Fouten in films - 10 keer de crew in beeld

Article
vrijdag, 20 november 2015 om 12:20
xgn google image
Als je een film aan het maken bent, moet je de nodige mensen hebben. Natuurlijk zijn daar de acteurs, maar daarnaast zijn er allerlei technici aan het werk. En soms komen die ongewenst in de spotlight te staan. Wij zetten tien fouten in films op een rijtje met de crew in beeld.
Als je gewoon lekker op de bank een film aan het kijken bent, valt het je vaak niet op: er zitten bizar veel fouten in films. Zo zetten we al 10 contiuïteitsfouten op een rijtje, maar ook de crewleden zijn vaak in beeld. Wij lichten er een paar voor je uit.

10. The Matrix (1999) – Er is geen cameraman, Neo

In The Matrix blijkt niets te zijn wat het is. Neo wordt gerekruteerd door Morpheus en gaat de Matrix uit om vervolgens zijn rol als The One te vervullen. Het verhaal begint met onverklaarbare tekst op zijn computerscherm en een aanwijzing dat Neo een wit konijn moet volgen. Uiteindelijk leidt dit tot een oorlog tussen mens en machine.
De film kent spectaculaire gevechten en lekker veel actie, maar ook wat foutjes. Tijdens een close up van een deurknop zien we in daarin niet alleen de weerspiegeling van Neo en Morpeus. Ook een groot zwart ding is te zien en als je beter kijkt zie je dat dat een cameraman is.

9. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002) – De cameraman van Hogwarts

Harry Potter is een ongelooflijk populaire filmserie, waar ontzettend veel mensen aan gewerkt hebben. De serie is gebaseerd op de boeken van J.K. Rowling en er zijn zelfs games van uit gekomen. De films spelen zich af in Hogwarts, een school voor tovenaars. Een school waar bijna alles dus kan. Logisch dat het dan een keer fout gaat.
Het bewuste moment dat het fout gaat is tijdens de duelleer les in de school. Op de achtergrond staan de scholieren te kijken hoe Snape een duel afrondt en dan verschijnt er ineens in de linkse hoek van het scherm een vreemd figuur. Het is de cameraman van Hogwarts die verdekt opgesteld staat.

8. Stargate (1994) – Het brilletje van Kurt Russell

Stargate is de film die de basis voor de franchise vormde. In de film wordt een manier ontdekt om door de ruimte te reizen middels een sterrenpoort. Het blijkt helemaal uit de tijd van de Egyptische goden te komen. Dit waren namelijk geen goden, maar gewoon buitenaardse wezens.
De film kreeg slechte kritieken vanwege de vele slecht uitgewerkte special effects en de dunne verhaallijn. Anderen bestempelden de film direct als klassieker. Maar iedereen heeft één ding overduidelijk kunnen zien: De complete crew. Kurt Russell draagt namelijk in een scène in de woestijn een zonnebril en dan is iedereen eventjes helemaal in beeld. Evenals een groot scherm.

7. Gladiator (2000) – Man neemt het gevecht op voor later

Gladiator is een behoorlijk indrukwekkende film. Ridley Scott heeft het verhaal geregisseerd en dat staat vaak garant voor een succes. Zo ook hier. Het verhaal volgt een Romeinse generaal die op smerige wijze verraden wordt en een slaaf wordt. Dan komt hij in de gladiatorspelen terecht.
Tijdens de film zie je op diverse momenten crewleden rondlopen als je goed oplet. Het meest duidelijke moment is wanneer Maximus een gevecht gewonnen heeft en het publiek voor hem juicht. Helemaal links in het publiek staat namelijk een kerel met een spijkerbroek en een wit shirt, met een camera lekker te filmen. Schat, ik neem het gevecht op voor later!

6. Jurassic Park (1993) – De raptor die bijna de keuken in viel

In het origineel van Jurassic Park wilde John Hammond graag een pretpark rondom dinosaurïers opzetten. En hij was al een heel eind. Intussen is het park geopend in Jurassic World, maar voordat het zover was ging er nog het een en ander mis. En dat was genoeg om drie films te vullen.
Zo brak er regelmatig de pleuris los op de diverse eilanden en hadden de velociraptors twee hele malse kindertjes in het vizier. Die vluchtten de keuken in en gooiden snel de deur dicht. Vervolgens ging de deur weer langzaam open en viel er bijna een raptor naar binnen. Gelukkig was een crewlid paraat dat het dier even een corrigerende aai gaf.

