerd door een 'oordop' in je oorkanaal, maar juist doorgelaten wordt. Deze earbuds hangen dan vaak ook in of vlak voor je oor en hoef je ze niet helemaal in je oorkanaal te proppen. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Sony LinkBuds en Bose Sport Open Earbuds.
Zo kan je je oordopjes de hele dag in houden, terwijl je wel een voorbijrazende trein aan hoort komen en op de hoogte blijft van een ander vertrekspoor of vertraging. Je kan de earbuds zelfs gewoon gebruiken wanneer je met een collega of mede-student aan het praten bent.
focus mode google pixel 6f1661165936

Focus Mode

Weet je van jezelf dat je snel afgeleid bent en binnen de kortste keren met je neus in je smartphone zit, dan is daar een handige oplossing voor. Zo kan je op Android en iOS een zogeheten 'Focus Mode' aanzetten. Zoals de naam verklapt zal je gefocust blijven en niet afgeleid worden door andere zaken.
Met Focus Mode kan je namelijk kiezen welke apps je allemaal wel en niet kan gebruiken wanneer de modus aanstaat. Weet je van jezelf bijvoorbeeld dat je bijna verslaafd bent aan Instagram of niet de verleiding kan weerstaan om nog even een video op YouTube aan te zetten, dan kan je die afleidingen met één druk op de knop uitzetten.
Ondertussen kan je wel op de hoogte blijven van apps die op dat moment belangrijk zijn. Verwacht je bijvoorbeeld een belangrijk mailtje met de cijfers van je laatste toets, dan kan je de app voor je mail gewoon actief laten. Daardoor is Focus Mode een stuk handiger dan bijvoorbeeld de Do Not Disturb-modus.
Tot zover onze tips. Mocht jij zelf nog ideeën hebben, meld ze dan vooral in een reactie hieronder. Laten we er samen voor zorgen dat we allemaal veiliger aan het verkeer deelnemen en het aantal ongelukken omlaag gaat.
Dit artikel is in samenwerking met ProRail.