5. Saving Private Ryan (1998) – Een glimps van de cameramannen

In Saving Private Ryan zou je niet zo snel een fout verwachten. De film met Tom Hanks uit 1998 zit namelijk bijzonder goed in elkaar. Maar hoe goed een regisseur ook oplet, een foutje is behoorlijk snel gemaakt. Om deze crewleden te zien moet je goed opletten, maar ze zijn echt duidelijk in beeld.
Als de geallieerden aan het einde van de film over de brug rennen terwijl ze de Nazi's bevechten schakelt de camera over naar een enkele soldaat. Ineens verschijnt er een tweetal crewleden onderin het scherm terwijl er een camera verplaatst wordt. Omdat de actie bovenin het scherm plaatsvindt zie je ze niet, maar als het je eenmaal opgevallen is, blijf je het zien.

4. Terminator 2: Judgment Day (1991) – Ramptoerist

Onlangs is de Terminator franchise aangevuld met Genisys. Deze film speelt zich af in een alternatieve tijdslijn waarin alles anders is. Dus ook de gebeurtenissen uit de tweede Terminator film. Gelukkig maar, want in die film kwam een crewlid wel op een hele slechte manier in beeld.
Tijdens een vechtscène waarin een SWAT team het tegen een Terminator opneemt komt hij vrolijk aangelopen alsof er niets aan de hand is. Hij kijkt ook op zijn gemakje bij het gebouw naar binnen en is totaal niet onder de indruk van de hoeveelheid lood die in Arnold Schwarzeneggger gepompt wordt. Bizar.

3. Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl (2003) – een cowboy tussen de piraten

De Pirates of the Caribbean films gaan natuurlijk helemaal over piraten. En dan met name over Jack Sparrow, de idioot die eigenlijk geen idee heeft van wat hij doet. Of heeft hij dat wel en is hij eigenlijk geniaal? Na alle films weten we dat eigenlijk nog steeds niet, al neigen we allemaal naar het geschifte toe.
In de Pirates films komen een heleboel vreemde dingen voorbij. Een kannibalenstam, een voodo godin, noem het maar op. Maar op een redelijk rustig moment is er ook een cowboy te zien op het schip van Jack. Hij staat daar gewoon lekker met zijn hoedje een cowboy te zijn. Alsof hij er gewoon bij hoort.

2. Transformers: Age of Extiction (2014) - Een spontaan schuilende burger

Michael Bay heeft in alle Transformers films de special effects de boventoon laten voeren. De ene na de andere ontploffing glijdt sierlijk over je scherm. Overal vliegen onderdelen van Transformers rond, terwijl de halve aardbol, zo lijkt het, in de as wordt gelegd in recordtijd. Dingen toevoegen, daar weer Michael Bay alles van.
Maar het blijkt dat hij in Age of Extiction in ieder geval één dingetje is vergeten uit te gummen. Tijdens de scène waarbij Mark Wahlberg door een Transformer beschoten wordt, rent hij van de ene schuilplek naar de andere. En een voor een worden de schuilplekken aan puin geschoten.
Bij de laatste schuilplek die aan puin geschoten wordt als Wahlberg er wil schuilen zit ineens iemand in elkaar gedoken die er duidelijk eerst niet zat en daar ook echt niet hoort. Het is een van de crewleden die vergeten is dat de tent opgeblazen zou worden.

1. Jaws (1975) - Complete crewboot in beeld

De meest overduidelijke crewleden die wij in een film hebben gezien komen uit een gouwe ouwe. Jaws is een film die uit 1975 komt, toen er nog maar weinig special effects gebruikt werden. Het was toen ook niet ook niet zo heel gemakkelijk om iemand weg te poetsen. Daarbij moest er een beetje geïmproviseerd worden wat betreft verschillende camerahoeken.
En wat krijg je dan? De volledige cameracrew op een bootje midden op het scherm. En of het dan een film uit 1975 is of niet, dat is natuurlijk onvergeeflijk.

Populair Nieuws